Superbal. Superțeapă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Superbal. Superțeapă

• ceea ce se dorea a fi cel mai tare bal de boboci din Brăila, organizat weekendul trecut, s-a dovedit a fi o țeapă de zile mari • deși au plătit chiar și peste 200 lei/persoană ca să vadă doi dintre cei mai îndrăgiți artiști ai noii generații, sute de liceeni au rămas cu buza umflată • petrecerea a fost ”spartă” de polițiști în urma unui control inopinat în localul în care se desfășura petrecerea, care nu avea aviz ISU, tinerii au fost trimiși acasă, iar acum își cer banii înapoi • petrecerea a fost organizată de către o asociație misterioasă - ”Asociația Elevilor din Brăila”, cu sprijinul Consiliului Județean al Elevilor Brăila • banii au dispărut, iar înșelătoria este trecută cu vederea • oare cine se ascunde în spatele acestui scandal uriaș?

 

Ceea ce s-a dorit a fi petrecerea anului pentru liceenii din Brăila s-a terminat extrem de prost, cu o țeapă uriașă. Zeci de mii de lei aruncați ”pe apa sâmbetei” și niciun responsabil. Și totuși, unde-s banii? Întreaga poveste a fost sesizată redactorilor ”Obiectiv” de către elevi care au fost la petrecere și părinți ai acestora. Așadar, să începem cu începutul.

 

Cea mai mare petrecere a anului, cu cei mai influenți artiști

”Vino pentru a te distra alături de cei mai influenți artiști din România și cei mai populari boboci din Brăila!”. Așa era prezentat pe o rețea de socializare ”Superbalul Bobocilor” sau ”Balul tuturor liceelor”, eveniment prezentat sub denumirea oficială de ”Bridge Party”, aluzie la deja celebrul Pod peste Dunăre. Vorbim despre artistul trap Petre Ștefan, foarte popular în rândul tinerilor, și manelistul Iuly Neamțu, de asemenea adorat de noua generație.

După cum reiese din postările de pe contul oficial de Instagram, mega petrecerea era organizată de nou-înființata Asociație a Elevilor din Brăila (AEBR) și anunțată pentru data de vineri, 29 martie, la Hangar Pub, un local din Baldovinești. Biletele la superbal au fost vândute atât online, prin intermediul platformei livetickts.ro, cât și fizic, în mai multe licee, putând fi achiziționate direct de la un elev implicat în organizarea evenimentului. Prețul biletelor era de 100 lei, 150 lei și ajungea chiar și la 200 lei.

Astfel, sute de elevi dornici să-și vadă artiștii preferați au cumpărat bilete la superbal, după cum ni s-a comunicat în sesizările primite, iar evenimentul a beneficiat și de un număr considerabil de sponsori și parteneri. Acest lucru reiese și din postările de pe Instagram, unde organizatorii anunțau că va avea loc o tombolă și vor oferi vouchere pentru cafea, mingi de baschet, extensii de păr în valoare de 500 lei, cercei cu cristale și ședințe la solar.

 

Taxă de șmecher

Prima problemă în organizarea acestui eveniment a apărut cu câteva zile înainte de petrecerea propriu-zisă, când organizatorii anunțau participanții că trebuie să mai plătească 40 lei intrarea, asta pe lângă biletul deja achiziționat. Explicația: ”taxa de șmecher” ar fi fost impusă de patronul Hangar Pub cu câteva zile înainte de superbal. Mai mult, tot același patron ar fi cerut o consumație minimă de 100 lei/persoană pentru elevii care își doreau să rezerve o masă VIP. Iar această nouă taxă de 100 lei trebuia achitată cu maximum trei zile înainte de petrecere. Deci dacă facem un calcul minim - 100 lei biletul, cu 40 lei intrarea și 100 lei pentru consumația - rezultă că unii adolescenți au scos din buzunar cel puțin 240 lei pentru a participa la ”petrecerea anului”.

 

Petrecerea a început prost și s-a terminat și mai prost. Poliția a ”spart” gașca

O altă problemă de organizare la ”Bridge party” a apărut chiar în ziua evenimentului, de data aceasta fiind vorba de accesul în locația din Baldovinești. Concret, tinerii au stat chiar și două ore la coadă pentru a intra efectiv la superbal.  Într-un final au reușit să intre și în jurul orei 20.30 a început prima parte a superbalului, cea în care perechile de elevi concurau pentru ”titlul suprem” de ”Miss boboc” și ”Mister boboc”. Până în jurul orei 23.00 lucrurile s-ar fi derulat bine, dar chiar înainte să urce pe scenă cei doi artiști mult așteptați de liceeni, motivul pentru care au și plătit biletele de până la 200 lei, petrecerea a fost ”spartă” de polițiști și jandarmi.

Motivul? Locația în care se desfășura balul, Hangar Pub din Baldovinești, nu avea autorizație de securitate la incendiu. După cum reiese dintr-un comunicat de presă remis a doua zi, pe 30 martie, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), în noaptea de 29 spre 30 martie, în intervalul orar 19:00-03:00, în cadrul acțiunii BLOCADA, polițiști din cadrul Biroului Ordine Publică, Biroului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, sprijiniți de pompieri, jandarmi și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila au desfășurat o acțiune în sistem integrat pe raza satului Baldovinești, pentru prevenirea producerii unor evenimente de tulburare a ordinii și siguranței publice, pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri în rândul elevilor cu ocazia organizării unui eveniment de tip Super Balul Bobocilor. Operatorul economic a primit o amendă de 100.000 lei pentru că nu avea autorizația ISU, plus o altă amendă de 6.000 lei și suspendarea activității pentru 15 zile. De remarcat că în urma controlului, după cum se arată în același comunicat IPJ, polițiștii au confiscat suma de 115 lei.

Așadar, poliția ”a spart gașca” și fiecare participant, peste 600 după spusele autorităților, s-a văzut nevoit să plece acasă. Nici vorbă să se mai țină concertul lui Petre Ștefan și Iuly Neamțu, deși cei doi se aflau în Brăila. Ba chiar trapperul Petre Ștefan se afla în fața localului atunci când au venit ”mascații” și a făcut un story pe Instagram în care și-a cerut scuze fanilor. ”Îmi pare rău că nu s-a mai ținut concertul, abia așteptam să vă văd iar. Nu e vina mea”, a scris artistul.

 

Petrecăreții și-au vărsat nemulțumirile pe rețelele de socializare

După un așa fiasco, atât copiii care au participat la eveniment, cât și părinții acestora, și-au vârsat nervii în mediul online, pe paginile celor implicați în organizarea superbalului, nominalizând Consiliul Județean al Elevilor (CJE) și membrii acestuia. În comentariile postate tinerii acuzau proasta organizare și își cereau banii înapoi, dar și explicații pentru ce s-a întâmplat în seara de 29 spre 30 martie.

Deși cele mai multe mesaje apărute pe rețelele de socializare au fost șterse, redactorii ”Obiectiv” au făcut printscreenuri cu aceste comentarii, iar unele încă se găsesc pe pagina de Instagram a Asociației Elevilor din Brăila. Vi-l redăm poate pe cel mai sugestiv pentru cele petrecute în seara cu pricina:

”În calitate de părinte, pentru voi, ăștia, care chipurile v-ați ocupat de ”organizare”, ce explicații aveți? Mi-am lăsat copilul la 19.00 la locație și la 23.30 l-am luat ca din cireada cu vite! Ați avut nesimțirea să îi anunțați că pe lângă contravaloarea biletului au trebuit să mai plătească și taxa de intrare! Pentru ce? Să fie ținuți afară, efectiv în mijlocul câmpului? E peste orice nivel de înțelegere cum să vinzi atâtea bilete și să înghesui atâtea persoane într-un spațiu ca ală? Mă abțin să vă jignesc dar v-aș arunca sare în ochi la toți care v-ați bătut joc de atâția copii”.

Tot din comentarii am aflat că la restaurantul din Baldovinești s-au ținut și alte baluri de boboci, nu doar ”Bridge Party”. Iar cei responsabili de acest dezastru ar fi reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Brăila.

 

Președintele Consiliului Elevilor: ”Nu am organizat noi balul. Suntem acuzați pe nedrept”

Cum mai multe persoane au sesizat atât în mediul on-line, dar și redactorilor ”Obiectiv”, că superbalul a fost organizat de Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Brăila, organizație recunoscută de Ministerul Educației și care reprezintă în mod oficial elevii, am luat legătura cu președintele acestuia, Andrei-Andy Iașar. Acesta s-a fâstâcit în declarații.

Concret, deși a recunoscut că membrii CJE Brăila au fost implicați în promovarea evenimentului și s-au ocupat de ”chestiile administrative”, acesta susține că nu ei ar fi organizatorii principali, dând vina pentru cele petrecute pe Asociația Elevilor din Brăila (AEBR).

”Consiliul Județean al Elevilor nu a organizat această petrecere, ci Asociația Elevilor. Sunt membri de-ai noștri și acolo și le-am cerut demisia celor care s-au ocupat de bal și nu mai fac parte din Consiliul Elevilor. Nu știu ce se întâmplă în acea asociație că nu sunt implicat acolo. Nu am organizat noi balul, suntem cu mâinile legate și suntem acuzați pe nedrept. Eu nu m-am ocupat de organizare. Eu tot ce am făcut a fost să vorbesc cu artiștii și să mă ocup de partea strict administrativă (!). Spre exemplu, să vorbesc cu Poliția, Jandarmeria, să fie totul în regulă (!). Am fost la acest bal doar patru ore, am plecat înainte să vină Poliția, iar acele patru ore au mers perfect”, ne-a declarat acesta.

Tot el ne-a spus că artiștii chemați că cânte ar fi fost plătiți integral, deci nici vorbă de recuperarea banilor. Apoi, Andrei susține că ar fi vorbit cu patronul localului și acesta ar fi dat asigurări că în local încap sute de elevi ”fără probleme”, deși restaurantul nu avea aviz ISU.

”Eu am fost o singură dată acolo și o singură dată am vorbit cu el și l-am întrebat dacă e sigur că petrecerea poate avea loc acolo că altfel îmi retrag absolut orice suport. Mi-a spus că da, fără nicio problemă se poate organiza”, ne-a spus aceasta. 

Întrebat câte bilete s-au vândut la această petrecere, acesta nu a știut să ne ofere un număr, însă ”nu au fost 1.000 copii” prezenți, cum au fost acuzați în spațiul online. Apoi, întrebat care au fost onorariile artiștilor, președintele CJE a spus că nu știe, dar că au fost ”sume imense și care nu au fost acoperite din vânzarea biletelor”. Păi, atunci cine a acoperit diferența??? La întrebarea ce se va întâmpla mai departe, cine este responsabil pentru banii pierduți de elevi, acesta ne-a spus că ”a înțeles de la organizatorul principal” că se vor lua măsuri legale pentru ca patronul locației să fie tras la răspundere. Păi, ce treabă are patronul locației cu banii dați de elevi și dispăruți fără urmă?

În final, întrebat cine sunt acești organizatori, președintele CJE Brăila nu ne-a putut oferi un nume sau un număr de contact. Ne-a mai spus însă că regretă că s-a asociat cu ei în această poveste și că în niciun caz nu va mai face o asemenea greșeală.

Acesta a revenit ulterior cu un comunicat semnat de data aceasta de către Asociația Elevilor din Brăila, dar fără niciun nume: ”Echipa de organizare își exprimă deplin regrete pentru cele întâmplate. După cum ați văzut și în presă, evenimentul a fost anulat deoarece sala de evenimente nu avea autorizațiile necesare desfășurării activităților. Noi, organizatori fiind, nu avem de unde să știm dacă locația respectivă deține aceste autorizații. Nu a depins de noi, tot interesul nostru a fost ca balul sa iasă exact cum ne-am propus inițial. Banii de pe bilete au fost trimiși de către noi către artiști, cazare, asigurarea mesei pentru artiști, pază, etc. Organizatorii au venit cu sume importante de bani de acasă pentru a plăti toate cele necesare. Încă o dată, ne pare rău pentru tot ce s-a întâmplat, însă nimic din cele întâmplate n-au depins de noi, ci de cei de la locație”.

 

Organizatori fantomă

Cum, oficial, ”Balul tuturor liceelor” a fost organizat de Asociația Elevilor din Brăila (AEBR), am dorit să aflăm cine este această ”asociație fantomă” de care n-a auzit nimeni până în prezent? Ei bine, oricât am încercat să căutăm să aflăm ce e cu această asociație, care e misiunea, cine se ocupă de conducere, cine sunt membrii, tot ce am găsit a fost o pagină de Instagram cu această denumire: Asociația Elevilor din Brăila (AEBR). Pagina apare în februarie și anunță ”lansarea structurii unice de reprezentare a elevilor din județul Brăila”. Asociația se laudă ca fiind ”structura ce își propune reprezentarea celor 38.892 elevi din județul Brăila”. Descrierea seamănă izbitor cu cea de pe pagina oficială de Instagram a Cosiliului Județean al Elevilor – ”singura structură reprezentativă a 38.000 elevi din județul și municipiul Brăila”.

Ciudat este că această asociație nu există legal și nu figurează în nicio bază de date. Pe pagina AEBR singurele postări sunt legate de superbal și nimic altceva. Pe 13 februarie a fost creată pagina, pe 15 februarie a părut prima postare de promovare a balului. Există totuși un link către un pseudosite, dar care nu funcționează. În schimb, pe așa zisa pagină apare promovat acest eveniment.

Tot pe pagina lor ”oficială” de Instagram am găsit un afiș al evenimentului, unde, pe lângă sigla AEBR, apare și sigla StarEvents, posibil o firmă, dar care, din nou, nu apare în nicio bază de date oficială. Tot ce apare pe Google despre StarEvents este un link către platforma livetickets.ro, unde s-au vândut biletele la bal. Pe acest site se precizează că StarEvents organizează ”evenimente pentru liceeni, făcute de liceeni”.

Așadar, dacă vrei să tragi pe cineva la răspundere pentru ”dezastrul” de la superbal, nu ai pe cine. Teoretic! Consiliul Județean al Elevilor Brăila susține că nu este organizatorul, Asociația Elevilor din Brăila pare o ”organizație fantomă”. Iar site-ul livetickets.ro, cel pe care s-au vândut biletele la bal, precizează clar: ”LiveTickets este un serviciu online care intermediază vânzarea de bilete online pentru organizatori, nu deține biletele puse în vânzare. Din acest motiv, este decizia organizatorului daca acceptă sau nu să returneze banii pe bilete. Pentru a cere returnarea banilor pe bilete te rugăm să contactezi direct organizatorul evenimentului”. Așadar, copiii cel mai probabil nu își vor recupera niciodată banii.

Iar în tot acest timp Hangar Pub, cel cu ”taxele de șmecher” și fără aviz ISU, și-a reluat activitatea. Cel puțin pe pagina oficială de Facebook. Vom reveni.

 

Amenzi de 86.000 lei aplicate și de ITM

În seara zilei de 29 martie a.c., Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) a efectuat, în colaborare cu IPJ Brăila, ISU și Jandarmeria Brăila, o acţiune de control pe raza comunei Vădeni, sat Baldovineşti, Judeţ Brăila, la restaurant ul unde se desfășura un bal al bobocilor cu participarea a peste 600 de elevi, fără a deține autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, Liviu Arhire, inspectorii de muncă au depistat trei persoane care prestau muncă calificată, fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă şi o persoană care presta activitate, deşi avea contractul individual de muncă suspendat. De asemenea, au fost depistate alte trei persoane care desfăşurau activităţi cu caracter ocazional (zilieri), pentru care angajatorul nu a transmis registrul electronic de evidenţă al zilierilor Inspectoratului Teritorial de Muncă, înainte de începerea activităţii de către fiecare persoană care urmează să se afle intr-un raport de muncă cu acesta.

Ca urmare a neregulilor depistate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 86.000 de lei, dispunându-se, totodată, măsuri de intrare în legalitate.

Amenzile de la ITM vin după ce, în urma intervenției de vineri spre sâmbătă, restaurantul de la Baldovinești a fost sancționat și de ISU și Poliție cu amenzi de peste 100.000 de lei, pentru că a organizat un bal al bobocilor la care au participat sute de elevi, fără a avea autorizație de securitate la incendiu. Totodată, activitatea restaurantului a fost suspendată până la obținerea autorizației de securitate la incendiu. (Marian GHEORGHE)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro