SUBITO - Festivalul Național al Muzicii de Cameră de la Brăila va fi deschis de Cvartetul „Gaudeamus” - Filarmonica Brașov | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SUBITO - Festivalul Național al Muzicii de Cameră de la Brăila va fi deschis de Cvartetul „Gaudeamus” - Filarmonica Brașov

• Filarmonica „Lyra-George Cavadia”, alături de Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, organizează, în perioada 13-15 octombrie, cea de-a II-a ediție a Festivalul Național al Muzicii de Cameră SUBITO • Gaudeamus Quartet - Filarmonica Brașov va deschide ediția de anul acesta a SUBITO, în seara zilei de 13 octombrie, de la ora 18.30

 

Ajuns, iată, la ediția a II-a, SUBITO - Festivalul Național al Muzicii de Cameră de la Brăila și-a pus amprenta asupra vieții culturale brăilene și naționale, devenind un brand încă de la prima ediție. Potrivit prof. Alexandra Dinu, secretarul muzical al Filarmonicii „Lyra - George Cavadia” Brăila, „anul acesta, festivalul revine cu și mai multe surprize, cu mai multe formații camerale și cu o mai mare diversitate, de la proiecții video mixate live până la numere coregrafice, de la celebra vioară Stradivarius, cu celebrul Alexandru Tomescu și colegii săi de marcă (pianista Sînziana Mircea, violoncelistul Ștefan Cazacu și compozitorul Dan Popescu) până la influențele rock/ country adaptate stilului lui Béla Bartók, de la ansambluri camerale ce se reîntorc cu drag pe scenele noastre, până la participarea internațională a artiștilor Ioan Negură și Olga Iuhno din Republica Moldova”. Toți aceștia vin cu prospețimea, verva, dar și maturitatea abordării unor repertorii camerale cu profunzimile valorilor clasice inscripționate în vasta istorie a muzicii dar și cu atmosfera unei libertăți seducătoare ce presupune reinventarea permanentă.

Filarmonica „Lyra-George Cavadia” Brăila, alături de Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, organizează, în perioada 13-15 octombrie 2023, cea de-a II-a ediție a Festivalul Național al Muzicii de Cameră SUBITO. Prezentarea spectacoelor va fi făcută de prof. Marilena Nicușescu și prof. Alexandra Gurgu. Biletele au fost puse în vânzare la agenția Filarmonicii, din Strada Ana Aslan nr. 29 sau online de pe platforma BLT.ro. https://www.blt.ro/subito-festivalul-national-al-muzicii-de-camera-braila.html

Gaudeamus Quartet - Filarmonica Brașov va deschide ediția de anul acesta a SUBITO - Festivalul Național al Muzicii de Cameră, în data de 13 octombrie 2023, de la ora 18.30, urmat de Lucian Moraru și Vinicu Moroianu și de ansamblul Imago Mundi.

 

PENTRU ONLINE

 

Gaudeamus Quartet a fost înființat în anul 1986, la Iași, unde a beneficiat de îndrumarea renumitului Cvartet Voces. Prima apariție în fața publicului a avut loc în anul 1988, când au obținut Premiul I la Concursul de interpretare pentru cvartete studențești, din cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră - ediția XIX, de la Brașov. Au urmat și alte concursuri naționale și internaționale, în palmaresul Gaudeamus Quartet fiind incluse: Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Cvartet de Coarde, Mozart - Salzburg, Austria (1995), Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Muzică de Cameră, Vincenzo Bellini - Caltanisseta, Italia (1995), Marele Premiu - Rovere d’Oro la Concursul Internațional de Muzică de Cameră - San Bartolomeo al Mare, Italia (2000) ș.a.

Artiștii Gaudeamus Quartet s-au perfecționat la cursuri de măiestrie din Marea Britanie cu Hugh Maguire (prim violonist al Cvartetului Allegri) și cu membri ai Cvartetului Alban Berg. De asemenea, au lucrat la Salzburg, cu Walter Levin (prim violonistul Cvartetului La Salle), la Londra cu membri ai Cvartetului Amadeus și cu Milan Skampa (membru al Cvartetului Smetana).

Au fost invitați, pentru două sezoane consecutive - Quartet in Residence - să susțină concerte săptămânale la Jubilee Hall din Aldeburgh, United Kingdom (perioada februarie-martie 1997 și 1998). Repertoriul cvartetului este unul impresionant, cuprinzând peste 200 de lucrări din creația lui Luigi Boccherini, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Felix-Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann, Johannes Brahms, Edvard Grieg, Antonin Dvořak, Bedřich Smetana, Maurice Ravel, Claude Debussy, Béla Bartók, George Enescu, Dmitri Schostakovich, Serghei Prokofiev, Mihail Jora, Pascal Bentoiu, Wilhelm Berger, Vasile Herman, Theodor Grigoriu, Adrian Iorgulescu, Ulpiu Vlad, Vasile Spătărelu, Anatol Vieru, Menachem Zur.

Gaudeamus Quartet se numără printre puținele formații care au reușit să interpreteze în trei ediții Integrala Cvartetelor de coarde de Beethoven (Iași, Brașov și Genova). Au concertat atât pe scenele de concert din România, cât și pe cele din Marea Britanie, Franța, Japonia, Italia, Germania, Austria, Spania, Turcia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croația, Olanda, Bulgaria, Cipru, Suedia, Rusia.

Înregistrările audio (CD) ale formației cuprind următoarele titluri:

· 1999 Gaudeamus Quartet - COPYMEDIA GERMANY.

· 2002 Gaudeamus Quartet in Borken - LINOS KONZERT.

· 2004 String Time - ENTERCOM SAURUS RECORDS.

· 2005 Emsdettener Totentanz - PALATON INTERNATIONAL.

· 2006 String and Sax - ENTERCOM SAURUS RECORDS.

· 2009-2010 Integrale dei Quartetti per Archi di Ludwig van Beethoven - GPMUSICA.

Componența cvartetului s-a schimbat de-a lungul celor trei decenii de activitate concertistică, avându-i în prezent ca membri pe: Lucia Neagoe - vioara I, Raluca Irimia - vioara II, Leona Varvarichi - violă și Ștefan Neagoe - violoncel, soliști concertiști ai Filarmonicii Brașov.

Prezentăm, mai jos, și ceilalți artiști care vor evolua pe scena SUBITO, în primul concert al ediției de anul acesta.  

Născut la Galați, Lucian Moraru începe studiul viorii la vârsta de cinci ani. După școala primară, își îndreaptă atenția către un alt instrument, viola, părăsind orașul natal pentru a-și urma profesorul, Gavril Manciu, la Liceul de Muzică de la Sibiu. Urmează apoi cursurile Academiei de Muzică din București, sub îndrumarea profesorilor Valeriu Pitulac și a maestrului Ștefan Gheorghiu (violonistul).

După 1990, participă la cursurile de măiestrie cu specialitatea muzică de cameră la Kercade în Olanda - profesor Milan Scampa (membru al Cvartetului Smetana) și la Londra, cu Amadeus Quartett. A început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, în paralel desfășurând și o consistentă activitate solistică. Cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo. De asemenea, este cooptat în diverse proiecte ce aparțin genului cameral.

Din anul 2002, Lucian Moraru renunță la cariera de instrumentist de orchestră ca membru al Filarmonicii George Enescu și alege să-și divesifice sfera activităților profesionale ca liber profesionist în domeniul industriei muzicale, în calitate de producător muzical, producător de studio, regizor muzical al unor producții teatrale, cât și pentru transmisii TV, dar mai ales este preocupat de compoziție și de conceperea unor aranjamente muzicale și orchestrații.

Viniciu Moroianu s-a născut la București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestră. A manifestat de timpuriu înclinații pentru compoziție și literatură. A absolvit, în orașul natal, Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, la clasa prof. Marta Paladi. La Universitatea Națională de Muzică, Viniciu Moroianu a fost îndrumat de pianistul și profesorul Gabriel Amiraș. A studiat armonia cu compozitorii Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu. Începând din anul 1973. a fost distins cu premii întâi în competiții naționale de pian, fiind, totodată, laureat al concursurilor internaționale de la Paris („Guilde francaise des artistes solistes” - 1979) și București („George Enescu” - 1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Lipatti.

Repertoriul său vast include concerte cu orchestra, programe de recital, muzică de cameră, cicluri de lieduri. A îngrijit ediții princeps ale unor lucrări de Dinu Lipatti și Radu Paladi, la Editura Muzicală și GrafoArt. Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991). În anul 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. Între discipolii săi se numără Mihai Ritivoiu, Andrei Licareț, Ana Silvestru, Silvan Negruțiu, Simona Strungaru, Abel Corban, Maria-Diana Petrache, Cătălin Răducanu. Din 2011, este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, devenind vicepreședinte din anul 2017. Viniciu Moroianu predă la Universitatea Națională de Muzică din București din anul 1990, ca titular la Muzică de cameră (până în 1994) și Pian.

Cu o bogată experiență acumulată de-a lungul celor 21 ani de existență, primit cu entuziasm la Belgrad, Berlin, Bratislava, Bruxelles, București, Budapesta, Istanbul, Londra, New York, Riga, Tunis sau Viena, ansamblul Imago Mundi a devenit cunoscut și apreciat datorită proiectelor de prezentare a muzicii vechi și tradiționale românești într-o manieră inovatoare, adaptată publicului contemporan.

Concertele Imago Mundi oferă experiențe culturale inedite, în care muzica instrumentală este completată prin proiecții video mixate în timp real, o instalație în mișcare ce susține scenografic universul sonor. DANSate explorează colecția de muzică românească culeasă de Béla Bartók, unul dintre cei mai valoroși compozitori și etnomuzicologi ai estului Europei. Această colecție a inspirat cel mai noul proiect muzical al ansamblului Imago Mundi.

Imago Mundi sunt: Adrian Buciu - flaut; Oana Ivașcu - oboi; Ștefan Barbu - vioară; Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu - compoziții, chitară, cobză; Andreea Ţimiraș - violoncel; Daniel Ivașcu - percuție; Cristian Stănoiu - proiecții video live.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro