• potrivit InfoCons, care citează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), România raportează 235 de decese tratabile la 100.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mult decât media europeană, care este de 92 de decese la 100.000 locuitori
An de an, pe data de 7 aprilie, celebrăm Ziua Mondială a Sănătății.
Potrivit organizației europene pentru protecția consumatorilor InfoCons, Ziua Mondială a Sănătății reprezintă un bun prilej de a lua în discuție accesul universal la servicii de sănătate și de a educa populația cu privire la drepturile cetățenești din domeniul sănătății.
În acest an, tema Zilei Mondiale a Sănătații, propusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost „Începuturi sănătoase, viitoruri pline de speranță” („Healthy beginnings, hopeful futures”). Tema subliniază importanța sănătății mamelor și a nou-născuților, ca temelie pentru familii și comunități sănătoase, și creșterea calității vieții prin accesul nemijlocit la produse și servicii corecte, sănătoase, nepericuloase, prin decizii pe care le putem lua singuri, indiferent de locul unde suntem sau de unde cumpărăm.
„Această temă subliniază necesitatea reducerii mortalității materne și infantile prevenibile și încurajează guvernele și sistemele de sănătate să prioritizeze sănătatea femeilor pe termen lung, întrucât un început sănătos este cheia unui viitor plin de speranță. Una din cheile importante în creșterea calității vieții este alegerea în cunoștință de cauză de produse nepericuloase”, precizează reprezentanții InfoCons.
Raportul OMS pentru anul 2024 scoate în evidență situații alarmante la nivel global, iar România nu face excepție. Datele recente despre România relevă următoarea situație de fapt:
- Speranță de viață: În 2021, speranța de viață în România era cu 7,2 ani sub media europeană și cu 10,4 ani mai mică decât în Spania, țara cu cea mai ridicată valoare a speranței de viață;
- Decese prevenibile: România înregistrează 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media UE, care este de 180/100.000;
- Decese tratabile: Țara noastră raportează 235 de decese tratabile la 100.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mult decât media europeană de 92/100.000.
Potrivit InfoCons, accesul românilor la servicii medicale este unul deficitar: 4,9% din populația României are nevoi medicale nesatisfăcute, față de media UE, care este de 2,2%. Țara noastră deține un loc fruntaș și la achiziția de produse periculoase și neconforme din sisteme de trasabilitate incerte.
Pe plan global, situația este la fel de îngrijorătoare. Aproximativ 33% dintre copiii de vârstă școlară (primară) din Regiunea Europeană sunt afectați de obezitate. De asemenea, la nivel global, peste 5 milioane de copii se confruntă cu probleme de învățare, dezvoltare și activități zilnice, iar tulburările mintale afectează în special copiii proveniți din medii mai puțin favorizate.
Nu în ultimul rând, potrivit OMS, pandemia de COVID-19 a afectat negativ performanțele școlare ale unui număr record de adolescenți (circa 27%), cu procente ce ajung chiar la 40% în anumite țări.