• este vorba de voluntari din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, care au sărbătorit Ziua Inspecției Muncii alături de inspectorii ITM • tinerii au aflat care sunt drepturile angajaţilor şi ale angajatorilor, precum şi măsurile de siguranţă şi sănătate la locul de muncă, pentru prevenirea accidentelor şi bolilor profesionale
Joi, 11 iulie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de la înființarea Inspecţiei Muncii. Ziua Inspecției Muncii a fost marcată prin organizarea, la sediul ITM Brăila, a unui eveniment dedicat discuţiilor interactive despre drepturile şi responsabilităţile pe care le au tinerii din municipiul și județul Brăila ca viitori angajaţi sau angajatori, ţinând cont de faptul că informarea tinerei generații reprezintă „un element crucial ce vine să asigure siguranţa tinerilor în câmpul muncii”.
„Tinerii participanţi, voluntari din cadrul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila, au fost întâmpinaţi de inspectorii de muncă şi au primit o prezentare generală despre rolul şi importanţa Inspecţiei Muncii. Au fost discutate responsabilităţile instituţiei şi modul în care aceasta contribuie la menţinerea unui mediu de muncă sigur şi echitabil. Au fost prezentate, pe scurt, drepturile angajaţilor şi ale angajatorilor, precum şi măsurile de siguranţă şi sănătate la locul de muncă, pentru prevenirea accidentelor şi bolilor profesionale”, precizează Liviu Arhire, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila.
Tot joi, oaspeții au vizitat compartimentele Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, pentru a înţelege mai bine funcţionarea acestora şi rolul fiecărui compartiment în protejarea drepturilor lucrătorilor. Sesiunea finală de întrebări şi răspunsuri le-a oferit tinerilor oportunitatea de a afla lucruri noi și de a primi răspunsuri directe de la inspectorii de muncă brăileni.
„Am fost plăcut surprinși să constatăm că tinerii percep piaţa muncii ca fiind activă şi cu o paletă largă de oportunităţi în ceea ce priveşte atât angajarea cât şi dezvoltarea profesională şi personală. Prin această iniţiativă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila şi-a propus să crească nivelul de conştientizare a tinerilor cu privire la drepturile şi obligaţiile lor în câmpul muncii, să prevină abuzurile la locurile de muncă, prin educarea tinerilor, să promoveze un mediu de muncă sigur şi sănătos și să inspire tinerii să-şi dezvolte cariere, respectând legislaţia muncii şi contribuind la bunăstarea comunităţii lor”, a mai precizat Liviu Arhire .
În concluzie, evenimetul dedicat Zilei Inspecției Muncii, de joi, 11 iulie, a contribuit la educarea şi informarea tinerilor despre importanţa respectării drepturilor muncii şi a unui mediu de muncă sigur. Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila promite că va continua să desfăşoare astfel de activităţi educative, menţinându-se „deschis pentru colaborări cu instituţii de învăţământ, organizaţii nonguvernamentale şi angajatori, pentru a asigura respectarea şi promovarea legislaţiei muncii”.