• pe lângă toate acestea, voluntarii parohiei vor ajuta alți 20 de nevoiași, selectați din vreme • slujba de hram va începe de vineri seară, cu Acatistul Sf. Ilie, Paraclisul Sf. Ilie și Vecernia și va continua sâmbătă, cu pomenirea celor adormiți, Utrenia și Sfânta Liturghie • elevii parohiei brăilene au beneficiat de o tabără de o zi la Mănăstirea Măxineni, pe cheltuiala bisericii
Rugă și filantropie la hramul Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, de pe Strada Roșiori, ctitorită în urmă cu mai bine de un secol și jumătate în vechiul cartier al Pieței Mari, prin contribuția credincioșilor și breslelor urbei.
Slujba de hram va începe vineri, 19 iulie, ora 17.00, și va fi oficiată de un sobor de nouă preoți brăileni în frunte cu părintele protopop Ștefan Constandache, parohul bisericii. Programul liturgic va include Acatistul Sfântului Ilie, Paraclisul Sfântului Ilie, Vecernia cu Litie. Deși nu va fi prezent la slujba de hram, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, le va transmite un mesaj enoriașilor și preoților de la Biserica „Sf. Ilie”. După slujba de vineri seară, prin grija parohiei, vor fi distribuite 250 de pachete cu alimente credincioșilor prezenți în sfântul lăcaș. Tot acum, voluntarii parohiei „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” vor împărți alte 20 de pachete cu alimente unor persoane nevoiașe, selectate din vreme.
Sâmbătă dimineață (20 iulie), la ora 7.00, la Biserica „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” are loc pomenirea celor adormiți, citirea pomelnicelor și binecuvântarea ofrandelor aduse la altar. Programul zilei va continua cu Utrenia și Sfânta Liturghie de hram, care va fi oficiată de părintele protopop, împreună cu un sobor de preoți brăileni.
Demn de amintit este faptul că, în cinstea patronului spiritual al bisericii de pe Strada Roșiori, elevii din grupul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” au beneficiat de o tabără de o zi gratuită la Mănăstirea Măxineni. De asemenea, aceștia vor primi premii în bani și alte daruri la sărbătoarea patronului spiritual al Parohiei „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”. În cadrul programului eparhial de tabere pentru copii și tineri „Vacanța din pridvorul Bisericii”, în lunile iulie și august a.c., peste 2.000 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani vor participa la taberele organizate sub coordonarea preoților și a cadrelor didactice în 30 de centre parohiale, mănăstiri şi aşezăminte din Arhiepiscopia Dunării de Jos, inclusiv la Mănăstirile Măxineni și „Sf. Pantelimon” (Lacu Sărat).
Un secol și jumătate de la fondarea Bisericii „Sf. Ilie”
Așezată ca un far călăuzitor în vecinătatea vechii piețe a Brăilei, biserica cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost fondată, potrivit documentelor de arhivă, la 8 septembrie 1872, pe un teren donat de Primăria Urbei Brăila în vechiul Cartier al Pieței. Sfântul lăcaș a fost sfințit la data de 20 iulie 1877, chiar în timpul Războiului de Independență al României, de către vrednicul de pomenire Părinte Ierarh Melchisedec, Episcopul Dunării de Jos. Potrivit pisaniei aflată la intrarea în sfântul lăcaș, biserica a fost ridicată în stil neobizantin, pe vremea Domnitorului Carol I al României, din daniile credincioșilor și ale celor ce făceau parte din breslele Căruțașilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) și Casapilor (măcelarilor) de acum un secol și jumătate, care veneau frecvent la piață și care aveau nevoie să se roage într-un lăcaș al Lui Dumnezeu.
Biserica „Sf. Ilie Tesviteanul” a fost reabilitată în anul 1894, când s-a construit turla mare și s-a refăcut acoperișul. Catapeteasma bisericii a fost pictată de reputatul pictor brăilean Matache Orășeanu, în anul 1877, iar fresca doi ani mai târziu, de către pictorul D. Teodorescu. Același pictor a zugrăvit și turla mare a bisericii, în anul 1894, folosind tehnica uleiului pe zid.
În timpul Primului Război Mondial, când rușii din sectorul Nănești-Nămoloasa bombardau inamicul care ocupase vremelnic Brăila (germani, austro-ungari, bulgari și turci), un obuz de mare calibru a explodat la doar 20 de metri distanță de biserică, înspre miazăzi, pricinuind mari distrugeri sfântului lăcaș, inclusiv fisuri în zid. În aceste împrejurări, după război, preotul paroh B. Enăcescu a inițiat ample lucrări de reparații și consolidare dar, pe timpul cutremurului din noiembrie 1940, edificiul a fost, din nou, grav afectat. Deși s-au făcut reparații în anul 1942, turla mică, de deasupra pronaosului, nu a mai putut fi salvată. Așa se face că, în prezent, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, de pe Strada Roșiori, are o singură turlă, în loc de două, cum avea până acum 80 de ani.
Cutremurul din anul 1977 a provocat, de asemenea, mari distrugeri la mult-încercata Biserică „Sfântul Ilie”, atât la interior, cât și la exterior, iar preotul paroh Costică Enache, Dumnezeu să-l odihnească, a inițiat, la rândul său, ample lucrări de consolidare și refacere a zidăriei și picturii. Biserica a fost resfințită de Preasfințitul Episcop Epifanie al Buzăului, la 23 octombrie 1986. De atunci, la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” au mai fost inițiate și alte lucrări de reabilitare, cu spijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos și al credincioșilor.