Ieri, Curtea Constituţională a decis ca pronunţarea privind excepţia de neconstituţionalitate în cazul infracţiunii de abuz în serviciu să se dea pe 15 iunie. Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a sesizat şi el Curtea Constituţională, prin avocat, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul Sportul aflat în curs de judecată la Tribunalul Vrancea.
Procurorul de ședință a cerut respingerea excepției de neconstituționalitate privind modul de reglementare a abuzului în serviciu în Codul Penal și în legea specială de combatere a faptelor de corupție.
Potrivit România Liberă, ieri, avocatul lui Gheorghe Bunea Stancu, susținea că al său client nu înțelege cu ce a greșit prin sponsorizarea unei echipe de fotbal și că nici el nu știe ce să-i explice pentru că abuzul în serviciu nu este clar definit. "A se ști care este granița dintre corectitudine și greșeală este necesară. I se spune că e corect ce face și după patru ani vine procurorul și spune că a greșit, că a efectuat defectuos atribuțiile de serviciu" a arătat avocatul. Totuşi, în rechizitoriul DNA acuziile stau în picioare.
În dosarul "Sportul", procurorii anticorupţie au deschis ancheta întrucât acuzaţiile ANI au căpătat iz penal. Pe data de 6 august 2015, procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a directorului economic al CJ, Alina Daniela Rusu, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, asta după ce au aprobat finanţarea ilegală a cluburilor sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila. Mai precis, în perioada 28 martie 2006 - 08 martie 2012, inculpatul Stancu, în calitate de preşedinte al CJ Brăila, a îndeplinit mai multe acte care au condus la obţinerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru cluburile sportive din Municipiul Brăila, constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum şi darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 ani, a unui autoturism. Stancu s-a implicat direct în adoptarea hotărârilor şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila.
Presa centrală arată că ieri, la CCR, o altă avocată invoca practica neunitară din Justiție. "Asistăm la o cascadă de incriminări și condamnări a funcționarilor publici" spune avocata. În schimb, Augustin Zegrean, președintele CCR, a subliniat că legea trebuie înţeleasă, trebuie aplicată, iar incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia reprezintă un drept exclusiv al legiuitorului. Rămâne de văzut care va fi decizia CCR.
