VIDEO: Stanca Coman, singura femeie primar din judeţul Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Stanca Coman, singura femeie primar din judeţul Brăila

"Fiecare om se naşte cu un anumit destin. Destinul meu a fost acesta. La mine, în permanenţă uşa este deschisă, am ajutat foarte mulţi oameni. Nimeni nu vine la primărie de dragul de a ne vedea, vine cu probleme, iar noi trebuie să ajutăm. Că sunt femeie cred că a contat, pentru că îi simt altfel. Sunt foarte aproape de ei. Câteodată vin cu lucruri care ţin mai mult de latura umană decât de funcţie, dar nu mă deranjează. Important este că sătenii au încredere în mine şi că ştiu că le sunt aproape", consideră Stanca Coman.
Faptul că este singura femeie din grupul celor 44 de primari brăileni, spune Coman, nu are nici avantaje, dar nici dezavantaje. "La întâlnirile cu ceilalţi colegi, nu pot să spun că am prioritate, că sunt cumva «cocoloşită». Nu! Sunt singura lor colegă şi simt din partea lor un respect deosebit, pentru că ei ştiu cât de greu e să porţi pe umeri o asemenea responsabilitate. Nu sunt favorizată, pentru că înainte de toate sunt primar. Am dezbătut idei, ne-am sfătuit pe proiecte, totul de la egal la egal. Grija unei comunităţi este prea mare, ca să stea cineva să te protejeze că, vezi Doamne!, eşti femeie", este convinsă Stanca Coman.

Sinceritate şi onoare

În 2000, a intrat în luptă cu 13 contracandidaţi, toţi bărbaţi, dar în al doilea tur a zdrobit concurenţa. A fost singura confruntare în care a fost nevoie de două tururi de scrutin. În 2004, 2008 şi 2012 a câştigat primăria din prima. După atâtea confruntări electorale şi 16 ani la cârma unei comunităţi destul de mari, Stanca Coman a învăţat că esenţiale pentru un candidat sunt sinceritatea şi onoarea. "Campania electorală durează o lună, apoi 4 ani te întâlneşti şi zi de zi cu oamenii aceia care şi-au pus speranţele în tine. E foarte important să fii înţelept când promiţi, să ai o viziune largă. Pentru că administraţia se face pe temen lung, cu proiecte integrate. Să ştii ce vrei să obţii la final, astfel încât din aproape în aproape să construieşti ceea ce ţi-ai propus. Promisiunile deşarte nu ţin la electorat, pentru că omul se lasă păcălit o dată, a doua oară te sancţionează. Omul ştie foarte clar de ce are nevoie pentru binele lui, al familiei sale, condiţiile din casă, din curte. Şi dacă faci ce ai promis, te respectă. Iar eu am făcut tot ceea ce am promis, ba chiar au venit şi ei cu idei, iar eu mi le-am însuşit. Am avut mereu o bună comunicare cu oamenii, tocmai de aceea cred că de 16 ani mă recompensează cu atâta încredere".
Despre calităţile unui primar, Stanca Coman e categorică: să fie cinstit, să aibă cuvânt, dar şi un comportament deosebit faţă de cetăţean. Că e mai greu să ţii primăria în frâu ca femeie, nici vorbă. "Tocmai fiiindcă sunt femeie, simt eu, au curajul şi deschiderea să vină cu toate problemele care îi dor. Nici pe şantiere nu m-am simţit favorizată sau defavorizată. Am o funcţie, am responsabilităţi, m-am descurcat chiar dacă sunt femeie şi nici nu am pregătire tehnică. Cum mai glumesc unii dintre colegii mei, am «ochi de vultur», văd tot, sunt chiţibuşară. Nu mi-a plăcut ceva, am întors lucrarea şi nimeni n-a comentat".

Înapoi cu 16 ani

"În anul 2000, când am venit la primărie, nu vreau să supăr pe nimeni, dar n-am găsit mai nimic. Nu apă, nu drumuri, nu condiţii în şcoli, nu gaze, şi cu multe datorii. Erau doar 20 de societăţi pe raza comunei. A fost cumplit. Dar, din aproape în aproape, am reuşit să rezolv şi să aduc la stadiul la care este astăzi. Şi mă mândresc cu realizările mele, mă mândresc cu comuna, cu locuitorii ei, oameni harnici, cinstiţi, gospodari, chibzuiţi, oameni de calitate".
Pentru că nu era mai nimic făcut, în primul rând a luat creionul în mână şi a scris o listă de priorităţi. Acum, când îşi aduce aminte, aproape nu-i vine să creadă cât de greu a fost. "Cel mai greu era atunci cu apa. Îmi aduc aminte că în Pietroiu oamenii cărau apă de la IAS Baldovineşti cu butoaiele şi atunci, la momentul acela, pentru că eram la început şi am luat primăria aşa cum am luat-o - nici nu vreau să-mi mai aduc aminte! - am făcut fântâni stradale. Pentru început asta am făcut. După aceea am tras apă din conducta de la Brăila, în tot satul Pietroiu".

Program Biblionet

Au urmat şcolile şi grădiniţele. În prezent, circa 6 miliarde de lei vechi pe an se scot din bugetul primăriei pentru întreţinere şi alte cheltuieli necesare educaţiei. Nu doar activitatea strict şcolară este o prioritate. Activităţile culturale şi sportive, precum şi păstrarea tradiţiilor sunt, de asemenea, importante. Astfel, primăria sprijină atât Ansamblul de dansuri populare "Sireteanca" al Şcolii Vădeni, cunoscută la nivel naţional, participând la mai multe festivaluri televizate, cât şi activităţile sportive ale elevilor, pe holul Şcolii Gimnaziale, la loc de cinste, fiind expuse toate trofeele, medaliile şi premiile obţinute de elevi de-a lungul anilor.
Mai mult, în recent reabilitata grădiniţă din zona Haltă, unde, în viitorul mandat primarul Stanca Coman vrea să amenajeze încă un loc de joacă pentru copii, funcţionează acum şi Biblioteca comunală, cu un fond de carte de circa 5.500 de volume şi circa 300 de înscrişi, cu o medie de peste 20 de abonaţi pe zi, care solicită serviciile bibliotecii. Principalii beneficiari sunt, bineînţeles elevii, dar nici adulţii nu se sfiesc să intre, având în vedere că pe lângă serviciile clasice - împrumut la domiciliu, consultare în sala de lectură - în cadrul Programului Biblionet abonaţii au acces la calculatoare şi internet gratuit.

Stadion monitorizat video

Şi echipa de fotbal a comunei are un partener în primărie, în jur de 100 milioane lei vechi pe an, în mod special pentru asigurarea deplasărilor, sunt suportate din bugetul local. Şi cum echipa este una de top la nivel de judeţ, şi stadionul pe care fotbaliştii se antrenează şi susţin meciurile este unul dintre cele mai moderne. De menţionat că stadionul este supravegheat video 24 de ore din 24.
De fapt, toate cele trei sate ale comunei sunt monitorizate video, camerele de supraveghere fiind instalate în zona instituţiilor de stat dar şi pe străzile principale, în punctele cheie.
Cum a reuşit în toţi anii aceştia să creeze un echilibru între viaţa profesională şi cea personală? "Nu a fost greu. Dintotdeauna am considerat că şi primăria este tot o familie. Marea mea familie. N-a fost greu să păstrez un echilibru, pentru că familia de acasă m-a sprijinit întodeauna şi a dat dovadă de îngăduinţă. Oricum, când ies pe stradă şi văd în ochii oamenilor recunoştinţă, respect, înţelegere, parcă mă motivează să vreau şi mai mult. Ştiu că pot să fac mai mult şi mai ştiu că şi familia de acasă, dar şi marea familie a vădinenilor mă vor sprijini".

Marea realizare. Marele eşec. Marele pariu

De profesie tehnician agronom, membră a Partidului Social Democrat, Stanca Coman este la al patrulea mandat.
A intrat în politică în 1995, când s-a înscris în PSDR, iar în 2001, când PSDR şi PDSR s-au unit, formând noul Partid Social Democrat, a devenit membră PSD. În perioada 1995 - 2000 a fost consilier local, iar din 2000 este primarul comunei Vădeni.
"Funcţia de primar este grea, dar nu te obligă nimeni, tu ţi-o alegi. Îţi asumi nişte responsabilităţi, îţi propui să realizezi nişte lucruri. Trebuie să fii foarte atent, să chibzuieşti banii, să faci o listă de priorităţi, să gândeşti în perspectivă. Este foarte important ca tot ceea ce îţi asumi să şi realizezi. Oamenii nu pot fi păcăliţi. Respecţi ce ai promis, te realeg. Nu respecţi, te sancţionează. Iar dacă eu am ajuns deja la al patrulea mandat, e clar că nu le-am făcut promisiuni deşarte. Am experienţă, mă consider un om onest, puternic şi hotărât. Atunci când îmi propun ceva, nu există să nu realizez. Am încredere în cetăţenii comunei şi ei au încredere în mine, de aceea sunt convinsă că vom duce la bun sfârşit ceea ce am început acum 16 ani".

Marea realizare: Reţea de gaze în toate satele comunei şi reţea de canalizare în satul Baldovineşti.
Marele eşec: Căminul cultural din Vădeni. A depus proiect la Ministerul Culturii, dar nu a primit finanţarea.
Marele pariu: Asfaltarea străzilor şi reţea de canalizare în Vădeni şi Pietroiu.

 

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro