Potrivit expertilor, existenta micului artefact demonstreaza ca orasul Betleem nu este doar un nume din Biblie, orasul în care s-a nascut Iisus Hristos, asa cum este mentionat în Noul Testament, ci o localitate specializata în comert, aflata în apropiere de Ierusalim.
"Este pentru prima data când numele Betleem apare mentionat în afara textului Bibliei într-o inscriptie din perioada primului Templu iudaic, ceea ce dovedeste ca Betleem a fost cu adevarat un oras în Regatul lui Iuda si, probabil, chiar mai devreme", a declarat Eli Shukron, directorul sitului de excavatii.
Sigiliul are 1,5 centimetri în diametru si dateaza din perioada secolelor al XIII-lea si al XII-lea î.H, cu aproximativ 700 de ani înainte de nasterea lui Iisus.
Sigiliul este scris în limba ebraica din acea perioada. Un vas din lut gasit în apropiere dateaza din aceeasi perioada, potrivit istoricilor.
Shmuel Achituv, un expert de la Universitatea Ben Gurion, care nu a participat la excavatii, sustine, de asemenea, ca sigiliul este cea mai veche referire la orasul Betleem, în afara Bibliei.
Cel mai probabil, sigiliul, gasit într-o zona denumita de istorici "Orasul lui David", a fost folosit la stampilarea unui document administrativ, trimis de la Betleem la Ierusalim.
Eli Shukron a precizat ca pe primul rând de litere se poate citi "Beshava'at", care înseamna "în al saptelea" si face referire cel mai probabil la anul de domnie al unui rege. Al doilea rând de litere reprezinta cuvântul "Betleem", iar pe ultimul rând a ramas o singura litera, despre care Shukron spune ca reprezinta finalul sintagmei "pentru rege".
