• Cristian are 14 ani și a început să studieze naiul la vârsta de 6 ani și jumătate, dintr-o întâmplare • la 8 ani câștiga primul trofeu, la primul concurs • anul acesta a participat la audițiile ”Românii au talent”, unde a cucerit pe toată lumea cu talentul său • adolescentul s-a calificat în a doua semifinală a emisiunii, care are loc vineri, 24 mai, de la ora 20.30, la PRO TV • votul publicului îl poate trimite mai departe în finală
Talentul și munca l-au dus pe una dintre cele mai mari scene din țară: emisiunea ”Românii au talent”! Vorbim despre Cristian-Andrei Ciaușu, elev în clasa în clasa a VIII-a la Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”, care la vârsta de 14 ani este un adevărat virtuos al naiului. A descoperit acest instrument când încă nu împlinise 7 ani și ceea ce a început ca o joacă s-a transformat într-o mare pasiune. Cristian este pe drumul de a se transforma într-un instrumentist desăvârșit, iar publicul din întreaga țară a putut vedea de ce este în stare în audițiile emisiunii ”Românii au talent”, reușind să se califice mai departe în semifinala emisiunii, care va avea loc vinerea aceasta. ”Visul meu este să devin cel mai bun naist din România”, a afirmat adolescentul în audiții, înainte de a urca pe scenă. Însă planurile lui Cristian sunt și mai ambițioase. Pe lângă nai, a învățat să cânte și la alte șase instrumente muzicale și are în plan să învețe încă două instrumente. De ce? Fiindcă își dorește ca într-o bună zi să devină dirijor și să conducă propria orchestra de muzică populară. Până atunci vrea să treacă mai departe în finala competiției ”Românii au talent”, iar vinerea aceasta, de la 20.30, va da totul pe scenă.
A învățat să cânte singur la nai pentru a trata astmul
Dragostea pentru muzica populară și tradiții i-a fost insuflat lui Cristian de către mama sa, Marieta Ion, solist vocal al Ansamblului Folcloric ”Doina Covurluiului” din Galați și profesoară la Școala Populară de Arte ”Vespasian Lungu” din Brăila, acolo unde studiază și Cristian, la specializarea canto popular. Totul a început când băiatul avea 6 ani și jumătate și a primit diagnosticul de astm.
”Am fost diagnosticat cu o problemă respiratorie, astmul, și mama a citit pe internet un articol în care se spunea că un remediu al acestei boli este cântatul la un instrument de suflat. Mama era îndrăgostită de modul în care cânta la nai maestrul Gheorghe Zamfir și mi-a spus să încerc și eu să cânt la nai, cine știe, poate voi ajunge ca dumnealui. Și mi-a cumpărat un nai profesionist”, ne-a mărturisit Cristian.
Fiind profesoară de canto, mama acestuia l-a învățat să cânte la nai folosind metoda maestrului Vasile Iovu din Chișinău.
”Erau melodii micuțe și ușurele. Practic noi ne-am jucat că interesul meu era să nu se instaleze astmul. Și joaca s-a transformat în ceva mai mult”, ne-a spus și Marieta Ion, mama acestuia.
Primul concurs, primul trofeu
De când i-a fost pus naiul în mână, Cristian a studiat singur pentru că nu exista un profesor de specialitate în Brăila sau în județele dimprejur. Nu știa cât este de bun până când, la 8 ani, a participat la prima competiție, Festivalul concurs ”Perla Dunării” de la Galați, unde a câștigat trofeul. Iar asta în contextul în care a concurat cu copii cu mai multă experiență în spate. Acela a fost și momentul care ”i-a dat aripi” și l-a determinat să continue să studieze temeinic.
”M-am bucurat foarte mult în momentul în care am câștigat trofeul pentru că am văzut că munca mea a adus un rezultat și am înțeles că doar prin muncă există progres. Și premiul acela m-a motivat să studiez mai mult și să îmi doresc mai mult”, ne-a spus Cristian.
Iar acest ”mai mult” s-a concretizat în zeci de premii la concursuri și festivaluri adunate de-a lungul anilor, unul dintre cele mai recente, de care adolescentul este și cel mai mândru, fiind premiul I la Festivalul–Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” de la Constanța.
”Acest festival și acest premiu este foarte important pentru mine deoarece concurența a fost una serioasă, participanții au fost foarte bine pregătiți. Dar dincolo de asta mi-a plăcut enorm că am avut oportunitatea să cânt cu Orchestra «Brâuleț», dirijat de maestrul Cristian Obrejan”, mărturisește tânărul instrumentist.
Dincolo de premiile obținute la numeroase concursuri, Cristian a mai bifat o performanță: membru în Ansamblul Folcloric ”Doina Covurluiului” din Galați.
”De la 8 ani am intrat în ansamblu, atunci când am câștigat primul trofeu la Galați. Dirijorul Ion Chiciuc m-a văzut cântând la nai, a zis că poate face treabă cu mine și m-a invitat în spectacole. A fost o onoare pentru mine și de șase ani sunt colaborator al ansamblului. Sunt cel mai mic de acolo. Ceilalalți sunt adulți, oameni maturi. Am colegi de și 60 de ani. Toți sunt minunați și mă bucur să cânt alături de ei”, afirmă Cristian.
Pe lângă studiul individual, evoluția sa în ceea ce privește cântatul la nai se datorează și profesorilor Vasile Răducu de la Școala Populară de Arte din Pitești și Cezar Cazanoi, instrumentist recunoscut pe plan național și internațional, cu care adolescentul studiază în prezent.
Moment magic în audițiile emisiunii ”Românii au talent”
Adunând premii pe bandă rulantă, Cristian a decis că anul acesta că este momentul să cucerească poate cea mai mare scenă din România, cea a emisiunii ”Românii au talent”, care a ajuns la sezonul 14. S-a înscris la preselecții și în etapa audițiilor, chiar înainte să urce pe scenă și să ajungă în fața publicului și juriului, prin minte i-a trecut un singur gând: ”Să fac show”! Și i-a lăsat pe toți cu gura căscată.
”Ce a început ca un hobby, azi e fenomen! Naiul românesc a primit suflarea micului vrăjitor!”, a spus prezentatorul Pavel Bartoș imediat după prestația lui Cristian. Atât jurații, cât și publicul s-au ridicat în picioare pentru a-l aplauda.
”Așa ceva mai rar am văzut! Eu cred că ai spart televizoarele de acasă! Bravo! Ești mega talentat!”, i-a spus Mihai Bobonete.
”Noi căutăm tot timpul chestia asta când vine cineva pe scenă, că dansează, că alege să cânte sau să picteze. Să fie din suflet! La tine a ieșit din suflet! Bravo!”, i-a spus și juratul Dragoș Bucur, iar Andi Moisescu i-a urat să ajungă ”cel puțin de talia maestrului Gheorghe Zamfir”.
Momentul lui Cristian poate fi vizionat pe Youtube, acolo unde oamenii au lăsat sute de comentarii spunând că tânărul din Brăila merita un Golden Buzz. Nu l-a primit, însă se numără printre cei 24 de semifinaliști ai emisiunii și va evolua vinerea aceasta în cea de-a doua semifinală, de la ora 20.30, pe PRO TV.
Iar pentru semifinală Cristian ne-a spus că pregătește un moment special. ”Pregătesc ceva care să intre la corason”, ne-a spus, glumind, adolescentul. Este însă extrem de serios când spune că își dorește să treacă mai departe în finală și, de ce nu, să câștige.
Întrebat dacă are emoții pentru seara de vineri, acesta ne-a răspuns: ”Eu am emoții pe orice scenă! Toate scenele sunt egale pentru mine! Că e scena de la «Românii au talent» sau scena de la școală”.
”Visul meu e să devin dirijor!”
Cristian vrea să fie mai mult decât un maestro al naiului. Visul său este să devină dirijor și să își înființeze propria orchestră. De aceea a învățat să cânte și la alte instrumente: caval, fluier, tilincă, fluier înghemănat, flaut și pian. Iar în viitorul apropiat are în plan acordeonul și chitara. Și nu se va opri aici.
”Eu vreau să devin dirijor, să am propria mea orchestra folclorică. Și ca să fiu dirijor trebuie să știu să cânt la toate instrumentele, să știu să scriu o partitură, armonia la țambal și la contrabass etc. Visez asta demult, de când l-am cunoscut pe dirijorul Ion Chiciuc de la Galați”, ne-a spus Cristian.
De asemenea, tot la capitolul planuri de viitor se numără și dorință de a deveni profesor de nai pentru a-i învăța pe copii taina acestui instrument.
”E important să îți urmezi visul și să muncești din greu pentru a-l îndeplini. Îi mulțumesc mamei mele pentru că m-a îndrumat pe această cale și le mulțumesc profesorilor care m-au ajutat: domnului Ion Chiciu, dirijor al Ansamblului «Doina Covurluiului» din Galați, domnului Vasile Răducu al Școlii Populare de Artă Pitești și maestrului Cezar Cazanoi”, transmite adolescentul.
Despre Cristian mai trebuie să știți că este un elev de top și la școală, iar săptămâna aceasta susține examenul de admitere la liceu, dorind să rămână la Arte, la specializarea Muzică.
Votați-l pe Cristian-Andrei Ciaușu în semifinala ”Românii au talent”!
Cu siguranță Cristian va oferi un spectacol total în semifinala de vineri, iar pentru a se califica mai departe în finală are nevoie de susținerea brăilenilor. Tot ce trebuie să faceți pentru a-l vota pe Cristian este să urmăriți emisiunea de vineri seara, 24 mai, de la ora 20.30, în direct pe PRO TV și e VOYO. Apoi, când se va da start vot, trimiteți un SMS numărul 1444 (tarif 0.48 euro, TVA inclus, valabil în reţelele Telekom, Orange, Vodafone şi Digi Mobil), după START VOT, folosind codul care va fi afişat pe ecran în timpul emisiunii. Sms-urile pot fi trimise doar pe teritoriul României, acest serviciu nu este disponibil în afara ţării. Totodată, telespectatorii vor putea vota şi online pe vot.romaniiautalent.protv.ro.
Din cei 12 semifinaliști, primii 5 clasați în urma votului publicului vor merge mai departe în marea finală. Aceștia se vor alătura celor 5 finaliști aleși săptămâna trecut, plus un alt concurent care va primi wild card de la cei patru jurați, la finalul celei de-a doua semifinale. Astfel, 11 curajoși vor da lupta pentru premiul cel mare, în valoare de 120.000 de euro, într-un show de neratat, în finala ce va avea loc pe 31 mai.
Cristian vă îndeamnă să îi fiți alături în semifinala de vineri, 24 mai:
”Vă invit să vă uitați vineri la emisiune și dacă mă apreciați și vreți să mă susțineți, vă rog să mă votați în semifinala competiției «Românii au talent»! Eu voi da totul pe scenă și sper să iasă un moment superb”!
Vă îndemnăm și noi să îl susțineți! Mult succes, Cristian-Andrei Ciaușu!