Tainele arheologiei, de Ziua Copiilor, la Șuțești, în “inima” vestigiilor brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tainele arheologiei, de Ziua Copiilor, la Șuțești, în “inima” vestigiilor brăilene

* ignorând ploaia, specialiștii Secției Arheologie a Muzeului Brăilei "Carol I", în frunte cu directorul Costin Croitoru, au adus la Șuțești trusa de arheolog și echipamentul necesar investigațiilor arheologice * împreună cu deputatul George-Adrian Paladi și cu Primăria Șuțești, reprezentanții Muzeului au pus la punct a inedită activitate dedicată Zilei Copilului, intitulată "Micii exploratori * nu mai puțin de 25 de copii din localitate au mânuit trusa de arheolog și detectorul de metale și au participat la restaurarea unor vase ceramice

 

Zi de neuitat pentru copiii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială "Costache Grigore Șuțu" din comuna Șuțești, localitate brăileană încărcată de istorie - satul străvechi unde amintirea prinților și a prințeselor de odinioară a rămas încă vie, perpetuându-se de-a lungul timpului.

În ciuda condițiilor atmosferice nefavorabile, arheologii Muzeului Brăilei "Carol I", în frunte cu directorul instituției, dr. Costin Croitoru, au purces, ieri, de Ziua Copilului, cu tot cu echipament în comuna Șuțești, ca să-i învețe pe copii tainele arheologiei. Au făcut acest lucru în ziua lor liberă și le-au împărtășit micuților tainele profesiei de arheolog, explicându-le în ce constă trusa de arheolog, drona, detectorul de metale și sonda - echipament indispensabil pentru explorarea unui sit arheologic de tipul celui de la Șuțești. Activitatea dedicată Zilei Copilului, intitulată "Micii exploratori" a fost organizată de Primăria Comunei Șuțești, deputatul brăilean George-Adrian Paladi și Muzeul Brăilei "Carol".

"Am gândit o acțiune care să se desfășoare la situl arheologic Popina de la Șuțești. Din cauza condițiilor atmosferice nefavorabile, am fost nevoiți să schimbăm locația. Copiii au primit tricouri, șepci, insigne și diplome speciale, care atestă participarea la această activitate și au fost foarte încântați de ceea ce au văzut și au făcut astăzi", a precizat deputatul George-AdrianPaladi, inițiator al activității puse la punct de Ziua Copilului.

Arheolog consacrat, cu ani buni de experiență pe teren, directorul Muzeului Brăilei "Carol I", dr. Costin Croitoru, le-a prezentat copiilor trusa de arheolog, i-a învățat cum să investigheze un sit, să folosească detectorul de metale și să restaureze artefactele descoperite în pământ. A fost secondat de colegii de la Secția Arheologie: Mirela Vernescu, Viorel Stoian, Vasilică Vernescu, Cami Istrate, Manuela Dumitrescu și Titi Mucuță.

Gazdă bună, primarul comunei Șuțești, Costică Dobre, împreună cu viceprimarul și cu directorul Școlii "Costache Grigore Șuțu", prof. Silviu Roșioru, i-au primit pe arheologi așa cum se cade și le-au oferit copiilor o zi de neuitat. A fost prezent și Lucian Țilea, de la TV Galați-Brăila (Universitatea "Danubius"), nelipsit de la activitățile Muzeului.

Locația aleasă a fost pavoazată cu baloane și urări de bun venit, iar la finele "investigațiilor arheologice" micii exploratori le-au mulțumit oaspeților prin intermediul unui scurt program artistic.

Comuna Șuțești nu a fost aleasă întâmplător pentru desfășurarea activității de ieri. Încă din anii 2007-2008, Muzeul Brăilei "Carol I" a decis deschiderea a două șantiere arheologice pe raza localității Șuțești, unul fiind la așa zisul "Val al lui Traian" (cu fortificații datând de pe vremea Împăratului Constantin cel Mare) și al doilea în zona în care ar fi trebuit să se desfășoare ieri, de Ziua Copilului, "Ziua porților deschise la situl arheologic Popina". La aceste șantiere arheologice au lucrat, ca voluntari, peste 30 de copii din Șuțești, pasionați de istorie.        

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro