Răsturnare de situaţie în dosarul "Şpagă pentru pensia de boală". Cele trei inculpate acuzate că au luat mită de la pacienţi, pentru a-i ajuta să iasă la pensie pe caz de boală, vor fi cercetate sub control judiciar. Ieri, Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia medicilor Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, împotriva măsurii arestării preventive. Instanţa superioară a dispus înlocuirea arestului cu cea a măsurii controlului judiciar. Oricum, pentru a nu risca să ajungă din nou în arest, unde au stat timp de o lună de zile, cele trei au mai multe obligaţii. În primul rând, ele nu au voie să plece din ţară sau să intre în contact cu celelalte persoane cercetate în dosarul de corupţie. "Admite contestaţiile formulate de inculpatele Boală Ana, Ţone Rodica şi Andreicuţ Cristinel împotriva încheierii de şedinţă din 10.07.2015, pronunţată de Tribunalul Galaţi. Desfiinţează încheierea de şedinţă mai sus menţionată, şi în rejudecare: Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatele Boală Ana, Ţone Rodica şi Andreicuţ Cristinel cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17.07.2015 şi până la data de 14.09.2015. Impune inculpatelor respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemate; să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului. Pe timpul controlului judiciar impune inculpatelor: să nu părăsească teritoriul României; să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, de martorii din lucrări şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect; să comunice periodic, în fiecare lună, informaţii relevante despre mijloacele de existenţă. Atrage atenţia inculpatelor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatelor Boală Ana, Ţone Rodica şi Andreicuţ Cristinel. (...) Definitivă", este soluţia CA Galaţi din 17 iulie.
Pe 10 iulie, Tribunalul Galaţi a admis propunerea procurorilor anticorupţie şi a prelungit arestarea preventivă a dr. Ana Boală, şeful Serviciului de Expertiză Medicală, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, pentru încă o lună de zile. Decizia nu era însă definitivă, astfel că inculpatele au formulat contestaţie, iar la CA Galaţi au obţinut câştig de cauză.
Prinse după ce au luat mită de la pacienţi
Descinderile cu mascaţi, care au dat peste cap activitatea Serviciului de Expertiză Medicală, au avut loc în ziua de 16 iunie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Brăila, din care una era sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Percheziţiile au fost efectuate la Serviciul de Expertiză Medicală, aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila, dar şi acasă la dr. Ana Boală, şeful Serviciului Expertiză, dar şi la ceilalţi medici şi asistente de la Expertiza Medicală. Chiar în ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiză Medicală, inculpata Cristinel Andreicuţ ar fi primit peste 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi. Şeful serviciului, dr. Ana Boală ar fi primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient. Potrivit procurorilor, dr. Ţone ar fi primit şi ea mită de la pacienţi, în ziua descinderilor. "În perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, inculpata Boală Ana, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient), persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap", se arăta în comunicatul emis de DNA.
Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Ana Boală a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare. Potrivit procurorilor, banii şi produsele au fost primite în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale ale pacienţilor, pentru a stabili gradul de invaliditate al acestora, astfel încât aceştia să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, inculpata Ţone Rodica a primit de la 72 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani, produse alimentare şi nealimentare.
În locuinţele celor trei doctoriţe, în urma percheziţiilor, procurorii DNA au găsit 5 milioane lei noi (50 miliarde lei vechi) şi jumătate de kilogram de aur, greu de justificat. Au fost descoperite şi "hârtii ce conţineau diferite calcule", acestea fiind ridicate întrucât se presupunea că ar fi vorba despre liste cu pacienţii de la care urma să fie încasată mita. Din iunie, Serviciul de Expertiză Medicală funcţionează pe avarie, cu un singur medic, respectiv dr. Victoria Anghelescu, singura căreia i s-a permis să revină la muncă.
Reamintim că pe 17 iunie, în urma descinderilor efectuate de procurorii DNA, cu o zi în urmă, la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Tribunalul Galaţi a dispus măsura arestului preventiv pentru 29 de zile în cazul medicilor Ana Boală şi Rodica Ţone. Totodată, instanţa a decis arestul la domiciliu, pentru dr. Cristinel Andreicuţ. În urma contestaţiilor, instanţa a dat dreptate procurorilor DNA şi, la data de 23 iunie, şi cea de-a treia doctoriţă acuzată că a luat mită, dr. Andreicuţ, a ajuns în spatele gratiilor.