Mergi la conţinutul principal
Reverență pentru autorul „Orașului cu salcâmi”

Un mare dascăl, prima donație pentru Casa Sebastian

• Cetățean de Onoare al Brăilei și autor a peste 40 de volume, decorat cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler, distinsul profesor brăilean a propus înființarea unui Registru al donatorilor, care să fie păstrat la Comunitatea Evreilor Brăila • prof. Munteanu a donat recent-înființatei Case Memoriale „Mihail Sebastian”, de pe Strada Unirii nr. 145, printre altele, două cărți semnate de celebrul autor al „Orașului cu salcâmi”, ambele ediții princeps, și anume: „De două mii de ani” (1934) și „Cum am devenit huligan” (1935) • „Propun tuturor locuitorilor „orașului cu salcâmi” să vină în întâmpinare, donând documente Sebastian și ale altor literați evrei din Brăila”, este îndemnul venerabilului dascăl

 

Casa din Strada Unirii nr. 145, în care a trăit bunica scriitorului Mihail Sebastian și unde și-a petrecut acesta copilăria, a fost donată, în anul 2023, municipalității, de către moștenitori. La rândul ei, municipalitatea, prin extinderea spațiului oferit de moștenitori (imobilul are trei apartamente, dintre care două aparțin Primăriei Municipiului Brăila), prin Hotărârea CLM din 6 februarie 2025, a decis să fondeze aici Casa Memorială „Mihail Sebastian”.

Demersul Administrației Dragomir nu a rămas fără ecou în rândul oamenilor de cultură brăileni și a reprezentanților Comunității Evreilor Brăila.

Profesorul Ioan Munteanu, în vârstă de 82 de ani, Cetățean de Onoare al Municipiului Brăila din anul 2006 și autor a peste 40 de volume, cele mai multe despre istoria acestor meleaguri binecuvântate, a făcut recent o donație consistentă nou-înființatei Case Memoriale „Mihail Sebastian” și a propus Comunității Evreilor Brăila înființarea unui Registru al donatorilor viitorului muzeu/casă memorială de pe Strada Unirii. Prof. Munteanu este primul brăilean care face o donație așezământului de cultură menit să păstreze vie în consțiința comunității de la Dunăre memoria marelui scriitor brăilean de origine evreiască. Mihail Sebastian (pe numele său real Iosif Mendel Hechter) s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila, și a decedat pe 29 mai 1945, la București. A fost un mare om de litere român, evreu la origini, care s-a remarcat ca romancier, dramaturg, critic literar și publicist. Mihail Sebastian este autor al pieselor „Jocul de-a vacanța”, „Steaua fără nume”, „Ultima oră” și „Insula”, care se mai joacă și astăzi pe marile scene ale României, și al romanelor „Orașul cu salcâmi”, „Accidentul” și „De două mii de ani”. Un liceu, o stradă și, mai recent, un tramvai din Brăila natală îi poartă numele.

 

Donații pentru Casa Memorială „Mihail Sebastian” 

După cum ne-a precizat profesorul Ioan Munteanu, casa de pe Strada Unirii, devenită acum Casă Memorială „Mihail Sebastian”, fusese casa bunicii din partea mamei, zisă „Baba”, moartă la vârsta de 90 de ani. Casa este amintită adesea în „Jurnal” (publicat postum, în anul 1996, la Editura Humanitas), aici petrecându-se multe dintre visele sale: „Visez de la un timp tot felul de vise care se petrec - aproape toate - la Brăila, în casa din Strada Unirii”. A fost și loc de refugiu în timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941: „Îi iau pe Mama, Papa și Benu - și alergăm să ne ascundem. Unde? La Alice e primul meu gând, dar nu știu de ce renunț. Cel mai bun lucru e acasă la Baba. Într-adevăr, ajungem acolo (e casa din Brăila, de pe Strada Unirii) și sunt liniștit. N-o să ajungă nimeni până aici, și nimeni n-o să bănuiască unde suntem”.

Nu e de mirare că distinsul profesor Ioan Munteanu s-a decis, fără șovăire, să doneze o parte din prețioasa bibliotecă pe care o deține noului așezământ de pe Strada Unirii, imediat ce a aflat de hotărârea municipalității.

„Și, pentru că Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n sac, având în vedere „profesia de brăilean” pe care mi-am asumat-o încă de la sărbătorirea a șase secole de atestare documentară a Brăilei, publicând peste 40 de volume dedicate baștinei, bucurându-mă de hotărârea Primăriei, am decis să inițiez, cu sprijinul Comunității Evreilor din Brăila, un Registru al donatorilor pentru viitoarea Casă Memorială, ceea ce presupune amenajarea și intimizarea spațiului. Ca urmare, propun tuturor locuitorilor „orașului cu salcâmi” să vină în întâmpinare, donând documente Sebastian și ale altor literați evrei din Brăila (de la Leon Feraru la Ilarie Voronca și ceilalți, cărora li se vor asigura un spațiu corespunzător). Drept care, pornind de la zicerea Părintelui Nicolae de la Rohia, „Dăruind vei dobândi!” (bunic brăilean, Aizic Steinhard, la inițiativa căruia se înființase în 1865 prima școală primară israelită de băieți din Brăila), Comunitatea Evreilor, președinte doamna Nadia Uzinescu, a realizat un Registru al donatorilor viitorului muzeu, șnuruit și sigilat, aflat la sediul Comunității, din Strada Petru Maior nr. 14, în care să fie înscrise toate donațiile, mari și mici, cărți, studii, reviste, tăieturi din ziare, fotografii și, poate, obiecte - mobilier de epocă. Tuturor acestora, istoria cultural-artistică a Brăilei, veșnic recunoscătoare! Și, întrucât filosofului Democrit îi datorăm maxima „Fapta este mai puternică decât vorba”, îndrăznesc să mă înscriu primul în amintitul registru”, ne-a mărturisit profesorul Ioan Munteanu.

Iată lista volumelor donate de ilustrul dascăl și istoric brăilean, cu mențiunile inserate de domnia sa:

1. „De două mii de ani”, roman, Editura „Naționala-Ciornei” SA, București, 1934, ediție princeps;

2. „Cum am devenit huligan”, Editura „Cultura Națională”, 1935, ediție princeps (ambele inexistente la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila); două lucrări xeroxate, prin împrumut interbibliotecar, de la BCU București:

3. I. Ludo, „Mesia poate să aștepte”, Editura Adam, București, 1933 (I. Ludo a fost ținta pamfletarului Sebastian în volumul „Cum am devenit huligan”, căruia-i acordă șase pagini!);

4. Ury Benador, „Ghetto veac XX”, roman, Editura Librăriei „Universala” Alcalay & Co, București, 1942;

5.  Nissim Em. Derera, „Monografia Comunității Israelite din Brăila”, 1906, lucrare xeroxată la Biblioteca Academiei (autorul, fost director între anii 1895 -1897, donase Școlii (primare) de băieți „Schwartzman” bogata sa bibliotecă, de care s-a îngrijit însuși Mihail Sebastian);

6. Ioan Munteanu, „Mihail Sebastian și Brăila. O creangă de salcâm de la Dunăre”, Editura Proilavia, 2024, publicat în regie proprie, în 2014, și prezentat în ediția a II-a a Festivalului Internațional „Mihail Sebastian”, din același an; 

7. Peste o sută de broșuri, ilustrații, afișe și articole în temă, care ar umple numeroase panouri și vitrine.

Prof. Ioan Munteanu a mai precizat că a locuit, timp de 30 de ani, vizavi de casa bunicii lui Sebastian, care, în pauzele de elev (timp de 8 ani) la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila, ca și domnia sa, putea lesne ajunge pe Unirii nr. 145.

 

O decizie a aleșilor locali de toată lauda

Reamintim că, în ședința CLM din 6 februarie a.c., consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, un proiect de hotărâre care mai adăuga un pas la intenția Primăriei Brăila de a înființa Casa Memorială „Mihail Sebastian”. Este vorba despre imobilul din Strada Unirii nr. 145, din municipiu, față de care au fost aprobate câteva măsuri necesare pentru transformarea sa într-un obiectiv de cultură și, de ce nu, turistic. Totul a pornit de la o donație din anul 2023, către Primăria Municipiului Brăila, a unui apartament ce face parte din clădirea în cauză, locuință ce a aparținut moștenitorilor familiei Salbatecu. Apartamentul a fost predat, conform unui contract de donație încheiat în același an, cu scopul precis de a i se da destinația de Casa Memorială „Mihail Sebastian”.

În respectivul imobil mai existau alte două apartamente, aflate în administrarea Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) Brăila, dintre care unul era locuit de o familie formată din cinci membri. Prin hotărârea CLM Brăila, SUPAFLC a fost împuternicit să identifice un alt spațiu de locuit în vederea relocării chiriașilor, care să le fie atribuit acestora cu prioritate. Imobilul din Strada Unirii 145, în suprafață totală de 296 mp, este format din trei apartamente: unul în suprafață de 54,49 mp (cel care a fost donat Primăriei), altul aflat în administrarea SUPAFLC Brăila, în suprafață de 23,54 mp și dependințe, care era liber, și un al treilea apartament, în suprafață de 28,88 mp, format din două camere și dependințe de 24,56 mp, aflat în administrarea Serviciului de Utilitate Publică, fost DSP, ocupat de familia formată din cinci persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro