• vineri, brăilenii au pătruns în istoria jandarmilor și au putut vizita expoziția cu uniformele, documentele și decorațiunile din dotarea Jandarmeriei, păstrate în condiții stricte • vizitatorii au fost întâmpinați de reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila care au dat detalii cu privire la obiectele prezentate în expoziție pentru promovarea valorilor, tradițiilor și misiunilor Jandarmeriei Române, aflată în slujba cetățenilor • expoziția poate fi vizitată până pe data de 18 ianuarie 2025, în fiecare zi, în intervalul orar 10:00 - 18:00 • vernisajul a fost programat pentru vineri, zi în care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, patronii spirituali ai Jandarmeriei Române, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române
Istoria jandarmilor și misiunile specifice, cu prezentarea uniformelor și decorațiunilor cu ani de vechime în spate, la expoziția itinerantă a Jandarmeriei Române 1850-2020. Vineri, 8 noiembrie, brăilenii și-au manifestat interesul față de Expoziția din foaiér-ul Teatrului ”Maria Filotti” și au venit cu mic cu mare pentru a face câțiva pași în istoria jandarmilor. Oamenii s-au arătat încântați de uniformele, documentele și decorațiunile din dotarea Jandarmeriei, păstrate în condiții stricte.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila a transmis mulțumiri tuturor celor prezenți și pentru interesul manifestat față de Expoziția Teatrului ”Maria Filloti” care a contribuit la succesul acestui eveniment și care a avut ca scop promovarea valorilor, tradițiilor și misiunilor Jandarmeriei Române în slujba cetățenilor. ”Expoziția nu doar că evidențiază trecutul și tradițiile Jandarmeriei Române, dar ne oferă și oportunitatea de a ne conecta cu comunitatea pe care o deservim. Prezența fiecăruia dintre dumneavoastră a fost un prilej de bucurie și ne-a întărit încederea în misiunea pe care o avem. Vă invităm să rămâneți alături de noi în misiunea noastră de a asigura un climat de siguranță și ordine publică în județul Brăila. Așteptăm cu drag să ne reîntâlnim și la alte evenimente dedicate comunității și instituției noastre”, a fost mesajul transmis de reprezentanții Jandarmeriei Brăila.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 18 ianuarie 2025, în fiecare zi, în intervalul orar 10:00 - 18:00.
Aniversarea a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române
După cum v-am informat săptămâna trecută, Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Teatrul ”Maria Filotti” Brăila, anunța deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 - 2020” la sediul prestigioasei instituții de spectacol situată pe strada Mihai Eminescu nr. 2 din municipiul Brăila. Vernisajul a fost programat pentru vineri, zi în care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Pasionații de istorie militară au fost așteptați să participe la eveniment într-un număr cât mai mare în Holul Monumental al Teatrului ”Maria Filotti”.
Brăila este al douăzeci și treilea oraș care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța, Tulcea, Bistrița, Miercurea Ciuc, Sighetu Marmației, Târgu Mureș, Alexandria și Golești. Până în prezent, peste 41.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.
”Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale. În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, elemente de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ”Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”. În cadrul expoziției sunt prezentate pentru prima dată un număr semnificativ de uniforme, elemente uniformologice și de echipament, distincții militare și documente privitoare la istoria Jandarmeriei și a Trupelor de Securitate ce provin din colecția Romilitaria, o asociație apreciată la nivel național, care are o colaborare de tradiție cu Muzeul Național de Istorie a României și Jandarmeria Română”, se menționa în comunicatul transmis și prezentat în cotidianul nostru.