Spitalul de Psihiatrie caută avocat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Spitalul de Psihiatrie caută avocat

Noul Cod de Procedură Penală l-a prins cu garda jos pe managerul Spitalul de Psihiatrie "Sfântul Pantelimon" din Brăila, Florentin Crăciun. Ieri, acesta a convocat o şedinţă de urgenţă a consilierilor locali pentru a solicita sprijinul municipalităţii în vederea angajării unui avocat care să apere în instanţă unitatea spitalicească în dosarul "Criminalul de la Psihiatrie". Acesta a explicat că deşi, iniţial, Tribunalul Brăila l-a obligat pe criminal să plătească, în solidar cu Spitalul "Sf. Pantelimon" (prin asiguratorul "Omniasig Vienna Insurance Group" SA) 100.000 lei daune morale, între timp judecătorii au admis daune de 200.000 lei, adică 2 miliarde lei vechi. Motiv pentru care reprezentantul legal al Spitalului de Psihiatrie a făcut recurs la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie (ÎCCJ) Bucureşti, care a devansat termenul de judecată din 23 aprilie în 26 februarie. De aici şi graba organizării şedinţei de îndată a Consiliului Local Muncipal, s-a scuzat directorul Crăciun. "La prima instanţă de judecată, Tribunalul a aprobat 1 miliard despăgubiri, dar spitalul avea poliţă de asigurare şi trebuia să plătească asiguratorul. La Curtea de Apel s-a întors sentinţa şi a mărit daunele la 2 miliarde. Deci, în acest moment, spitalul ar fi nevoit să plătească din venituri proprii aceşti bani, motiv pentru care noi am făcut recurs la Înalta Curte Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Bucureşti. Juristul nostru nu are această experienţă de a susţine această latură civilă din procesul penal. Oricum, e nevoie de un avocat care să aibă experienţă pe domeniul asigurărilor. Vă aduc aminte că începând cu data de 1 februarie s-au schimbat regulile Codului Penal. Deci, noi nu ştim cum vom fi judecaţi la Înalta Curte, dacă pe vechiul sau noul Cod Penal. Pe noul cod, juriştii nu mai au ce căuta acolo", a declarat managerul unităţii spitaliceşti, făcând precizarea că serviciile unui avocat sunt necesare şi pentru alte litigii pe care le are spitalul, nu doar pentru acest dosar. În altă ordine de idei, potrivit noului Cod Penal, intrat în vigoare începând cu 1 februarie 2014, asistenţa juridică a persoanei vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente, calităţi pe care le poate avea spitalul într-un proces penal, se acordă de către avocaţi, consilierii juridici nemaiavând acest drept.

Drăghincescu "împotrivă"

Proiectul privind achiziţionarea unor servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică de către Spitalul de Psihiatrie Brăila a fost aprobat ieri cu 23 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", din partea consilierului independent Simona Drăghincescu. Aceasta a declarat că nu se justifică urgenţa, având în vedere că directorul spitalului ar fi ştiut încă de luna trecută că a fost devansat termenul de judecată la ÎCCJ. "Şedinţa de îndată are şi ea nişte reguli, se anunţă cu 24 de ore înainte, nu cu trei ore. Şi nu înţeleg care este această urgenţă deoarece, domnule director, ştiaţi din ianuarie că aveţi termen şi că aveţi nevoie de avocat. Aţi avut timp la ultima şedinţă de Consiliu Local să cereţi acest sprijin, când s-a abrobat bugetul de venituri şi cheltuieli", a atras atenţia Drăghincescu.
Amintim că litigiul pe care îl are Spitalul de Psihiatrie este cu mama lui Ionel Dragu, pacientul de 30 de ani, ucis în bătaie în vara lui 2012 de către angajatul unităţii spitaliceşti, Cornel Ghica. Autorul asasinatului a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. Curtea de Apel Galaţi a admis recursul procurorilor şi a dispus condamnarea medicului şi a asistentei care au fost de gardă în noaptea crimei de la Spitalul de Psihiatrie la pedepse cu închisoarea, deşi iniţial, cei doi primiseră amenzi penale. Concret, magistraţii gălăţeni au dispus condamnarea medicului care a fost de gardă în noaptea crimei, Ştefan Bobocescu Kesikis, în vârstă de 57 de ani, la o pedeapsă de 8 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru favorizarea infractorului şi fals intelectual. Asistenta care l-a secondat, Lenuţa Muşat, de 38 de ani, a primit 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro