Mergi la conţinutul principal

Stancu a scăpat de acasă

După două luni de arest la domiciliu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila şi al PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi-a recăpătat libertatea. Ieri, Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia împotriva măsurii de menţinere a arestului, Stancu fiind cercetat acum sub control judiciar. Şi în cazul vicelui CJ, Florin Mija, instanţa a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Funcţionarul Mosiu a beneficiat şi el de câştig de cauză în urma contestaţiei formulate la instanţa gălăţeană, acesta neavând voie să iasă din ţară. Inculpaţii eliberaţi din casă riscă însă să ajungă din nou la arest dacă nu respectă anumite obligaţii impuse de instanţă. În primul rând, Stancu nu are voie să facă nici măcar o plimbare pe la sediul Consiliului Judeţean. "Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin şi Moisiu Nicolae. Desfiinţează în parte încheierea din 02.10.2014 pronunţată în dosarul nr. 2610/91/2014 al Tribunalului Vrancea şi în rejudecare: înlocuieşte măsura preventivă a arestului la domiciliu, luată faţă de inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu şi Mija Florin, cu măsura preventivă a controlului judiciar. Dispune înlocuirea obligaţiei de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Brăila, impusă inculpatului Moisiu Nicolae prin încheierea din 08.08.2014 a Tribunalului Galaţi, cu obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, după caz. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţilor rămân în sarcina statului. Definitivă", este soluţia pronunţată de CA Galaţi, în cameră de consiliu, la data de 9 octombrie, după cum ne-a transmis Biroul de Informare şi Relaţii Publice al instanţei.
Odată cu înlocuirea arestului, instanţa a impus inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija respectarea unor obligaţii, pe durata măsurii controlului judiciar. Aceştia trebuie să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, trebuie să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor (Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila), conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. Mai mult, pe timpul controlului judiciar, Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija nu au voie să iasă din judeţul Brăila şi nu trebuie să se deplaseze la sediul Consiliului Judeţean Brăila sau să comunice direct sau indirect cu ceilalţi inculpaţi, cu reprezentanţii persoanelor vătămate, părţilor civile ori cu martorii din cauză. O altă obligaţie dispusă de judecători este aceea ca inculpaţii să nu desfăşoare activităţile în exercitarea cărora au săvârşit faptele, respectiv preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. Cei doi trebuie să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă şi nu trebuie să participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice. "În baza art. 215 al. 3 Cod pr. penală atrage atenţia inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu şi Mija Florin că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", au mai precizat judecătorii în soluţia de ieri.

Judecata în dosarul "Stancu vs. DNA" continuă

În data de 1 octombrie, dosarul "Stancu vs. DNA" a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vrancea, instanţa competentă să judece cauza. Pe data de 2 octombrie, judecătorii au dispus menţinerea arestului la domiciliu pentru Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, judecaţi pentru infracţiuni de corupţie. Cei doi inculpaţi au contestat măsura instanţei, cauza fiind trimisă la Curtea de Apel Galaţi. Reamintim că în data de 2 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi încă 12 funcţionari salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apar şi 3 societăţi de construcţii, respectiv "Concivia" SA, "Tancrad" SRL Galaţi şi subsidiara brăileană "Tancrad Construct", prin care s-a derulat întreaga afacere, alături de cei doi administratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului. Mai precis, a fost instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin, a 6 funcţionari ai CJ Brăila şi a celor 3 firme.
Potrivit DNA, prejudiciul produs de inculpaţi, prin atribuirea unor contracte firmelor favorite, se ridică la aproape 3 milioane de lei. Contratele "cu dedicaţie" aveau ca obiect efectuarea unor lucrări de asfaltare drumuri - SC "Tancrad" SRL Galaţi şi SC "Tancrad Construct" SRL Brăila, respectiv reamenajare/reabilitare spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila - SC "Concivia" SA.
În ziua de 7 august, procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin şi funcţionarul Moisiu Nicolae, pe 8 august, primii doi fiind arestaţi la domiciliu iar funcţionarul, cercetat sub control judiciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro