Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a devenit cel mai recent politician din rândul conservatorilor conduși de cancelarul Angela Merkel ajuns în centrul atenției în scandalul legat de contractele cu măști de protecție împotriva COVID-19, relatează DPA, potrivit Agerpres. Până acum, acuzațiile de corupție împotriva mai multor membri ai partidelor de guvernământ s-au soldat cu demisiile unor parlamentari din aceste partide.
Revista Spiegel a dezvăluit că o companie în care soțul ministrului Jens Spahn are o poziție de conducere a vândut o jumătate de milion de măști Ministerului Sănătății în timpul primului val de infectări cu coronavirus, în aprilie 2020.
Aproximativ 570.000 de măști la un cost total de peste 900.000 de euro au fost livrate Ministerului Sănătății în aprilie 2020, când Jens Spahn era ministru al Sănătății, a spus un purtător de cuvânt al companiei Burda, după apariția detaliilor despre contract.
Soțul lui Jens Spahn, Daniel Funke, care conduce biroul din Berlin al Burda, „nu a fost în niciun moment implicat sau informat despre tranzacție”, conform companiei.
Burda a precizat că măștile au fost vândute la prețul de achiziție și că respectivul contract a fost un efort de a ajuta Ministerul Sănătății în contextul penuriei de măști de la acel moment.
Demisii în coaliția condusă de Angela Merkel
Dezvăluirea survine după ce doi parlamentari din rândul conservatorilor Angelei Merkel au fost forțați să demisioneze în urma acuzațiilor că au profitat de pe urma vânzărilor de măști sanitare împotriva coronavirusului.
Nikolas Loebel, membru al creștin-democraților (CDU), și Georg Nuesslein, membru al aliaților din Uniunea Creștin Socială (CSU), au demisionat din parlament după ce au fost acuzați că au primit sute de mii de euro pentru a facilita negocierea de contracte pentru măști sanitare.
Fostul ministru al Justiției din landul Bavaria, Alfred Sauter, a demisionat de asemenea duminică din pozițiile sale din CSU, după ce anchetatorii i-au percheziționat birourile în legătură cu afaceri cu măști sanitare împotriva coronavirusului.
Scandalurile legate de măști sunt considerate a fi una dintre cauzele înfrângerii suferite de partidul lui Merkel în alegerile din două landuri-cheie la 14 martie, înaintea scrutinului legislativ național din septembrie.