• după cum a relatat presa Centrală, mai mulți parlamentari ai Partidului Oamenilor Tineri (POT) s-au decis să demisioneze la scurt timp după rezultatul Alegerilor Prezidențiale • o parte dintre deputații și senatorii brăileni au criticat gestul și au afirmat că sunt total împotriva traseismului politic • întrebați cui consideră că i-ar folosi dezintegrarea POT, unii dintre aceștia au afirmat că se așteaptă că deputații și senatorii aflați în această situație se vor reorienta probabil către alte partide • tabăra SOS România, în frunte cu senatorul Silviu Dorin Petrea, a explicat că ”fugarii” din POT au un rol important în creionarea unui nou pol suveranist, care să ”asigure stabilitatea României”
Senatorii și deputații brăileni sunt atenți la mișcările din interiorul partidelor parlamentare, deși unii sunt mai deschiși decât alții să vorbească despre schimbările de cadre și furnicarul de la nivelul Legislativului. Așa cum se știe, la finele săptămânii trecute, presa centrală a relatat că Partidul Oamenilor Tineri (POT) pare că a luat calea dezintegrării. Asta în contextul în care, la scurt timp după Alegerile Prezidențiale, au plecat 10 deputați POT (din 24), de asemenea și-au scris demisia 5 senatori (din 7). În acest context, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au luat legătura cu parlamentari și politicieni brăileni, cărora le-au solicitat un punct de vedere vizavi de situația cu care se confruntă în prezent POT. Concret, i-am întrebat pe parlamentarii brăileni cum comentează dezintegrarea POT și cui cred aceștia că îi folosește situația creată.
Cei mai mulţi au condamnat faptul că deputaţii şi senatorii POT au trădat prin această mişcare votul primit de la alegători. De asemenea, unii chiar au punctat că plecarea nu este una întâmplătoare şi că ”trădătorii” taberei conduse de Anamaria Gavrilă vor ajunge să completeze rândurile unor partide parlamentare sau vor ajuta la creionarea altora. Totuși, cei mai mulți s-au ferit să vorbească despre mutările și permutările care se negociază în prezent la Centru la nivelul tuturor partidelor parlamentare.
Cei din tabăra SOS România au fost ceva mai puțin acuzatori la adresa dezertorilor din POT. Iar explicația a venit în cele din urmă de la senatorul Silviu Dorin Petrea, care a confirmat, luni, că zvonurile legate de încercările realizării unui nou pol suveranist sunt adevărate și că parlamentarii plecați din POT joacă un rol foarte important în această strategie.
PSD-iștii au condamnat schimbarea de direcție a celor din POT
Deputatul PSD Brăila Doiniţa Ciocan susţine că acest partid este pur şi simplu ”o construcţie grăbită”, care se prăbuşeşte ”sub greutatea propriei ipocrizii”. Mai mult, parlamentarul social-democrat a condamnat traseismul politic.
”Când coerența, încrederea și valorile comune lipsesc, orice proiect politic riscă să se destrame. Iar în cazul POT, vorbim despre un partid construit pe interese personale, care s-a dovedit, în fapt, o afacere de familie. Declarația liderului POT – «oamenii sunt consumabili» – spune tot. Este imaginea unui mod de a face politică bazat pe cinism, dispreț și abandonul alegătorilor imediat ce apar dificultăți. În loc de soluții, POT oferă spectacol. În loc de viziune, oferă scandal. În loc de respect, oferă dispreț – față de presă, față de instituții, față de femei și mai ales față de cetățeni. În loc de construcție solidă, o improvizație politică instabilă. România are nevoie de lideri care înțeleg că votul nu este un cec în alb, ci o responsabilitate față de oameni, nu față de calcule de moment.
Stabilitatea democratică se construiește greu și se pierde ușor, iar trădarea așteptărilor alegătorilor nu poate fi trecută cu vederea sub pretextul că «asta va trece»”, a afirmat Ciocan.
La rândul său, deputatul PSD Brăila Florin Mircea a punctat că o astfel de manevră cum e cea a unora dintre parlamentarii POT foloseşte indirect electoratului, tocmai pentru a vedea cât de important este votul şi cât de periculos este să fie dat în favoarea oricui, la întâmplare.
”POT a fost creat ca un partid de familie și ulterior, pe modelul AUR 2020, au identificat și alți adepți, rude mai îndepărtate sau cunoștințe, și au reușit să creeze câte o mică lista de candidați în aproape toate circumscripțiile la alegerile Parlamentare 2024. Am văzut cu toții în presă în timpul campaniei și după «calificările» candidaților. Dar... nu a contat! Au mers pe un mesaj suveranist și împotriva celor care au făcut dar au mai și greșit… și au reușit să obțină suficienți parlamentari cât să aibă grupuri parlamentare atât la Senat cât și la Cameră. Ulterior, având în vedere și «cultura» parlamentară a noilor colegi au început să apară conflictele. Ca în orice familie... având în vedere că sunt și rude cei mai mulți... Odată și cu alegerile Prezidențiale când tensiunile mai cresc a început «să dea oala pe foc» și ușor-ușor se dezintegrează Partidul Oamenilor Tineri care nu sunt prea tineri toți... Cui folosește?! În primul rând cetățenilor că își dau seama, SPER, ce au ales. Numai că în 3 ani se cam uită! Din păcate! Probabil va putea fi folositor viitoarelor majorități, numai că eu personal nu sunt de acord cu traseismul acesta parlamentar”, a declarat Mircea.
Şi senatorul social-democrat Sorin Moise a afirmat că se aşteaptă ca parlamentarii care au părăsit barca POT să se alăture altor partide, chiar dacă momentan nu s-a grăbit să indice vreunul anume.
”Cui îi folosește? O să vedem în perioada următoare unde o să migreze parlamentarii respectivi. Pentru că e clar că POT a fost doar o găselniță, să spun așa, pentru ei, ca să poată ajunge în Parlament. Și cel mai probabil obiectivele și principiile partidului nu coincid cu ce vor oamenii ăștia de la politica românească. Astfel încât au decis să facă un pas înapoi sau în lateral sau cum vreţi să îi spunem. Dar să vedem dacă în perioada următoare își vor face propriul grup cu alți parlamentari sau vor migra către un grup deja creat”, a afirmat Moise.
Întrebat dacă aceştia încearcă în vreun fel printr-o astfel de mişcare să ajungă cumva la guvernare, senatorul a dat de înţeles că nu consideră că ar avea vreo şansă.
”Mi-e greu să cred. Poate doar prin funcții mai mici. Deși eu cum văd abordarea președintelui ales și premierului pe care și-l dorește, nu cred că va mai ajunge cineva într-o funcție fără să aibă competențele necesare. Este strict părerea mea. Adică dacă se dovedește că sunt buni profesioniști, de ce nu, dar în alt fel, nu cred”, a mai spus acesta.
Alexandru Popa consideră că parlamentarii POT care au plecat din partid nu respectă votul cetăţenilor
Întrebat în legătură cu situaţia de la nivelul grupului parlamentar POT, preşedintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a declarat că încă nu doreşte să facă prea multe comentarii şi că aşteaptă să vadă cărui partid i se vor alătura demisionarii din tabăra Anamariei Gavrilă. Acesta a criticat totuşi gestul, precizând că deja nu se mai poate vorbi despre respectarea votului cetăţenilor.
”Nu știu cui îi folosește. Vom vedea la ce grupuri parlamentare se vor afilia. La momentul acesta am văzut că majoritatea au rămas neafiliați. Nu știu cum vor vota în viitorul apropiat, dar în primul rând partidele extremiste și aici mă refer la POT, nu respectă votul cetățenilor. Oamenii i-au trimis în Parlament din partea Partidului Oamenilor Tineri, dar dumnealor au arătat că a fost doar o minciună”, a declarat Popa.
Florin Cîrligea consideră că demisionarii POT vor ajunge la PNL sau în partidul lui Victor Ponta
Preşedintele AUR Brăila, deputatul Florin Cîrligea, a declarat că se aşteaptă ca parlamentarii plecaţi din tabăra POT să migreze către PNL sau în partidul lui Victor Ponta. Indiferent de scenariu, deputatul a subliniat că aceştia se vor duce ”după ciolan”.
”Din punctul meu de vedere vor fi unii care vor pleca de la POT și se vor duce la Guvernare, ori în partidul lui Victor Ponta, ori pe la PNL. În orice caz, se duc după ciolan. Oricum, oamenii de la POT au intrat în Parlament nesperat... așa. E un partid nou înființat. Le-a pus Dumnezeu mâna în cap așa că… Oricum mai plecaseră dintre ei şi acum ceva timp. Dar acolo au fost niște înțelegeri cu Anamaria Gavrilă. Acum, dacă sunt neafiliați e o chestie, dar dacă trec la alt partid e clar că e la ciolan. Dacă rămân neafiliați fiecare poate să voteze așa cum vrea. Deci una este să rămână neafiliați și alta să… Nu știu unde se pot duce, dar din câte am înțeles eu, pe la PNL s-ar duce o parte. Am înțeles și că își face și Victor Ponta partid. Erau de așteptat mișcări după schimbarea președintelui. Dar mare lucru ar fi să nu plece şi de la PSD la Ponta”, a spus Cîrligea.
Întrebat dacă se aşteaptă la manevre similare şi în rândurile AUR, deputatul a afirmat că încă nu crede că s-a ajuns într-un punct critic.
”Nu cred. Deocamdată nu. Noi suntem de mai demult. E altă chestiune, nu e ca la POT”, a explicat acesta.
Tabăra SOS a venit cu explicațiile
Interesant este că deputatul SOS România Brăila Andra Claudia Constantinescu, deși a avut un comentariu destul de diplomatic în legătură cu acest subiect și nu s-a aruncat în comentarii prea multe, nici nu i-a atacat pe parlamentarii de la POT.
"În ceea ce privește situația grupului parlamentar POT, consider că este important să privim lucrurile cu obiectivitate și reținere. Astfel de realinieri sau tensiuni interne apar uneori în viața politică, mai ales în perioade de tranziție sau când valorile și direcțiile nu mai sunt împărtășite în mod uniform. De multe ori, lipsa unui dialog autentic și a unor valori comune duce la astfel de rupturi. Nu e vorba doar de strategii politice, ci și de încredere și direcție. Cât despre partidul din care fac parte, prefer să rămân atentă și realistă. Nimeni nu este complet ferit de astfel de momente, însă un leadership stabil și o comunicare constantă pot preveni tensiunile majore", a declarat Andra Constantinescu.
O explicație pentru toată această mișcare a venit în cele din urmă, luni după-amiază, de la senatorul Silviu-Dorin Petrea, care a confirmat zvonurile că în prezent se încearcă o coalizare a forțelor suveraniste. Acesta a afirmat că plecările din POT sunt strict legate de noile mișcări de la nivelul Parlamentului României.
”Din punctul meu de vedere soluția pentru stabilitate este crearea unui pol suveranist și este singurul care poate în acest moment să garanteze reforma statului român. Cu siguranță în formula actuală, cu PSD intrat sau nu la guvernare efectiv, urmează o serie de șantaje din partea PSD asupra PNL, asupra viitorului Guvern Ilie Bolojan. Atunci, singura soluție pentru stabilitatea țării și singura soluție care să aducă siguranța că o să implementăm reformele, este să se formeze acest pol suveranist. Dintre cei de la POT au plecat astăzi (n.r. – luni) și doi senatori. Astfel grupul POT s-a desființat la Senat. Iar în Camera Deputaților se pare că vor mai pleca încă cinci deputați. Și atunci se va desființa și grupul POT de la Camera Deputaților. Aceasta este o reacție a faptului că toți parlamentarii s-au săturat de astfel de lideri toxici. Și cu siguranță vor urma plecări și de la AUR. Singura soluție pe care noi o vedem și sperăm că se va întâmpla este să se creeze acest pol nou suveranist, care să ducă, după calculele făcute până la acest moment, undeva la 57 de colegi, în total. Și la Cameră și la Senat. Cu acești colegi se poate asigura o stabilitate în ceea ce înseamnă guvernarea. Nu vom da un cec în alb Guvernului Bolojan, dar impunem condiții spre reforma statului român”, a declarat Petrea.
Senatorul SOS România Brăila a venit și cu câteva exemple privitoare la anumite elemente cheie pentru reforma pe care cei din zona suveranistă o doresc.
”Propunem așa: reforma administrativă, care este impetuos necesară și de maximă urgență. Nu se poate face de pe o zi pe alta, dar trebuie începută. După care sunt anumite lucruri de rezolvat pe partea de antreprenori și IMM-uri. Inclusiv revenirea la impozitul de 5% pe dividende. Avem deja proiectul de lege făcut, doar trebuie să îl depunem. De asemenea, am pus alegerea primarilor din două tururi, proiect care este deja depus, făcut de mine și colega mea Constantinescu Andra și semnat de toți colegii de la SOS, senatorii POT și un senator AUR. Este deja depus și într-o lună va ajunge în plen și la Senat și la Cameră. Mai avem câteva proiecte pe care dorim foarte mult să le trecem pe partea de reforme”, a mai explicat acesta.
Petrea a mai precizat că în prezent parlamentarii așteaptă să vadă dacă ”PSD va forța intrarea la guvernare”, deoarece o parte dintre social-democrați ar dori să facă un pas în spate și ar susține Guvernul doar cu anumite condiții.
”În acest caz, sigurul fel prin care se poate asigura stabilitatea e acest pol suveranist pe care încercăm să îl facem și la Senat și la Camera Deputaților. Sunt 33 parlamentari SOS România, toți în acest proiect. Vorbim în acest moment despre 11 de la POT. Estimările noastre sunt pentru 17 parlamentari și încă 6 dintre parlamentarii neafiliați. Dar suntem convinși că în momentul în care proiectul va intra pe ordinea firească, dreaptă, se vor alătura și parlamentari din alte partide la acest proiect. Repet, nu am dorit să fie făcut doar din lideri sau în jurul liderilor, ci este un proiect care va asigura stabilitatea României. Spre deosebire de cei care se consideră proeuropeni, noi considerăm că suntem europeni pentru că am intrat în Uniunea Europeană în 2007 și că suntem pe continentul ăsta de mii de ani. Cam despre asta e vorba”, a conchis Petrea.
Surse politice ne-au declarat că și din taberele PSD și PNL se scot toate resursele posibile ca să se cumpere ”parlamentari la bucată”. De asemenea, că pe partea suveranistă lucrurile încă nu sunt clarificate, deoarece încă se fac presiuni din partea unor politicieni mai vechi, care ar vrea să confiște mișcarea și să preia noul grup care se creionează.