După ce s-au liniştit cât de cât apele în ceea ce priveşte situaţia de la Spitalul Judeţean, preşedintele CJ a făcut, într-un final, câteva comentarii referitoare la acest lucru. După şedinţa CJ de ieri, Gheorghe Bunea Stancu le-a cerut consilierilor să mai rămână în sală pentru a discuta despre scandalul iscat la Spitalul Judeţean. Stancu s-a arătat indignat de faptul că în presă a apărut informaţia că CJ ar fi avut avut vreo implicare în decizia de a se tăia din sporuri şi salarii, ţinând să sublinieze că asta este în întregime treaba managerului şi a colegiului director (ambele numite de CJ, de altfel). "Prerogativele CJ prin preluarea administrării nu sunt legate de plata salariilor, a cotelor şi a sporurilor. Responsabili de salarizări, sporuri şi cote sunt managerul unităţii şi colegiul director. Oricum, sporurile s-au tăiat doar în parte, deoarece la Brăila sporurile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă sunt mai mari, mai permisive, decât cele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură", a comentat preşedintele CJ.
Stancu a mai adăugat că, indiferent de ce se întâmplă, spitalul trebuie să se încadreze în anumite prevederi bugetare şi că nu e vina CJ dacă, din cauza managementului defectuos de până acum, s-a ajuns la situaţia actuală. Totodată, preşedintele CJ s-a arătat de părere că şefii spitalului ar trebui să facă publice toate veniturile şi cheltuielile unităţii, inclusiv procentele pentru salarii, ca să nu mai existe loc de interpretare.
Legat de acuzaţiile de incompetenţă aduse actualului manager, Rodica Sin, Stancu a comentat: "Până la urmă, managerul şi ceilalţi 3 directori au un mandat pentru 3 luni. Dacă nu sunt buni, îi schimbăm. Poate aducem unii de la Galaţi, că se pare că sunt mai pricepuţi acolo... Sau nu mai aducem de la Constanţa, aducem de la Râmnicu Sărat. Sau poate găsim la Brăila, deşi eu nu am văzut aşa ceva, dar poate nu am sesizat eu bine". Totodată, preşedintele CJ a mers pe ideea că salariaţii au fost instigaţi la revoltă şi manipulaţi pentru a se creea acea stare conflictuală care a dus la lozinci de genul "Jos preşedintele CJ!": "Oamenii din spital nu au fost informaţi corect. Au fost şi manipulaţi. Dar eu cred că soluţiile viitoare trebuie luate în trepte, chiar dacă radicale. Nu trebuie să murim cu toţii, că asta au spus sindicatele că vor, să rămână toţi prin diminuare de sporuri şi salarii, şi uite ce s-a întâmplat. Nici spartul geamurilor acolo nu a adus o imagine bună. Acolo au fost provocaţi fie de DIOP, fie au fost intercalate persoane care să inducă starea asta conflictuală".
Stancu a lansat, totuşi, şi ameninţarea voalată că nu ar fi exclus să renunţe la administrarea Spitalului Judeţean sau să nu mai facă investiţii acolo, dacă subiectul continuă să fie folosit ca muniţie politică de adversari: "Mă gândesc, dacă legea permite, la revocarea Hotărârii CJ privind preluarea Spitalului Judeţean, pe motiv că o parte a politicienilor au făcut din asta găselniţa găselniţelor, că vina e a CJ. Nu ştiu de unde până unde ne ocupăm noi de salarii şi unde am făcut noi rău, pompând bani acolo. Va trebui să ne gândim şi dacă vom continua sau nu investiţiile acolo". În final, Stancu a insistat că, până la urmă, soluţia de rezolvare a problemelor de la spital este doar restructurarea, fie că le convine angajaţilor, fie că nu.
"Contabilitatea spitalului se ţine pe cartotecă, ca acum 20 de ani la CAP"
La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului, liberalul Cătălin Boboc, le-a explicat consilierilor, din punctul său de vedere, care sunt motivele pentru care s-a ajuns la conflictul de zilele trecute: "Acest conflict a apărut, în principal, pe fondul lipsei de comunicare dintre conducerea spitalului şi salariaţi. S-a ales o formulă uzuală, au invitat la dialog doar liderii de sindicat şi uneori, de la ce se vorbea cu sindicatul până la ce ajungea la angajaţi era cu totul altceva. În plus, pe fondul acestor nemulţumiri, justificate de altfel, au fost şi unii care i-au instigat". Totodată, Boboc le-a mai adus la cunoştinţă colegilor şi faptul că există un excedent de personal auxiliar, care încarcă foarte mult schema de personal şi statul de plata: "În ultimii 2 ani s-au făcut angajări la spital pe bandă rulantă. Mulţi au fost angajaţi pe contracte cu perioadă determinată, fără a se specifica durata. S-a ajuns azi la acest volum de personal, iar după toate calculele era evident că trebuie făcute reduceri de personal. Nu am nimic cu cei de la TESA, dar nu mi se pare în regulă, 55 de oameni lucrează numai la contabilitate şi mi s-a zis că contabilitatea spitalului se ţine pe cartotecă, ca acum 20 de ani la CAP. (...) Cred că ar trebui să depăşim discuţiile politice, căci, ca s-o spunem pe aia dreaptă, la ministerul ăsta s-au perindat oameni de la toate partidele, şi să ne apucăm de treabă, să vedem ce soluţii avem", a mai adăugat Boboc.
"Este exclus ca acest protest să fi fost provocat pe criterii politice"
La propunerea consilierului liberal Vasile Datcu, care a atras atenţia că ar trebui întrebaţi şi pacienţii ce părere au despre serviciile din Spitalul Judeţean Brăila, Stancu le-a sugerat consilierilor să aprobe realizarea unor chestionare care să fie completate de către pacienţi, dar şi deschiderea unei "linii verzi", la care toţi cei care au ceva de sesizat despre spitalele din Brăila să o facă cu încredere.
La rândul său, încă vicepreşedintele CJ Giana Pătraşcu (PDL), în replică la acuzele mai mult sau mai puţin voalate făcute de către PSD-işti şi liberali la adresa PDL-iştilor care ar fi instigat lumea la revoltă, a ţinut să facă urmatoarea precizare: "Este exclus ca acest protest să fi fost provocat pe criterii politicie".
Spitalul Judeţean Brăila - "o vacă de muls bani negri"
Despre situaţia de la Spitalul Judeţean şi-a exprimat un punct de vedere şi liderul celui mai nou partid înfiinţat pe scena politică - Partidul Popular, Gheorghe Chiru. În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a declarat că, din punctul său de vedere, adevărata problemă la spital e externalizarea serviciilor, "o vacă de muls bani negri": "Problema de la Spitalul Judeţean a pornit de la o chestiune pe care nu a vrut s-o dezbată nimeni, nici public şi cu atât mai puţin în anumite medii, pentru că acolo a fost o singură bătălie, scurtă. A revenit bătălia pe externalizarea serviciilor. De fapt, ea a fost chintesenţa. Acolo e o vacă de muls bani negri. De fapt, banul a fost cel care a divizat în ultimii ani instituţiile din Sănătate şi pe cele din administraţia locală. În rest, nimic (...) N-au ştiut să facă nimic altceva decât să spolieze bugetul, la nivelul sănătăţii brăilene, prin acapararea acestor servicii de externalizare".