Două surori siameze în vârstă de trei luni, care se născuseră unite prin
ţesuturi moi în zona şoldurilor şi aveau comun finalul intestinului gros, au fost separate cu succes de medici chinezi, care au apelat şi la tehnologia de imprimare 3D, informează China Daily, preluat de Agerpres.
Fetiţele cântăreau împreună 9,55 kilograme şi au fost operate de o echipă formată din zece medici de la Spitalul de Pediatrie al Universităţii Fudan din Shanghai, unde s-au efectuat anterior alte şase intervenţii similare.
Operaţia a durat cinci ore şi a avut un grad sporit de dificultate, dar s-a încheiat cu bine. Pacientele se află sub observaţia specialiştilor şi abia peste câteva zile se va putea şti dacă sunt în afara oricărui pericol.
Intervenţia a fost pregătită şi realizată cu ajutorul unei firme de imprimare cu tehnica 3D contractate în acest scop de spital. Au fost realizate modele ale părţilor corpului pe care fetiţele le aveau în comun şi s-a efectuat mai întâi o simulare a intervenţiei chirurgicale şi apoi s-a intervenit în sala de operaţie.
Doctorii au separat cele două surori, le-au refăcut sistemul nervos şi le-au reconstruit zona anală şi dau asigurări că acestea vor putea deveni mame.
„Cu ajutorul modelului 3D, am putut să înţelegem mai bine structura anatomică a părţilor comune ale surorilor siameze, lucru care ne-a ajutat să decidem care era punctul cel mai indicat pentru începerea operaţiei", a explicat şeful colectivului medical care a separat copiii, chirurgul Zheng Shan.
Majoritatea gemenilor siamezi sunt uniţi în zona pieptului sau a abdomenului şi doar 18% în regiunea şoldului, aşa cum a fost cazul celor două surori, care au venit pe lume la 17 martie, în oraşul Ganzhou, din provincia Jiangxi. Testele iniţiale au arătat doar că era vorba despre o sarcină gemelară, faptul că fetiţele erau siameze fiind constatat abia după naştere.