• asta au hotărât consilierii județeni în cadrul ultimei ședințe ordinare a CJ Brăila de la finele anului trecut • vicepreședintele CJ Mirela Chivu a fost desemnată prin vot secret ”consilier responsabil cu afacerile UE” la nivelul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) cu 19 voturi ”pentru” și 6 ”împotrivă” • aceasta a mai fost aleasă pe aceeași poziție și în 2021
Vicepreședintele Consiliului Județean Brăila Mirela Chivu își menține calitatea de ”consilier responsabil cu afacerile UE” la nivelul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR). Decizia a fost luată în cadrul ultimei ședințe ordinare a CJ Brăila de anul trecut (19 decembrie). PSD-iștii au propus-o pe Mirela Chivu, în prezent vicepreședinte al CJ Brăila, aceasta deținând aceeași poziție și înainte, începând cu luna iunie 2021. Desemnarea s-a făcut prin procedura votului secret. Aceasta a fost singura propunere și a primit 19 voturi ”pentru” și 6 ”împotrivă” din partea celor 25 de membri ai CJ Brăila prezenți la ședință la acel moment.
După cum aflăm din referatul de aprobare Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) este o organizație neguvernamentală care reunește pe baza liberului consimțământ, consiliile județene din România, ca autorități ale administrației publice locale, constituită conform Ordonanței nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații și a celorlalte acte normative din domeniu, în vigoare.
Consiliul Județean Brăila s-a asociat UNCJR printr-o hotărâre ce datează din luna iulie 2000.
Din același document aflăm că potrivit statutului, scopul principal al UNCJR îl reprezintă ”creșterea autonomiei locale reale, conform cu Carta Europeană a Autonomiei Locale (...) și creșterea gradului de implicare și participare a autorităților administrației publice locale în procesul decizional (...)”. De asemenea, că obiectivele acestei entități vizează: ”asigurarea unui dialog coerent și eficient cu autoritățile administrației publice centrale, cu celelalte structuri asociative ale organelor administrației publice locale existente în România, ONG-uri, instituții publice etc., prin realizarea convergenței problematicilor privind administrația publică locală; creșterea capacității implementării principiilor și obiectivelor autonomiei locale reale și democrației locale, prin valorificarea studiilor și cercetărilor în domeniu, precum și a reglementărilor adoptate la nivelul Uniunii Europene; elaborarea unor programe și proiecte în domeniul administrației publice locale, în vederea întăririi capacității administrative a autorităților administrației publice locale și sprijinirii procesului de descentralizare; participarea activă la îmbunătățirea cadrului legislativ prin elaborarea și transmiterea către autoritățile publice cu drept de inițiativă legislativă a unor proiecte de acte normative noi, cu incidență în domeniul administrației publice sau formularea de propuneri de modificare/completare a legislației existente (...)”. Însă poate cel mai important aspect: ”colaborarea cu autoritățile de management al fondurilor europene din ministere, pentru a accelera procesul de accesare a fondurilor comunitare de către colectivitățile locale”.
În raportul de specialitate al proiectului se specifică faptul că membrul CJ Brăila desemnat trebuie să aibă abilități de comunicare într-o limbă de circulație internațională (engleză, franceză sau germană).
Mirela Chivu a mai fost aleasă și în trecut pe aceeași funcție, printr-o hotărâre din 30 iunie 2021.