• cea de-a doua lună de toamnă a adus temperaturi mai reci la Brăila, iar asta se vede deja în cabinetele medicilor de familie și în spitalele din Brăila • răcelile de sezon și pneumoniile au afectat deja aproape 400 de copii și adulți • conform informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brăila, în prima raportare de sezon au fost înregistrate deja și internări din cauza complicațiilor • există totuși și o veste bună: până la acest moment, la Brăila, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă
Sute de îmbolnăviri în luna octombrie, la Brăila! În numai o săptămână, medicii au avut aproape 400 de pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS) și pneumonii, unele care au necesitat chiar și spitalizarea. Vorbim, mai exact, de săptămână 8-14 octombrie 2024, când la Brăila, au fost înregistrate 370 de cazuri de IACRS, cele mai multe din grupele de vârstă 5-14 ani, unde au fost raportați 102 pacienți, 2-4 de ani, unde au fost înregistrate 68 de astfel de diagnostice, dar și 0-1 ani, unde au fost centralizate 37 de cazuri. Însă au fost și situații în care medicii au decis spitalizarea din cauza infecțiile acute ale căilor respiratorii, fiind vorba despre 13 pacienți, majoritatea din grupa de vârstă 15-49 de ani.
Totodată, în acest interval au mai trecut pragul cabinetelor medicale din Brăila și 76 de pacienți depistați cu pneumonii, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la copii din grupele 0-4 ani, însă au fost afectate toate grupele de vârstă. În ceea ce privește spitalizările, potrivit DSP Brăila, medicii au decis internarea a 37 de pacienți cu pneumonii, cei mai mulți fiind copii din grupa de vârstă 2-4 ani.
În ciuda numărului ridicat de îmbolnăviri din acest sezon, există totuși și o veste bună. La Brăila, în această toamnă, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, conform raportărilor Direcției de Sănătate Publică Brăila.
Dacă vreți să vă imunizați, serurile antigripale se găsesc deja la medicii de familii și în farmacii, de unde pacienții eligibili le pot ridica cu ajutorul unei rețete, la fel ca anul trecut. Legat de tipul de compensare, rețineți că grupele de risc vor avea gratuitate, respectiv pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele care au peste 65 de ani, gravidele, copiii și bătrânii din centrele de ocrotire, precum și personalul medical sau personalul de îngrijire, care lucrează în aceste centre. Iar cei cu vârsta între 50 și 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50% la achiziția vaccinului.
De ce se recomandă imunizarea antigripală?
De obicei, sezonul gripal începe în luna octombrie și durează până în aprilie. În acest context, specialiștii în sănătate publică sunt de părere că cel mai bun moment pentru vaccinare este înainte de începerea sezonului rece, în lunile octombrie și noiembrie. Totuși, vaccinarea se poate realiza și mai târziu, pe tot parcursul sezonului gripal.
Mulți medici susțin imunizarea antigripală pentru că reduce riscul de îmbolnăvire, dar și severitatea simptomelor și durata bolii, previne complicațiile cum ar fi pneumonia, spitalizarea și chiar decesul și protejează categoriile vulnerabile, din care fac parte și copiii mici, vârstnicii și persoanele cu boli cronice.