Consilierul democrat a acuzat si faptul ca angajati ai Primariei dezinformeaza cu buna stiinta consilierii municipali, ca sa voteze cum dorese primarul si fac acest lucru fie sub presiune, fie din deplina disponibilitate fata de dorintele primarului: "Este vorba despre legalitatea adoptarii hotaririlor de CLM, a continutului materialelor de documentare, lucruri care conduc la discutii interminabile si riscul de a adopta hotariri in afara legii. Legalitatea trebuie sa primeze in adoptarea hotaririlor CLM. Constat insa o fortare a personalului de executie din Primarie in cosmetizarea anumitor proiecte de hotariri cu buna stiinta, astfel incit sa le dea aspectul de legalitate, desi contin multe puncte neclare. De asemenea, s-au constatat si discutii cu privire la legalitatea convocarii unor sedinte si a reintroducerii pe ordinea de zi a unor proiecte care fusesera respinse anterior. Ma refer la proiectul cu magazinul Plus, care a fost reintrodus pe ordinea de zi, desi fusese respins la vot, si nu aminat. Noi am sesizat Prefectura privind acest aspect, raspunsul pe care l-am primit nu ne-a multumit total, si ne rezervam dreptul de a sesiza si Ministerul Administratiei si Internelor, sa faca o analiza a modului in care se adopta hotaririle si legalitatea acestora. Nu vrem sa ajungem intr-o zona in care sa regretam cu totii ca am tolerat asemenea practici".
Intrebat fiind daca are dovezi privind fortarea unor functionari publici sa "cosmetizeze" documentele prezentate consilierilor, sau este doar un sentiment pe care-l are, Banuta a recunoscut: "Este un sentiment pe care il am. Am intrebat de nenumarate ori, am cerut si relatii suplimentare, am vrut sa stiu daca este legal sa adoptam anumite puncte de vedere. Eu am convingerea ca anumite persoane din cadrul executivului au practicat si practica in continuare cosmetizarea, evitarea anumitor informatii in prezentarea realitatii, astfel incit proiectele de hotarire sa treaca. Daca se prinde cineva, bine, daca nu, merge. Aceasta practica nu poate aduce nimic bun. Si daca acele persoane coopereaza fara a fi fortate, si daca se fac presiuni asupra lor, aceste practici trebuie sanctionate cu maxima fermitate de catre conducerea Primariei. Dupa cum stiti, am pierdut si procese, am pierdut si anumite proiecte de hotariri pe care nu trebuia sa le pierdem, mergind asa, orbeste. Noi am luat decizia ca, de acum inainte, sa lucram impreuna, consilieri judeteni si cei municipali ai PD, sa analizam impreuna mapele de sedinta, ca sa putem analiza mult mai bine eventualele probleme, de proiecte de hotarire care intr-un for se prezinta intr-un fel, iar in celalalt, in alt fel".
"Daca exista astfel de intelegeri, exista intre ceea ce inseamna presedinte de CJ si primarul municipiului"
In ceea ce o priveste, viceprimarul PD Daniela Vasioiu, intrebata daca exclude posibilitatea ca in cadrul acestor grupuri de interese, despre care vorbeste colegul sau de partid, sa existe si reprezentanti ai lumii interlope, crede insa ca nu poti pune eticheta de "interlop" atit de usor, unor persoane, pina nu ai dovezi in acest sens: "Nu exclud ca in aceste grupuri de interese sa fie si reprezentanti ai lumii interlope, dar, repet, este o apreciere pe care o facem cu totii, de "lume interlopa". Eu nu stiu sa existe vreo instanta care sa fi spus: "Popescu este din lumea interlopa", sau "Ionescu este din lumea interlopa". Dar, categoric, nu am exclus asta niciodata, ba chiar am declarat-o in menumarate rinduri. Dupa modul cum se desfasoara lucrurile, este clar ca exista astfel de legaturi". Vasioiu nu exclude chiar ca asemenea reprezentanti ai lumii interlope sa fie cei care-i trimit bilete de amenintare: "Probabil, sau s-ar putea sa fie unii mai apropiati decit ma astept, din cadrul serviciilor pe care le coordonez, care sa fie in legatura cu lumea interlopa si care impreuna sa faca acest lucru. Politia se va pronunta asupra acestor aspecte".
Vorbind despre lumea interlopa, viceprimarul a tinut sa precizeze ca, personal, nu poate fi banuita ca ar putea lua decizii administrative, influentata de vreo mafie locala, in conditiile in care, prin lege, deciziile in Primarie le ia doar primarul, iar cei doi viceprimari nu pot decit, eventual, sa-i propuna anumite lucruri. Vasioiu raspunde in acest fel declaratiilor recente ale consilierului municipal PSD Doru Damian, care vorbea despre faptul ca "interlopii influenteaza actul de decizie, la nivel de municipiu".
"Daca exista mafie sau lume interlopa in Braila, nu putem spune decit asa, intr-o discutie privata, pentru ca asta nu a fost dovedit de nici o instanta, iar daca domnul consilier Damian a declarat ca are argumente in a spune aceste lucruri, inseamna ca dinsul cunoaste de infiintarea acestor grupuri de pe vremea cind lucra la Paza si Ordine. Probabil ca la acel moment nu numai ca a cunoscut despre infiintarea lor, dar avea si obligatia sa faca tot ceea ce-i statea in putinta sa descurajeze astfel de manifestari. Iata insa ca nu a facut-o, si simte acum ca exista niste relatii mai putin normale intre asa-numitele grupuri mafiote si conducerea Primariei. De ce sa nu vorbim clar, nu e vorba despre conducerea Primariei, haideti sa nu ne ascundem dupa vorbe. Abordari de genul acesta nu vor sa faca altceva decit sa induca in eroare opinia publica, cum ca exista o un fel de clica, o cloaca. Nu, daca exista astfel de intelegeri, exista intre ceea ce inseamna presedinte de CJ si primarul municipiului. Pentru ca, daca la nivelul CJ - ca un observator al vietii publice o spun -, constat ca nu este decit un singur conducator si, mai nou, doi care-i ridica osanale - pina de curind, nu era decit unul singur - , la nivelul municipiului exista un primar si atit, iar in rest, viceprimarii nu fac altceva decit sa-i propuna solutii. Nu pot sa decida, nu au delegare de competente in acest scop. Eu nu fac decit sa coordonez unele sectoare de activitate, nicidecum nu am putere de decizie. Iar rezultatul a ceea ce se intimpla nu poate fi decit pe masura deciziei primarului, el raspunde pentru tot ceea ce se intimpla in municipiul Braila", a precizat viceprimarul.