• mai nou, serul se ridică din farmacie, pe baza unei prescripții de la medicul de familie și se va putea administra fie la cabinet, la fel ca până acum, fie direct în farmacie, doar că aici brăilenii au puține opțiuni • în Brăila doar trei farmacii erau acreditate, săptămâna trecută, de Ministerul Sănătății pentru a putea asigura administrarea serurilor antigripale, potrivit Direcției de Sănătate Publică
A început vaccinarea antigripală și, în ciuda schimbărilor privind eliberarea serului din farmacii, ”lucrurile au mers bine” până acum, după cum ne mărturisește unul dintre medicii de familie din Brăila. La nici o săptămână de la debutul campaniei, numai la acest cabinet s-au imunizat, împotriva gripei, aproximativ 50 de pacienți. Și dacă în anii trecuți, aceștia se programau și se vaccinau la medicul de familie, începând din acest an, persoanele eligibile s-au putut imuniza doar după ce au primit de la medicul de familie o rețetă, au mers la farmacie să-și ridice serul antigripal și s-au întors la cabinet să le fie administrat vaccinul. ”Da, da, a început și la noi. Eu am început să dau rețete de săptămâna trecută, miercuri sau joi. Îi întrebăm noi când vin la consultații, dacă vor și antigripalul, pentru că oamenii nu știu. Eu le-am spus să vină de la farmacie, direct, la cabinet, să le fac vaccinul, pentru că nu știu cum îl transportă. Sunt farmacii mai multe chiar lângă cabinet și pacienții au de unde alege, se duc, aici, cu rețetele și îl iau. Văd că farmaciile s-au aprovizionat și cu InfluVac și Vaxigrip și pacienții au ridicat vaccinul și s-au întors la cabinet, așa cum le-am sugerat, și l-am făcut. A mers bine până acum”, a spus, pentru ”Obiectiv”, medicul de familie din Brăila, Steluța Nedelcu. Însă nu doar la cabinet sunt noutăți privind imunizarea antigripală, ci și în afara lui, recunoaște medicul, care ieri căuta soluții pentru vaccinarea într-un cămin de bătrâni. ”Cred că am făcut vreo 40-50 de imunizări până acum la cabinet. Am avut și copii până în 18 ani, pentru că sunt pediatră, dar am avut și pacienți în vârstă. Și acum (n.r- luni, 9 octombrie) mă duc la căminul de bătrâni să văd cum fac cu imunizarea. Pentru că unii sunt înscriși la mine, alții nu, și până acum îi vaccinam pe toți, cu acordul aparținătorilor. Acum pot să fac rețetă numai pacienților care sunt ai mei. Și trebuie să-i îndrumăm pe ceilalți să aducă rețetă de la medicul lor de familie”, a mai adăugat medicul.
Legea spune că beneficiază de gratuitate în administrarea vaccinului antigripal persoanele care au împlinit 65 de ani, copiii până în 18 ani, pacienții cu boli cronice și cadrele medicale. Totodată, beneficiază de 50% reducere din prețul vaccinului persoanele care au între 45 și 65 de ani și fără boli cronice.
Serurile se vor putea administra fie la medicul de familie, la fel ca până acum, fie direct în farmacie, doar că în Brăila sunt puține opțiuni în acest sens. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Brăila, doar trei farmacii erau acreditate, săptămâna trecută, de Ministerul Sănătății pentru a putea asigura administrarea serurilor antigripale. Dacă pacientul nu se va putea vaccina imediat după ce a ridicat vaccinul, trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă specială izotermă și să-l depoziteze în frigider, la o temperatură de 2-8 grade Celsius.
Ministrul Sănătății a precizat că după modelul de administrare a serului antigripal, din această iarnă, va funcționa și imunizarea cu alte vaccinuri, precum HPV, ROR, sau antihepatitic B.