Zona metropolitana Braila - Galati se va forma in mod natural in 15 ani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Zona metropolitana Braila - Galati se va forma in mod natural in 15 ani

Judetele Braila si Galati, componente ale regiunii Sud-Est, genereaza impreuna 1/3 din produsul intern brut al regiunii, proportia individuala fiind de 21%, in cazul Galatiului si doar 12%, in cel al Brailei. Cu o populatie de circa 618.000 de locuitori, Galatiul inregistreaza un PIB de 3.696 de euro pe cap de locuitor, in timp ce Braila, cu 368.000 de persoane, inregistreaza doar 3.508 euro pe cap de locuitor. Intr-o ierarhie a produsului intern brut realizata la nivel national, judetele Braila si Galati se situeaza in a doua jumatate a clasamentului. Astfel, la nivelul anului 2006, Braila era pe locul 26, iar Galatiul, pe 23. In ceea ce priveste cistigul salarial mediu net al regiunii Sud-Est, acesta a fost la nivelul anului 2006 de 790 lei, sub media nationala, care era de 855 lei. La acest capitol, Braila s-a situat pe ultimul loc in regiune, cu un cistig mediu net de 622 lei, in timp ce Galatiul se afla pe locul 2, cu 735 lei.
Sint datele prezentate intr-o brosura realizata de Departamentul pentru Afaceri Europene, din cadrul Guvernului, pe tema "Fonduri Europene. Instrumente structurale Post-Aderare". Documentul cuprinde citeva comentarii ale secretarului de stat Adrian Ciocanea, din cadrul Departamentului amintit, transmise primarului Brailei, Constantin Cibu, cu ocazia Zilelor Municipiului. In mesajul sau, Ciocanea sustine ca proiectul zonei metropolitane Braila-Galati se va realiza de la sine, in urmatorul deceniu, indiferent de orgoliile si disputele marunte intre autoritatile actuale: "Poate ca cel mai important proiect din Regiunea de Sud-Est a Romaniei este legat de dezvoltarea economica a zonei Braila-Galati, lansat sub numele de "Zona Metropolitana". Acest proiect a fost multa vreme unul politic. El poate deveni un proiect economic. Zona economica Braila-Galati are potentialul de a deveni a doua zona economica din Romania. Ea trebuie gindita insa ca fiind mai mult decit o simpla zona de dezvoltare metropolitana imobiliara, trebuie gindita ca o investitie care sa duca la crearea de locuri de munca durabile, imbunatatind competitivitatea in regiune. Zona economica Braila-Galati este un proiect care oricum se va naste, in mod natural, in 10-15 ani. Folosind insa pirghiile potrivite, zona ar putea deveni chiar mai repede un pol de dezvoltare- concept actual al dezvoltarii regionale in Uniunea europeana. O investitie de anvergura a Zonei economice Braila-Galati are sanse de reusita, mai ales in perioada actuala de crestere economica, cind bugetul de stat poate reprezenta un partener solid al autoritatilor locale".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro