Taranii beau apa cu namol, nisip si nitriti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Taranii beau apa cu namol, nisip si nitriti

Au de ales intre a muri de sete si a se imbolnavi din cauza apei murdare. In aceasta situatie se afla sute de sateni din localitatea braileana Esna, ale caror fintini sint aproape secate din cauza secetei din ultima perioada. Apa a scazut dramatic, ajungind la citeva zeci de centimetri, pe fundul milos al fintinilor, iar oamenii o folosesc asa, murdara si plina de nitriti, in lipsa de alte solutii. Satenii ale caror fintini au secat complet au sapat citiva metri in plus, in pamint, in speranta ca vor da de apa, dar n-au reusit decit sa gaseasca un lichid de-a dreptul imputit, urit mirositor si tulbure.
Oamenii spun ca pot aduna de pe fundul fintinilor doar patru-cinci galeti de apa pe zi si acestea trebuie lasate 24 de ore la decantare, pentru a putea fi folosite chiar si la animale. Alaturi de animalele disperate de sete, insa, beau apa infecta si oamenii, singurii care au parte de apa potabila, adusa de parinti cu bidoanele de la cea mai apropiata localitate, aflata la cinci km departare, fiind copiii. Oamenii sint constienti ca apa e plina de nitriti si le pune in pericol sanatatea, dar spun ca nu au ce sa bea, si nu-si permit sa bata zilnic drumul pina la Movila Miresii, ca sa-si aduca apa pentru animale si pentru nevoile casnice. Culmea culmilor, ei fac economie si la lichidul negru pe care il scot din fintinile aproape secate, pentru ca acele patru-cinci galeti trebuie sa le ajunga o zi intreaga. Gospodinele spun ca apa pe care o au nu poate fi folosita nici la spalat, pentru ca sapunul se farimiteaza instantaneu in ea, rufele par a fi scrobite, iar pielea se scorojeste, daca tii miinile in ea
"Este o apa foarte murdara, cea din fintina, dar o lasam sa se mai limpezeasca si dupa aceea o folosim. O dam si la animale si o bem si noi. Stiu ca putem sa ne imbolnavim, mie mi se face rau numai cind ma uit la ea si o vad cit e de neagra, dar ce sa facem? Nici animalele nu o beau prea usor, cind vad ca le dam apa, dau buzna, dar cind vad ce apa le-am pus, o beau numai pentru ca nu mai pot de sete. Si pe-asta le-o dam cu tiriita, ca nu avem decit citeva galeti de apa pe zi la dispozitie", ne-a spus o femeie. "Este foarte murdara, parca zici ca-i apa cu namol! Noi o scoatem dimineata din fintina, o punem in butoi si o lasam sa se limpezeasca pina a doua zi dimineata. Normal ca bem si noi din ea, ce sa bem altceva? Te cam ia greata la inceput, dar, daca ti-e sete, bei, stringi din nas si iei o dusca", ne-a spus un alt barbat. "Daca incercati sa spalati in apa asta, se strica sapunul in ea, n-ai cu ce sa freci rufele, daca te speli pe cap, ti se face parul maciuca, iar daca speli masina, ramine alba, de la saratura. E plina de nitriti, este infecta. Eu, pentru copilul meu, aduc apa cu caruta, de la Movila Miresii, fac zilnic 5 km dus si 5 intors, ca sa iau apa potabila. Dar nu e deloc simplu, nu putem nici sa ne spalam, sintem ca vai de noi si pe nimeni nu intereseaza!", ne-a declarat o sateanca.
In timp ce satenii beau apa care le pune in pericol sanatatea,
primarul comunei, Dumitru Pantaru, sustine ca este pregatit sa intervina in caz de nevoie, la momentul in care fintinile vor seca de tot: "In ultima perioada, partial, datorita caldurilor foarte mari si a secetei, partial, pentru ca nu au fost curatate, o parte din fintinile din satul Esna au secat. Primaria comunei a luat o serie de masuri in cadrul Comitetului local pentru situatii de urgenta si sintem pregatiti in orice moment ca, in cazul in care locuitorii din Esna vor ramine fara apa, sa intervenim cu o autospeciala cu apa de baut".
Pentru ca de la autoritati nu au primit deocamdata vreun ajutor,
oamenii spera tot in ajutorul lui Dumnezeu, sa dea ploaie, si sa se
ridice nivelul apei, in fintini.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro