O Ordonanță de Urgență adoptată de Guvernul Orban în ședința de luni, 23 noiembrie 2020, vine să aducă o serie de clarificări, necesare pentru deblocarea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor aflate în extravilanul localităților. La nivelul întregii țări, peste 49.000 de tranzacții au fost blocate după intrarea în vigoare, de la 13 octombrie 2020, a unei legi aprobate în fosta guvernare PSD, pentru care nu au existat norme de aplicare.
”Guvernul Orban, prin ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a venit cu această ordonanță, care limpezește lucrurile și deblochează tranzacțiile cu terenuri în extravilan. Toate cererile depuse până la data de 13 octombrie 2020 se vor face pe vechea procedură, iar cele de după 13 octombrie, se vor realiza respectând prevederile noii legi privind modul în care se pot vinde terenurile agricole din România! Este o derogare, pe care Cabinetul Orban o permite și care vine ca o reparație pentru fermieri și pentru deținătorii de terenuri. Pentru că nefinalizarea cu un contract de vânzare-cumpărare a cererilor prin care se solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, depuse până la data de 13 octombrie 2020, avea implicații financiare negative în activitatea fermierilor, inclusiv prin faptul că nu puteau încheia contracte de creditare. La vizita pe care a făcut-o de curând în județul Brăila, ministrul Oros a stat de vorbă cu agricultori care i-au semnalat această situație anormală și a promis atunci că va rezolva acest aspect, cât de curând poate. Iată că s-a ținut de cuvânt și situația a fost deblocată!”, a declarat Vasile Varga, deputat PNL de Brăila.
Noile prevederi, prin care toate tranzacțiile inițiate până la 13 octombrie 2020 se vor realiza pe vechea procedură, fac să se evite litigii noi și deblochează vânzarea terenurilor extravilane. Prevederile se aplică până la data de 31 ianuarie 2021, termen după care orice tranzacție se va face potrivit noilor proceduri prevăzute de legea intrată în vigoare în octombrie.
Procedura existentă până acum prevedea ca, la vânzarea unui teren din extravilan, proprietarul să depună o ofertă de vânzare la primăria de pe raza localității unde se afla terenul și, dacă în termen de 30 de zile, nimeni dintre cei cu drept de preempțiune (vecin, UAT, Domeniile statului etc.) nu își exprima intenția de a cumpăra, se elibera o adeverință de liberă vânzare și terenul putea fi înstrăinat oricărui cetățean român sau din Uniunea Europeană. Potrivit noilor prevederi legislative, intrate în vigoare din 13 octombrie 2020, eliberarea adeverinței de liberă vânzare se face după un termen de 45 de zile, la care, dacă nimeni nu își exercită dreptul de preempțiune, se adaugă alte 15 zile la dispoziția unor potențiali cumpărători. Cei care achiziționează pământul trebuie să fie cetățeni români sau din UE, dar cu minim cinci ani de rezidență în România. În cazul în care tranzacția se încheie cu o firmă, asociații trebuie să îndeplinească aceleași condiții, iar societatea trebuie să aibă minim 75% din veniturile ultimilor cinci ani, din agricultură.
Biroul de presă PNL Brăila