• debandadă totală în Bucureşti, în zona Gării de Nord, ieri noapte, după ce microbuzul scriitoarei brăilence Doina Popescu a fost ţinta unor persoane de etnie romă, pe motiv că e “ambulanţa neagră care răpeşte copii şi le ia organele” • Doina Popescu a fost friptă cu ţigara pe faţă de către o femeie, iar o alta a lovit-o cu piciorul • poliţiştii au reuşit să intervină la timp pentru a o scăpa pe scriitoare de isteria ce-i cuprinsese pe zeci de bucureşteni • ironia sorţii face ca scriitoarea să fie iniţiatoarea proiectului cultural “Ambulanţa pentru Literatură” prin care-şi doreşte să-i facă pe copii să iubească lectura, dar şi să reaprindă pasiunea pentru citit adulţilor • autorităţile au dezminţit în repetate rânduri existenţa “ambulanţei negre”, însă se pare că nu a fost suficient, publicul captiv ştirilor false fiind greu de convins
Scriitoarea brăileancă Doina Popescu trăieşte clipe de coşmar, după ce a fost la un pas de a fi linşată de mai mulţi indivizi de etnie romă, în zona Gării de Nord din Bucureşti. Scena incredibilă s-a petrecut miercuri spre joi noapte şi numai poliţiştii au reuşit să o salveze pe Doina de furia oarbă, alimentată de incultură, a agresorilor. Din nou, “Facebook” a jucat un rol-cheie în toată această debandadă, fake-news-urile (ştirile false-n.n), care circulă alarmant de repede pe reţeaua de socializare, pofta de like-uri, share-uri şi “most popular”, manipularea în masă, viralizarea imediată a postărilor nedocumentate, la care se adaugă senzaţionalul care prinde atâta lume în plasă, dând o amploare extraordinară cazului. Toţi aceşti factori, ambalaţi într-un “live” făcut pe Facebook de către un individ de etnie romă pus pe scandal, i-au pus viaţa în pericol unei persoane nevinovate. Ironia sorţii a făcut ca acea persoană să fie o scriitoare care militează pentru culturalizarea poporului, îndemnând la lectură. De fapt, aşa i-a venit ideea de a pleca într-un turneu prin ţară, cu popasuri în oraşe mari şi la târgurile de carte, pentru a promova cărţile, în special creaţiile sale. Proiectul poartă şi un nume potrivit pentru ceea ce şi-a propus Doina Popescu: “Ambulanţa pentru Literatură”, căci trăim într-o lume în care totul este digitalizat, iar cărţile tipărite stau abandonate pe rafturile bibliotecilor şi ale librăriilor. Din păcate, această dorinţă de a reaprinde pofta pentru citit era s-o coste viaţa, la propriu.
Era miercuri spre joi noaptea, ora 1.00, iar în zona Gării de Nord, pe strada Mircea Vulcănescu, s-a dat alarma. “Am prins ambulanţa neagră!”, “Veniţi, fraţilor, că am prins-o p-aia care ne fură copiii pentru organe!”, “Ambulanţa neagră chiar există!”, “Hai s-o omorâm p-asta care fură copiii şi le ia organele!”. Este instigarea care a început pe Facebook, în cadrul unui “live” - adică filmare în timp real -, de către un individ de etnie romă. Cum de s-a ajuns aici? În primul rând, de la o legendă născocită în cartierele mărginaşe ale Capitalei, potrivit căreia prin oraş ar umbla un microbuz, denumit “ambulanţa neagră”, din care un pasager îi ademeneşte pe copii cu bomboane, îi urcă în autovehicul şi le scoate organele care ajung, ulterior, pe piaţa neagră a traficului de carne vie. Acest mit a apărut în urmă cu ceva timp şi s-a viralizat imediat pe reţeaua de socializare. A fost preluat de diverse site-uri dubioase, iar cei mai creduli au picat în plasa fake-news-ului. Şi, deşi nu a existat niciun caz de răpire a minorilor, nimeni nu a văzut această “ambulanţă neagră”, iar autorităţile au dezminţit vehement, în repetate rânduri, această teorie criminală, a fost nevoie de o singură secundă ca mitul să fie readus în atenţia opiniei publice.
«Minoritatea ajunge majoritate, prin incultură, prin ticăloşie»
Cum a a ajuns scriitoarea Doina Popescu-Brăila “răpitoare de copii”? Autoare a mai multor cărţi de proză, Doina se afla în Bucureşti şi se oprise, peste noapte, pe strada Mircea Vulcănescu, pentru a se odihni. A rămas în microbuz, pentru a dormi, aşa cum face de fiecare dată. Iniţial, a început turneul cu un autovehicul inscripţionat “Ambulanţa pentru Literatură”, dar pentru că a ajuns să-l folosească şi pe post de “dormitor”, Doina a decis, recent, să-şi achiziţioneze un microbuz mai mare. Autovehiculul care a iscat toată nebunia este de culoare albă şi are doar o dungă portocalie. Este înmatriculat provizoriu în judeţul Brăila, adică are numere roşii, în limbaj popular. Nu l-a colantat încă “Ambulanţa pentru Literatură, pentru că urmează vizita la Registrul Auto Român pentru înmatricularea definitivă - adică obţinerea numerelor negre, tot în limbaj popular, aşa cum ne-a mai explicat scriitoarea. Deci nici vorbă de numere false. În acea noapte, Doina se pregătea să se culce, moment în care un individ de etnie romă a observat-o prin geam şi a luat-o la întrebări, ba mai mult, a acuzat-o că umblă cu “ambulanţa neagră”. În ciuda încercărilor femeii de a-i explica individului că se înşală, iar ea este scriitoare şi-şi promovează operele, romul a pornit telefonul şi a intrat în direct pe Facebook, chemându-şi apropiaţii în locul cu pricina, pentru că a găsit-o pe “traficanta de organe de copii”.
“Eu dorm în ambulanţă, probabil aţi aflat de turneele mele, dar oamenii ăştia nu au nicio treabă cu aşa ceva. Mi-am cumpărat recent o maşină mai mare, ca să am mai mult spaţiu în interior, e o maşină mai cochetă, mai drăguţă faţă de cea veche. Nu scrie nimic pe ea deocamdată. Romul mă filma, eu mă schimbam în momentul ăla. Atunci, l-am întrebat cum de-şi permite să mă filmeze în timp ce mă schimb de haine, şi atunci el a întors-o: «furi copii, eşti în ambulanţa neagră!». «Nu vezi, mă, că e albă cu dungi portocalii? Nu sunt ambulanţa neagră!», i-am răspuns eu. Pe urmă m-a întrebat dacă sunt doctoriţă, iar eu i-am răspuns că sunt scriitoare. Am crezut că dacă se uită pe Facebook, se convinge şi îşi vede de treabă. Ori el şi-a chemat ajutoare. Totul a fost pentru a obţine like-uri pe Facebook, cel puţin aşa mi-au spus poliţiştii. Asta e lumea. Minoritatea ajunge majoritate, prin incultură, prin ticăloşie, în timp ce oamenii buni stau deoparte. La câtă muncă de lămurire duc eu, ca să se apropie copiii de citit - şi chiar am performanţă în domeniul ăsta... Oamenii nu se obosesc însă să distribuie, dar când este vorba de scandal... pe puţin sute de share-uri şi-au dat aseară indivizii. Despre asta discutăm...Eram singură în maşină, iar televiziunile care au spus numai prostii aseară, pentru că dacă mi-ar fi băgat în seamă turneul, probabil aceşti romi ar fi aflat şi ei din presă că există ambulanţă pentru literatură şi s-ar fi calmat. Şi această maşină urmează să fie inscripţionată, nu pot să mă duc cu ea inscripţionată la RAR. Sunt în faza de înmatriculare”, a declarat scriitoarea Doina Popescu-Brăila pentru cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei”.
«Intră să dăm share! I-a găsit p-ăştia cu ambulanţa neagră de fură copii»
După ce individul a început live-ul pe Facebook, în doar câteva minute, şi-au făcut apariţia mai multe femei revoltate care intenţionau să urce în microbuzul Doinei. “Sună la poliţie! Are numere false! De două-trei ori a trecut pe aici, să moară mama! Mi-a zis ţiganca aia!” - spun respectivele individe pe filmare. “E salvarea aia care fură copii aici, viaţa mea! Să nu-i laşi, Mariana, să plece până nu vine poliţia! Sunt implicaţi toţi!” - se mai aude în materialul video. La un moment dat, persoanele care au înconjurat microbuzul, încep să bată isteric cu palma în geamuri, iar într-un final reuşesc să deschidă uşa laterală. “Ia uite, mă, are targă!”, a mai constatat una dintre femeile prezente, făcând referire la patul în care scriitoarea doarme peste noapte.
După alte 5-10 minute, locul s-a umplut de “ajutoare” pentru a o pedepsi pe Doina Popescu că “fură copii şi le vinde organele folosindu-se de ambulanţa neagră”. Unii au intrat în direct pe Facebook şi au îndemnat şi prietenii virtuali să vină la faţa locului, dar şi să distribuie postările, pentru a vedea cât mai multă lume ce se întâmplă în Capitală. “Intră să dăm share! Dă-mi share, Alin! I-a găsit p-ăştia cu ambulanţa neagră de fură copii”, spune un tânăr în timp ce trage cu poftă dintr-o ţigară în faţa obiectivului foto-video al telefonului mobil. În toiul isteriei, o individă a reuşit să-i stingă ţigara pe faţă Doinei, iar o alta a lovit-o cu piciorul.
La scurt timp, la faţa locului a ajuns şi poliţia, care a reuşit să o salveze pe scriitoarea brăileancă de furia oarbă şi să o ducă la o secţie din Sectorul 3. Însă nici aici nu a scăpat de mulţimea de romi, care huiduia şi cerea “Demolată ambulanţa, să i se taie roţile! Huoooo! Distribuiţi! Am prins ambulanţa neagră, băga-mi-aş •••••! S-au prins că venim şi noi de au lăsat la poartă o grămadă (de poliţişti -n.r.)” - spune un alt tânăr pe o altă filmare, iar între două huiduieli se aude cum se sfătuieşte cu alţi amici unde să distribuie materialul video, pentru a fi văzut de cât mai mulţi internauţi.
Printre cei prezenţi şi revoltaţi, şi-a făcut apariţia şi o vedetă tv, cunoscută de la emisiuni-taboid, iar oamenii, care păreau că o cunosc foarte bine, au sărit pe ea pentru explicaţii. Vedeta nu i-a liniştit, iar la un moment dat chiar le-a alimentat revolta.
Dacă la faţa locului, după venirea poliţiştilor, lucrurile păreau cât de cât sub control, pe facebook se dezlănţuise deja iadul: “O ambulanţă neagră care fură copii, cu numere de înmatriculare false, unele de Italia, altele de Brăila şi aşa mai departe! Maşina a fost prinsă cu un copil de 9 ani în ea. Daţi share, vă rog! Am prins infractorii din România care fura copiii pentru organe! Daţi share! Încercăm să filmăm şi maşina. Dă-mi voie, cumetre! Deci maşina are numere de Brăila (...) Hai ciao! Vă pup, Facebook!”
Poliţia Română: “Nu e neagră, e albă şi nu fură copii, aduce cultura în comunitate...»
Inclusiv poliţiştii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale (mascaţii) au fost mobilizaţi pentru a păzi secţia din Sectorul 3 de mulţimea revoltată. Scriitoarea Doina Popescu-Brăila a fost audiată până în jurul orei 5 dimineaţa, aşa cum ne-a declarat aceasta, iar agresorii acesteia până aproape de ora prânzului. Femeia s-a retras într-un apartament din Bucureşti, însă circul nu s-a terminat. Au început ameninţările cu moartea de la mii de utilizatori care nu o cunoşteau personal, dar au văzut materialele video împrăştiate pe tot internetul. Inclusiv la telefon a primit zeci de înjurături şi ameninţări cu moartea, iar când reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au reuşit să stea de vorbă cu autoarea, aceasta era speriată şi a spus că a cerut protecţie din partea poliţiştilor.
Poliţia Română a emis un punct de vedere tot pe Facebook, în speranţa că va deveni la fel de viral ca filmuleţele cu “ambulanţa neagră” şi că va potoli masa de oameni furioasă:
“Nu e neagră, e albă şi nu fură copii, aduce cultura în comunitate...este o simplă ambulanţă casată, folosită într-un proiect cultural.
MIT: O ambulanţă neagră se plimbă prin oraş şi răpeşte copii pentru a le lua organele.
ADEVĂR: În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri.
Emoţia şi raţiunea ne ghidează comportamentul, iar o decizie emoţională este bine să fie trecută prin filtrul raţiunii, chiar şi «la cald». Dacă ai văzut ceva care ţi se pare suspect, sună la numărul 112, venim imediat şi clarificăm situaţia. Ne poţi sprijini prin furnizarea cât mai multor informaţii care vor fi transmise în timp real, din dispecerat, colegilor care vin la sesizarea pe care ai făcut-o. Te rugăm să nu distribui pe reţelele de socializare mesaje false. Acestea nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată pentru orice părinte care îşi doreşte tot ce-i mai bun pentru copilul său”.
Deşi dezminţit zvonul cu “ambulanţa neagră” chiar de oamenii legii, mulţi internauţi au continuat să distribuie fake-news-urile, alimentând mitul suburban.
Mass-media, factor determinant în alimentarea psihozei “ambulanţa neagră”
Se va termina vreodată această psihoză cu salvarea neagră care răpeşte copii? Probabil că nu, atâta timp cât ea va fi alimentată atât de televiziuni ahtiate după audienţă, cât şi de oameni cu un IQ scăzut. Un incident aproximativ similar s-a întâmplat tot în Bucureşti, în septembrie 2016. O autospecială de culoare închisă care deservea un centru medical a fost prezentată în cadrul emisiunii “Acces Direct” difuzată de postul Antena 1 ca fiind “ambulanţa neagră”. Deşi în legătură telefonică directă a intrat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisar şef Diana Şarca, şi a negat vehement toate zvonurile pe marginea acelei salvări, postul de televiziune a continuat cu burtiere “Avem dovada! Ambulanţa neagră există!”. “Am văzut şi noi postările de pe Facebook şi este a cincea sau a şasea oară când ne confruntăm cu o asemenea situaţie în ultimii ani. Am precizat că la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti nu s-au înregistrat cazuri, aşa cum se menţiona, că sunt răpiţi copii, că au fost găsite persoane decedate cărora să le lipsească organele interne”, a spus sursa citată în cadrul ediţiei din septembrie 2016, citată de paginademedia.ro. Degeaba! Şi tot degeaba au urmat şi alte ediţii pe aceeaşi temă, în care zvonurile au fost negate de către autorităţi.
După aproximativ cinci luni de la difuzarea acelei emisiuni cu “Ambulanţa neagră”, care a alimentat isteria printre telespectatori, postul Antena 1 a fost amendat de CNA cu 30.000 lei pentru ediţiile emisiunii “Acces Direct” în care s-a discutat acest subiect. Degeaba, căci alte televiziuni care vizează senzaţionalul au preluat “informaţia” iar de la ele, alte zeci de site-uri obscure au împrăştiat informaţia în tot mediul online, din păcate un mediu aproape necontrolabil în care ştirile false ajung vedete extrem de uşor.
Doina Popescu-Brăila, autoare de proză afurisită
Doina Popescu are o poveste de viaţă interesantă, iar un rezumat l-a postat chiar pe blogul personal. A făcut paraşutism, apoi pilotaj sportiv. Are studii superioare, este căsătorită şi are două fete. A fost profesoară de matematică, apoi a cochetat cu presa, dar parcă nu se regăsea în ceea ce făcea. S-a hotărât să pună pe hârtie gânduri şi poveşti, până a finalizat prima carte. Au urmat şi altele, iar în prezent s-a oprit la 12 titluri, dintre care amintim: “Comisia Zurich”, “Dumnezeu era-n vacanţă”, “Copilul Dunării”, “Ardei iuţi”, Pisica cu papion”, “Fericire la preţ redus”, “Dragoste şi ciocolată”, “Terente-Zodia zmeilor”, “Menage a trois cu Diavolul”. “Copilul Dunării” a apărut în două ediţii bilingve: româno-spaniolă - în traducerea Gabrielei Banu, şi româno-engleză - în traducerea Sabrinei Popescu - fiica scriitoarei.
Doina Popescu-Brăila are numeroase participări la târgurile de carte din ţară, printre care şi “Gaudeamus” şi şi-a catalogat operele drept “proză afurisită”.