Sute de arbori prabusiti sau rupti partial, majoritatea fiind putrezi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sute de arbori prabusiti sau rupti partial, majoritatea fiind putrezi

In urma furtunilor de saptamina trecuta au cazut sau au fost partial afectati in municipiu sute de copaci, majoritatea putrezi. Este bilantul facut public de viceprimarul municipiului, Daniela Vasioiu, referitor la efectele furtunilor de saptamina trecuta, mult diferit de cel prezentat de primarul Constantin Cibu si vicele Lucian Tilea, la o recenta conferinta de presa. Vasioiu, care, cel putin teoretic, se ocupa de directia "Seroplant", sustine ca numai in parcul Monument au cazut mult peste cei 60 de arbori despre care vorbeau edilul-sef si vicele Tilea, ca bilant total, pe municipiu: "Au fost si arbori sanatosi cei care au cazut, dar au fost si arbori bolnavi pe care i-a darimat furtuna. Eu nu as lua de bun tot ce spun domnul primar si domnul viceprimar, pentru ca dinsii, cu o lejeritate care m-a infiorat, au spus initial ca au cazut in jur de 20 de copaci. Vreau sa va spun ca numai in parcul Monument au cazut, la o prima estimare, 98 de arbori. In rest, pe strazi au fost 67 care au fost doboriti, pentru ca se aplecasera puternic, dar nu cazusera. Alti 61 de arbori au fost doboriti cu alpinistii, la care se adauga alti 19 toaletati de alpinisti, pentru ca li se rupsesera crengi intregi, plus in jur de 70 toaletati de "Seroplant", din aceleasi motive. Deci nu a fost deloc o chestiune usoara, prin ce a trecut Braila".
Interpelata si asupra corectitudinii informatiei oferite de cei doi edili, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, potrivit careia doar circa 20% dintre arborii cazuti ar fi fost putrezi, restul fiind sanatosi - ca atare, Primaria neavind nici o responsabilitate asupra efectelor prabusirii lor - Vasioiu ne-a dat cu totul alte procente: "Am intrebat si eu care a fost situatia in aceasta privinta, pentru ca si pe mine m-a uimit declaratia respectiva, mai ales ca am avut o teama vizavi de arborii care au fost intr-adevar bolnavi si pentru care au existat solicitari sa fie taiati, dar nu s-au dus oamenii Primariei. Procentul celor sanatosi a fost pina in 40%, diferenta fiind in arbori din acestia crescuti mult, inalti pina deasupra blocului, care au cazut peste bloc, sau peste conducte de gaze, ca s-a intimplat si asa ceva, in Hipodrom si in Viziru".

"O astfel de inventariere la nivelul municipiului poate dura mult peste o jumatate de an"

Viceprimarul Vasioiu s-a aratat uimita ca toata lumea ii cere ei sa dea socoteala pentru problemele legate de spatiul verde din oras, desi primarul si vicele o taie sistematic de la "portie", neavind acces nici macar la informatii, daramite la decizii, pe domeniul pe care i s-a oferit competenta: "Interesant este ca tot ce a insemnat aprobari de taieri, neefectuate, s-au ridicat la circa 300-400 numai anul trecut si in 2005. Oamenii vin si cer aceste taieri si primesc niste raspunsuri pe care le-am vazut si eu la audiente, pentru ca aprobarile nu le dau eu, paradoxal, le da domnul viceprimar Tilea. Raspunsurile sint de genul: "verificind situatia, Primaria este de acord. Lucrarea va fi executata de Primaria municipiului Braila in cursul acestui an". Asa se dau raspunsurile. I-am spus domnului secretar Iorga ca solicitarile de doboriri ar trebui sa le vad, sa am o evidenta, sa stiu ce pot face eu cu "Seroplantul" si mi le-a dat o perioada de timp si au facut criza in partea cealalta (la primar si viceprimarul Tilea- n.r.) si iar mi le-a luat. Aceste solicitari primesc raspuns semnat de domnul viceprimar Tilea, si uneori nici nu sint trimise si "Seroplantului", iar oamenii stau si asteapta. Iar in momentul in care s-a facut contract cu alpinistii - de care foarte greu am facut rost, am constatat ca acesta este la valoare, nu este la numar de copaci, la dimensiuni etc. Iar un grafic de doborit nu exista".
Vasioiu a mai precizat ca, indiferent ce masuri ar lua Primaria, este imposibil sa preintimpini orice prabusire de copaci in municipiu, in astfel de cazuri extreme. Ea admite, totusi, ca, deocamdata, nu se iau nici un fel de masuri: "Masuri pentru a ne asigura ca nu vor mai cadea arbori la eventuale furtuni care ar putea avea loc nu exista, dat fiind ca avem de-a face cu fenomene meteorologice cum n-au existat in tara noastra. Nu te poti pune cu furia naturii. Exista insa legislatie in acest sens, mai exact, o lege aprobata in 2007, cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2008, care stipuleaza faptul ca autoritatile locale sint obligate sa inventarieze toate spatiile verzi pe specii, cu placuta fiecare arbore, la cit de batrin este. De asemenea, trebuie tinuta o evidenta cind sint plantati, pentru ca au o perioada cind trebuie scosi , replantati etc. Legea, insa, din nefericire, nu poate fi aplicata la acest moment, pentru ca nu au fost emise normele metodologice si nu putem face licitatia pentru a incepe procedura de inventariere si de a intocmi un registru al spatiilor verzi in care sa avem inventariate toate speciile, numarul lor, vechimea arborilor, ca sa stii precis unde trebuie sa actionezi. In conditiile in care se face o astfel de inventariere cu o firma specializata, poate dura peste o jumatate de an, la nivelul municipiului, mult peste o jumatate de an".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro