Clădirile comuniste ridicate în perioada 1960 - 1989 în Brăila au fascinat doi tineri norvegieni, arhitecţi în devenire. Aceştia au decis să realizeze un proiect foarte interesant şi să îl prezinte la nivel european, pentru a schimba viziunea generală în privinţa arhitecturii comuniste. Este vorba despre Karl Emil Sodergren (38 ani) şi Sebastian Uthaug (25 ani), care au vizitat oraşul Brăila în lunile martie şi aprilie alături de un grup organizat al şcolii private de arhitectură din Norvegia - Bergen School of Architecture. Venirea acestora în Brăila s-a datorat cursului "Brăila Laboratory" (n.r. Laboratorul Brăila), conceput de Cristian Ştefănescu - profesor al BAS, născut şi crescut în oraşul nostru până la vârsta de 9 ani.
Reamintim că, cei doi au vizitat la vremea respectivă şi redacţia "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru a-şi face cunoscut planul de a realiza un proiect axat pe "frumuseţea clădirilor comuniste" şi au continuat să ne ţină la curent în privinţa evoluţiei lucrării lor. La finele lunii trecute, cei doi viitori arhitecţi şi-au finalizat proiectul şi l-au denumit simplu: "Brăila Box" (n.r. Cutia Brăila). Aceştia au selectat 11 construcţii din Brăila realizate în perioada comunistă - Palatul Administrativ, fostul magazin Dunărea, un bloc din Hristo Botev, Hotelul Traian, Sala Polivalentă, Combinatul, turnul de la bazinul olimpic, cinematograful Central, unul dintre blocurile A din cartierul Hipodrom, fabrica Braiconf şi Casa de Modă - şi au încercat să le prezinte într-o altă lumină, sub forma unui joc. Scopul studenţilor este de a le arăta brăilenilor frumuseţea arhitecturală a clădirilor care, potrivit acestora, s-au aflat în pas cu moda europeană la vremea în care au fost ridicate, în ciuda perioadei sumbre de care sunt legate. În timpul vizitelor lor, Sebastian şi Karl au încercat să discute cât mai mult cu oamenii din Brăila şi să adune poveşti din perioada dinainte de Revoluţie, pentru a le adăuga ulterior în "Cutia Brăila". "Am interacţionat cu foarte multe persoane în Brăila în timpul în care am lucrat la colectarea materialului necesar pentru realizarea cutiei. Sunt foarte mulţi oameni care au contribuit la realizarea acestui proiect. Vrem să mulţumim tuturor pentru informaţiile oferite şi pentru ajutor. După ce vom încheia perioada generală a expoziţiilor pentru acest proiect, sperăm să găsim o locaţie potrivită în Brăila pentru Cutie", au declarat Sebastian Urhaug şi Karl Emil Sodergren.
"Cutia Brăila" expusă în Bergen, Norvegia
"Brăila Box" a fost prezentată pentru prima oară în data de 29 mai la Şcoala de Arhitectură din Bergen, în faţa unei echipe internaţionale de profesori şi studenţi, alături de alte câteva proiecte din cursul "Laboratorul Brăila". "Cutia Brăila" are un format de 320x320x150 mm. Pe lângă machetele celor 11 clădiri, aceasta conţine schiţe, fotografii însoţite de poveşti, desene făcute de mână, desene digitale, hărţi, texte, citate ale brăilenilor, poveşti, miniaturi Dacia 1300 şi o tablă uriaşă pe care pot fi amplasate construcţiile în miniatură. Un aspect pe care norvegienii au ţinut să îl evidenţieze în mod special se referă la faptul că, în ciuda numărului mare de informaţii şi elemente pe care le include, cutia este foarte mică şi poate fi transportată, respectiv, foarte uşor prezentată. De asemenea, studenţii s-au arătat extrem de mulţumiţi de faptul că au reuşit să îşi ducă proiectul cu iz educativ la un alt nivel, transformând cutia într-un joc în toată regula, cu regulament, posibilitatea de a avea mai mulţi jucători simultan şi diferite modalităţi de a-l pune în practică. "Brăila Box înseamnă, de fapt, un mod jucăuş în care poţi observa partea oraşului construită în perioada comunistă. Un mod în care poţi să analizezi formatul clădirilor şi să le priveşti dintr-un cu totul alt unghi decât ai făcut-o până acum. Noi credem că aceste clădiri nu sunt expresia vie a unui regim urât de oameni, ci a vieţii care a existat în acea perioadă şi a cărei amprentă mai iese din când în când la lumină", au mai afirmat cei doi.
"Brăila Box" va ajunge şi în oraşul nostru
În această vară, "Cutia Brăila" ar trebui să ajungă în oraşul nostru pentru a fi expusă, cel mai probabil, la una dintre secţiile Muzeului Brăila. Potrivit celor doi norvegieni, încă nu a fost fixată o dată exactă a evenimentului, însă prezentarea va avea loc cu ocazia viitoarei vizite a grupului în municipiu, la finalul lunii iulie - începtului lui august. Odată cu proiectul lor, anunţă studenţii, brăilenii vor putea vedea şi celelalte lucrări legate de oraş din cadrul cursului de master "Laboratorul Brăila". Karl şi Sebastian au ţinut să precizeze că tot în acea perioadă, "Cutia Brăila" va fi expusă şi la Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti. Norvegienii s-au arătat extrem de încrezători în legătură cu posibilitatea dezvoltării şi mai mult a proiectului, centrat pe arhitectura clădirilor comuniste din Brăila. "Va trebui să aşteptăm să vedem dacă va fi posibilă realizarea unei cutii de serie, poate un pic mai concisă, care să poată fi găsită la vânzare în magazine sau transformată într-un fel de joc uşor de găsit. Asta depinde foarte mult şi de modul în care cutia este apreciată de locuitorii oraşului Brăila şi dacă eventualii investitori văd un potenţial în acest proiect", au conchis cei doi.
Studenţii au realizat şi un clip video de prezentare a "Cutiei Brăila" intitulat "Brăila Box Unbox", pe care îl puteţi viziona pe site-ul cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei".
Proiectele "Laboratorul Brăila în Bergen", pe scurt
Reamintim că, pe lângă proiectul "Brăila Box" al lui Karl Emil Sodergren şi Sebastian Uthaug privind cele 11 clădiri comuniste din perioada 1960 - 1989, tot în cadrul cursului "Laboratorul Brăila" (Brăila Laboratory - In search of architectural approaches within a shrinking city) se mai regăsesc alte 8 proiecte interesante centrate pe oraşul nostru. Unul este cel legat de schimbarea design-ului Şcolii 22 al lui Anton Huhn şi Goda Luksaite, asupra evoluţiei căruia vom reveni în curând. De asemenea, "Tipologia cartierului Chercea" (Winnie Sanna Sahara Westerlund şi Patricia Miho Tsunoushi), "Parcul Chercea" (Frede Vik şi Tiina Jihanna Teras), "Insula Mică a Brăilei" (Siri Borten), "Curtea blocului în cartierul Obor" (Jessica Chang şi Martin Hauge), "Vadul Griviţa" (Illyrian Atdhe Belegu), "Părculetul din Împăratul Traian" (Rune Andre Nautvik) şi "Faleza Dunării" (Wei-Hsiang Tseng). Interesant de precizat este faptul că Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti intenţionează să dezvolte aceste iniţiative printr-un program de cooperare cu Bergen School of Architecture finanţat cu Grant SEE.