Abia după ce am terminat de pozat am observat că un şofer cu o dubă, conştientizând că o să-mi obtureze imaginea, oprise maşina înainte de a intra cu ea în cadru, doar ca să nu-mi strice mie "capodopera". Iar în spatele lui, alţi doi şoferi aşteptau cuminţi, fără să claxoneze, fără să dea faruri, fără să înjure. I-am mulţumit respectuos şoferului de dubă, acesta mi-a răspuns "cu plăcere" şi şi-a văzut de drum.
Nu mi-a venit să cred că aşa ceva este posibil, aşa cum poate multora dintre voi nu le vine să creadă. Ei bine, această scenă am trăit-o, destul de recent, în Sibiu. Unde deja mă surprinsese faptul că maşinile opresc la trecerile de pietoni înainte ca pietonii să ajungă în dreptul acestora, cum pietonii aşteaptă să li se pună verde chiar dacă strada e lată de câţiva metri şi nu trece nicio maşină, cum oamenii se comportă civilizat pe stradă, cum aproape în fiecare weekend se întâmplă ceva frumos în piaţa centrală a oraşului şi cum fiecare îşi vede în general de treaba lui. Iar în Sibiu te simţi ca în orice loc civilizat din lumea asta.
Şi mă gândeam atunci că da, aşa trebuie să arate o ţară normală, cu oameni normali. Acei oameni l-au votat prima dată pe Iohannis, în anul 2000, la acea vreme inspector şcolar general, cu 69% din voturi, pentru a le fi primar. Şi l-au ales tocmai pentru că era de etnie germană şi pentru că se săturaseră de "românii" care le administraseră până atunci oraşul. Iar locuitorii Sibiului, care sunt de etnie germană, reprezentau atunci sub 2% din populaţie.
Aceiaşi locuitori l-au reales pe Iohannis în 2004 cu 88,4% din voturi. Apoi, în 2008, cu 83,26% din voturi, iar în 2012 cu "doar" 78% din voturi - şi asta pentru că mulţi au vrut să-l taxeze pentru că în 2009 a vrut să-i "abandoneze" pentru postul de premier (acum s-au convins că lasă în urma sa o administraţie locală competentă, care poate duce mai departe proiectele sale). Poate că n-aţi văzut Sibiul (din păcate), dar aceste procente ar trebui să vă dea serios de gândit. Oare de "nebuni" l-au ales sibienii pe Iohannis cu aşa majoritate de atâtea ori? Oare pentru că i-a prostit, pentru că i-a minţit, pentru că i-a dezamăgit, pentru că le-a cumpărat voturile, pentru că a fraudat, pentru că a dat pomeni electorale? Pentru că a proliferat corupţia, găştile de partid, mizeria morală din politica românească? Sau pentru că a demonstrat că poate face şi o altfel de politică şi de administraţie publică? Una a normalităţii, pentru oameni normali, într-o ţară anormală, dar care visează la normalitate, fără baroni, fără penali, fără corupţi, fără aranjamente. Tu, cel care vrei să votezi cu Ponta sau care vrei să stai acasă duminica asta, chiar nu visezi la normalitate?