Sosea suspendata Braila - Galati | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sosea suspendata Braila - Galati

Democratii sint niste Gica Contra si nu fac decit sa caute nod in papura, chiar si atunci cind este vorba despre o chestiune constructiva. Este opinia presedintelui PSD Braila, seful Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, care nu da doi bani pe comentariile critice facute recent de lideri ai PD, pe tema acordului de colaborare Braila-Galati recent incheiat, si aprobat de CJ si CLM Braila. Stancu este de parere ca proiectul infiintarii zonei de dezvoltare intercomunitara Braila - Galati este unul mult prea important, ca sa nu fie parte la el toate cele patru administratii, respectiv cele doua consilii judetene si cele doua municipale.
"Problema este inca nerezolvata privind mia de hectare dintre Braila si Galati, deja am avut doua intilniri cu consultantul, in care am facut niste pasi destul de importanti, la discutii a participat si primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, si e vorba despre un consultant care s-a ocupat si de proiectul zonei interocomunitare de la Iasi, care cuprinde municipiul Iasi si 14 localitati din mediul rural. Acesta ne-a dat citeva idei, si vrem sa intocmim caietul de sarcini si sa procedam la organizarea rapida a licitatiei. Astazi va sosi la Braila un arhitect important, un prieten al Brailei, domnul Manoilescu, si ii voi arata documentele, pentru a-si face o parere si a-mi da citeva sfaturi, sa ne indrume, ca trebuie sa stiu si eu ce trebuie sa cer, cind ii dau o tema cuiva, pentru un plan urbanistic zonal. Eu nu sint arhitect de meserie", a explicat Stancu.
El a precizat ca, mai nou, a aparut o idee noua, legata de soseaua Braila-Galati, si anume, o varianta de cale rutiera suspendata: "O sa facem la Braila, in circa doua saptamini, o discutie, pentru ca, mai nou, a aparut varianta cu soseaua suspendata Braila-Galati. Am avut o discutie cu domnul secretar de stat Galiatatos vineri, pentru ca a venit un grup mare din Austria in care s-a pus bazele unei discutii foarte serioase privind interventia capitalului austriac in zona Braila - Galati. Soseaua asta ar trebui sa fie pe linga soseaua-dig, existenta acum, cu racordarea la viitorul pod peste Dunare, dar s-a constatat ca e mai benefic sa o facem pe piloni, decit sa o facem cu ridicare de pamint. Stiti ca sint multe tari care adopta astfel de solutii constructive. Soseaua suspendata este prinsa in anul acesta, ca lucrare, cu sursa de finantare din privatizari, asa mi-a spus domnul Galiatatos".

"PD are o atitudine distructiva in CLM"

Presedintele CJ spune ca incepe sa aiba certitudini si in privinta proiectului aeroportului dintre cele doua orase, mai ales ca au aparut in cadru investitori importanti, care au intentii serioase in acest domeniu: "Am discutat si problema aeroportului dintre Braila si Galati, care incepe sa devina serioasa, pentru ca a venit si cu documente acum. Sint acum investitori seriosi, interesati. De aceea, are mare importanta sa putem incepe concesiunile. Astazi voi scrie o adresa catre mai multe firme, interesate in a se implica in acest proiect, sint trei-patru firme specializate pe care le voi invita sa discutam, impreuna cu cele patru administratii implicate in acordul de colaborare. Pe noi ne-ar interesa concesionarea suprafetei respective, si ei sa-si faca singuri si sa-l si opereze".
Stancu a precizat ca sint in discutie trei variante pentru rezolvarea problemei Planul Urbanistic Zonal si a celor care vor pune banii pentru dezvoltarea zonei: "Sint trei posibile solutii: una, pot sa investeasca administratiile publice, cele patru amintite, printr-un imprumut contractat de ele; a doua varianta ar fi un parteneriat public - privat, iar a treia, o investitie, o externalizare a acestui serviciu, iar administratiile publice sa aprobe numai PUZ si sa-si ia taxa de concesiune. Eu studiul pe care l-am facut cu consultantul l-am facut in ideea ca vor fi fiecare parti egale, cite 25%, insa se pare ca pina la urma va fi cineva care va lucra direct cu acesta".
Stancu a precizat ca va discuta, in perioada urmatoare, si cu primaria din Vadeni, pentru a semna un acord de reprezentare, astfel incit sa nu mai fie prilej de comentarii si critici, pentru cei care sint hotariti sa puna bete in roate proiectului amintit: "Nu am atras Vadeniul pina acum in acordul de colaborare pentru ca lucrurile inca nu sint definitivate, dar voi avea o discutie zilele acestea cu doamna primar de la Vadeni si in Consiliul Local Comunal o sa aprobam un parteneriat intre CJ Braila si CLC Vadeni, in care reprezentarea pe zona respectiva sa fie a CJ, inclusiv banii, pentru ca orice consultanta costa bani, si apoi, ei nu au banii respectivi, si nu au nici expertiza pentru a aborda un subiect atit de complex. De aceea vom face un parteneriat prin care CJ ii va reprezenta".
In ceea ce-l priveste, consilierul municipal PSD Doru Damian este de parere ca o excludere a municipalitatii brailene din acord este de natura sa prejudicieze interesele comunitatii, dat fiind ca municipiul este direct interesat de modul in care se dezvolta zona dinspre Galati: "Este falsa ideea lansata de democrati. In primul rind, ca municipiul Braila are o anumita granita, care este prinsa in acest acord. Ideea de a nu lua in consideratie CL Braila este fantasmagorica, sa fie parteneri de discutie doar Vadeniul si municipiul Galati. In primul rind ca acel teren este in mare parte al ADS-ului, CLC Vadeni poate fi atras la aceasta colaboare. Ideea expusa de doamna viceprimar Vasioiu nu are nici o legatura cu realitatea, este inca o dovada ca domniile lor sint Gica contra si PD are o atitudine distructiva in CLM. Municipiul Braila nu poate ramine in afara acestui proiect, in primul rind pentru ca face parte din judetul Braila si este foarte important pentru dezvoltarea municipiului sa faca parte din acest proiect de colaborare".
Reamintim ca liderii democratilor braileni au declarat, saptamina trecuta, ca municipiul Braila, Consiliul Judetean Galati si Consiliul Judetean Braila nu au nici o legatura cu terenul pe care urmeaza sa se realizeze asociatia de dezvoltare intercomunitara Braila- Galati, si nu au ce cauta, ca parti ale protocolului recent semnat intre administratiile vecine. Singurele interesate in aceasta chestiune, prin urmare singurele care ar trebui sa constituie parte a acordului de infiintare a asocierii, ar trebui sa fie doar Consiliul Local Municipal Galati si Consiliul Local Vadeni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro