Subvenţii cu iz penal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Subvenţii cu iz penal

* asta după ce poliţiştii brăileni au stabilit că există suspiciunea comiterii unor fapte de corupţie cu fonduri UE * capetele de acuzare sunt fals în înscrisuri şi abuz în serviciu urmând ca cei de la Anticorupţie să descopere cine se face vinovat de aceste fapte * scandalul îl implică şi pe viitorul director coordonator al APIA Brăila, Nicuşor Hagiu, dosarul de subvenţie cu probleme fiind al tatălui său

Dosarul de fraudă de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila a ajuns pe mâna procurorilor anticorupţie. Aceştia va trebui să elucideze misterioasa mărire a suprafeţei pentru care un fermier brăilean ceruse subvenţia pe hectar din fonduri europene. Sesizarea iniţială a fost făcută la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei brăilene, după ce conducerea APIA Brăila a depistat încercarea de fraudare. Poliţiştii brăileni au făcut o anchetă prealabilă în urma căreia au descoperit infracţiuni ce intră în sfera anticorupţie. Astfel, ei au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de fals în înscrisuri şi abuz în serviciu, iar pentru că este vorba despre fonduri europene, au declinat competenţa procurorilor de la Serviciul Teritorial Galaţi al Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA). În cursul anchetei celor de la Galaţi urmează a fi stabilite persoanele care se fac vinovate de încercarea de fraudare. Întâmplător sau nu, cazul a fost descoperit în dosarul de subvenţie al tatălui viitorului director coordonator al APIA Brăila, Nicuşor Hagiu.

Plusul de 21 ha, o "mânăreală" computerizată

Procurorii anticorupţie, sesizaţi în cursul acestei luni, au de anchetat un caz sensibil prin asocierea de nume cu cel care a câştigat concursul organizat de Ministerul Agriculturii pentru ocuparea fotoliului de director coordonator al APIA Brăila. Practic, scandalul a început în urma unei sesizări venite de la Centrul Local Cireşu al agenţiei de plăţi, unde Nicuşor Hagiu este salariat cu statut de funcţionar public. În reclamaţie se preciza că în dosarul de subvenţie pe numele Hagiu Mihalache, nimeni altul decât tatăl angajatului APIA Cireşu, a fost făcută o modificare neautorizată. Prin această intervenţie, a fost suplimentată cu 21 ha suprafaţa de teren pentru care fermierul ceruse subvenţie. Prejudiciul ce ar fi fost creat, dacă nu se depista încercarea de fraudare, nu este foarte mare, circa 2.200 de euro, adică 107 euro pentru fiecare hectar în plus, însă el deschidea calea spre "tunuri" mult mai consistente. Dosarul respectiv este gestionat de inspectorii APIA de la centrul local Cireşu, unde Nicuşor Hagiu şi soţia sa sunt salariaţi, însă niciunul dintre cei doi nu se ocupa de dosarul cu probleme. Trebuie precizat că administrarea dosarelor de subvenţie se face computerizat, într-un sistem informaţional online şi fiecare inspector are un nume de utilizator şi o parolă care îi permit accesul în sistem. După cum a concluzionat ancheta internă a APIA, în dosarul lui Hagiu suplimentarea suprafeţei iniţiale din cererea de subvenţie a fost efectuată pe numele şi parola inspectorului care avea repartizat dosarul. Problema a fost că la data când s-a înregistrat în sistemul on-line modificarea, el era în concediu. Povestea nu se termină aici pentru că după ce a fost descoperită "măgăria" şi a intrat pe fir compartimentul inspecţii al APIA Brăila, a apărut o nouă intervenţie în acelaşi dosar, prin care a fost retrasă suprafaţa sub motivaţia că titularul cererii nu a putut prezenta acte pentru cele 21 ha.

Hagiu junior aşteaptă şi acum ordinul de numire

Nicuşor Hagiu, salariatul centrului local Cireşu al APIA aşteaptă şi acum ordinul de numire a sa pe funcţia de conducere a agenţiei judeţene de plăţi. De menţionat este că Hagiu beneficiază de sprijinul PDL, el fiind propunerea democrat-liberalilor brăileni.
La acest moment, APIA Brăila are un director executiv, pe Daniela Militaru (PNL), repusă în drepturi şi cu atribuţii de conducere în urma unei decizii a instanţei, după ce Militaru a contestat demiterea sa. De altfel, procedura declanşată de aceasta a blocat până acum de două ori înscăunarea unui director coordonator la APIA Brăila, după formula stabilită de controversata OUG 37/2009 privind deconcentratele. Prima dată, în primăvara acestui an, când George Dragu, candidatul propus de PDL Brăila, nu a putut să-şi exercite drepturile conferite de postul de conducere dobândit, iar a doua blocare a intervenit câteva luni mai târziu, în contextul în care instanţa dispusese deja repunerea în drepturi a Danielei Militaru. Se pare că şi a treia oară figura a mers, pentru că deşi postul de director coordonator a fost scos la concurs şi a fost câştigat chiar de către Nicuşor Hagiu, acesta nu a fost înscăunat nici până astăzi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro