Ziua Națională fără Tutun | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ziua Națională fără Tutun

• aceasta este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie • potrivit InfoCons, aproximativ 26% din populația Uniunii Europene consumă tutun • una din cinci persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani din țările UE, inclusiv din România, fumează • anual, în lume, 8,7 milioane de decese sunt atribuite fumatului și fumatului pasiv

 

Ziua Națională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o inițiativă menită să atragă atenția asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătății oamenilor, precizează InfoCons.

Potrivit prevederilor Legii nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, este complet interzis fumatul în mijloacele de transport în comun, inclusiv utilizarea țigaretei electronice. Totodată, fumatul este interzis și în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun și locurile de joacă pentru copii. Fac excepție, potrivit legii, spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate. Totodată, fumatul este interzis în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private, dar și pentru elevii din toate unitățile de învățământ. Pentru aceștia, nu doar fumatul este interzis, ci și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

 

8,7 milioane de decese atribuite anual fumatului și fumatului pasiv

În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători continuă să fie mare - aproximativ 26% din populația UE. Una din cinci persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani din țările UE fumează. 

„Din perspectiva numărului de țigări utilizate, conform datelor EUROSTAT, România prezenta un procent de 11.8% <20 țigarete/zi, respectiv 3.8% >20 țigarete/zi. În privința fumătorilor zilnici, în UE ponderea consumului <20 țigarete/zi este de 13.8%, iar 3.3% fumează mai mult de 20 de țigarete/zi”, precizează InfoCons.

Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să servească exclusiv fumatului; să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor; să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat” sau „Loc pentru fumat”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro