Solutia pentru CET nu este privatizarea, ci mutarea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Solutia pentru CET nu este privatizarea, ci mutarea

La circa zece zile de la sedinta Adunarii Generale a Actionarilor a CET in care s-a decis revocarea democratului Mario Da'Ros din pozitia de membru al CA la aceasta societate, el nu a primit o instiintare oficiala, pe aceasta tema. Da'Ros a aflat tot din presa si de inlocuirea sa cu Florin Ionascu, omul de incredere si consilierul personal al primarului Cibu, precum si de motivatia votului membrilor AGA, asa cum a fost prezentata de directorul firmei, Nicu Bajan: "Decizia a fost luata in baza referatului de legalitate emis de oficiul juridic al societatii in contextul in care fostul membru al CA a prezentat date incorecte care au pus societatea intr-o lumina proasta". Consilierul judetean democrat a precizat ca va accepta revocarea numai daca motivele vor fi intemeiate, el preferind sa astepte adresa oficiala, pentru a lua o decizie: va ataca sau nu in instanta decizia AGA. "Nu am primit nici o instiintare deocamdata, asa incit nu stiu pentru ce motive am fost inlocuit din CA. Instiintarea am primit-o de la presa, ca sa spun asa, din ce am citit in ziare, si tot de acolo am aflat si cu cine am fost inlocuit. Sa vedem ce motive au avut ca sa ma dea afara, poate au motive intemeiate. Acum, insa, nu pot sa comentez nimic, pentru ca nu stiu de ce am fost dat afara din CA. Aceste lucruri trebuie argumentate in scris, cu o sustinere legala. Nu stiu daca exista un termen legal in care ar trebui sa fiu anuntat, insa cred ca exista", a declarat Da'Ros.
Chiar daca este constient ca revocarea i s-a "tras" de la comentariile facute in fata ziaristilor, cu privire la situatia dificila din punct de vedere financiar a unitatii, el a continuat sa faca declaratii pe aceasta tema, aratindu-se sceptic cu privire la viitorul CET si la politica primarului, in ceea ce priveste centrala. Mai concret, democratul este convins ca decit sa incerce sa amageasca posibili investitori si sa le vinda CET-ul aflat cu un picior in groapa, ca pe o afacere infloritoare, mai bine edilul s-ar concentra pe proiectul mutarii centralei si a retehnologizarii ei, pastrind-o in subordinea Consiliului Local Municipal, ca pe un serviciu de interes public: "Ar trebui ca aceasta unitate sa fie a Primariei si sa-i fie interzis sa faca profit, pentru ca este de interes public. Eu cred ca aceasta este o varianta mult mai buna decit aceea a privatizarii. Si in primul rind, trebuie mutata centrala de la Chiscani, pentru a se reduce costurile de transport. In cinci ani de zile, Primaria isi poate scoate banii investiti. CET-ul, daca ramine la Chiscani este deja mort, daca nu se schimba tehnologia si locul in care se afla, ca este anul asta, ca este peste citiva ani, este mort. Bineinteles ca va costa mutarea, dar si beneficiile sint pe masura. Prima locatie propusa si mi se pare foarte buna este la depozitul de lemne, la intrarea in oras si ar trebui recurs la acea tehnologie de regenerare. Prin aducerea in oras s-ar diminua costurile fantastic, utilizind, evident, alte utilaje decit mastodontii care sint acum. Investitia care trebuie facuta nu este aceea pentru a ridica un CET similar, sint alte motoare termice noi, moderne, sint alte tehnologii, nu mai sint necesare turnuri de racire, generatoare foarte mari, etc".
Da'Ros a precizat ca a fost facut chiar si un studiu de fezabilitate pe aceasta tema, de catre o firma franceza, care s-a aratat dispusa chiar sa aduca investitori interesati in acest sens, insa a fost refuzata de reprezentantii Primariei. Consilierul democrat considera ca, daca se string banii necesari, mutarea CET-ului in noua locatie ar fi o chestiune de circa sase luni.

"Daca nu-l gestionezi tu, nu pot sa-l constringi pe patron sa dea un serviciu de calitate populatiei"

Si viceprimarul PD Daniela Vasioiu crede ca mutarea CET-ului in oras si pastrarea in subordinea Primariei ar fi solutia cea mai buna: "Am ramas incremeniti in trecut si evident ca nu se face un serviciu corespunzator, de calitate pentru cetatean. Aceasta varianta de lucru, mutarea CET, s-a mai luat in discutie in mandatul '96-2000 si apoi, in 2000-2004. In ce priveste intrebarea legata de banii necesari, cred ca asta este treaba primarului, sa-si intocmeasca bugetul si sa-si stabileasca prioritatile in functie de interesul cetatenilor. Oare prioritar era sa pun borduri, sau proiectele de anvergura, modernizarea si mutarea CET-ului? Te adresezi populatiei cu un serviviu public, si daca nu poti sa-l controlezi, tu, municipalitate, nu este in regula. Daca nu-l gestionezi tu, nu pot sa-l constringi pe patron sa dea un serviciu de calitate populatiei, cind este afacerea lui, si prioritar pentru el este profitul lui. Proiectul acesta se poate face in parteneriat, nu vii tu, municipalitate, sa pui toti banii".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro