Mergi la conţinutul principal

Un șacal a atacat o pisică într-o gospodărie de pe Calea Galați

• este primul atac de acest fel consemnat la Brăila, precizează surse din cadrul DSVSA Brăila • pisica atacată de șacal este ținută sub supraveghere sanitară veterinară, fiind examinată zilnic de către medicul veterinar de liberă practică din cadrul CSVSC Brăila, neprezentând semne de boală

 

Zilele trecute, a fost consemnat primul atac al unui șacal asupra unui animal domestric din municipiul Brăila, autoritățile intrând imediat în alertă maximă, cunoscut fiind faptul că sălbăticiunea putea fi purtătoare a temutului virus al turbării (rabiei).

Astfel, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, la data de 3 iulie 2025, a fost sesizat atacul unui șacal asupra unei pisici cu pui din municipiu. Sălbăticiunea a intrat în curtea unui imobil de pe Calea Galați și a atacat felina, proprietarii anunțând mai apoi autoritățile sanitar-veterinare. „Pisica atacată se află sub supravegehre sanitară veterinară, fiind examinată zilnic de către medicul veterinar de liberă practică din cadrul CSVSC Brăila, neprezentând semne de boală”, ne-a declarat sursa citată.

Este primul atac al unui șacal asupra unui animal domestic din municipiul Brăila, deși prezența acestor sălbăticiuni a fost semnalată de mai multă vreme în tot județul, inclusiv în Insula Mare a Brăilei.

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit. Trăiește, mai ales, în nordul Africii, în sudul Asiei și, mai recent, în sudul Europei și se hrănește cu animale mici și cu hoituri. Este intermediar între lup și vulpe, având forma asemănătoare cu a vulpii, dar blana cu aceeași structură cu a lupului, fiind numit, adesea, și „lup auriu”.

În România, șacalul a fost semnalat în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, inclusiv în Delta Dunării, unde face ravagii în rândul populațiilor de păsări.

Potrivit specialiștilor, șacalii au pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani, însă numărul lor este în continuă creștere, mai ales în partea de sud-est a țării. Originar din India, șacalul a pătruns, prin Iran și Turcia, în Europa, în special în Grecia, Bulgaria și Albania, apoi și în România, unde continuă să se înmulțească și să atace chiar și animalele din gospodării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro