«Bullets over Lipscani» - un spectacol rafinat care aduce subtextul în actualitate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Bullets over Lipscani» - un spectacol rafinat care aduce subtextul în actualitate

Protagonişti au fost tineri ce au demonstrat că în urma marilor actori români vin talente care nu sunt cu nimic mai prejos. Este vorba de: Dan Rădulescu - nominalizat pentru cel mai bun actor în rol principal la Festivalul Naţional de Teatru Independent (FNTI) din 2013, Smaranda Caragea şi Cătălin Babliuc - distins cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal atât la FNTI 2013, cât şi la Maratonul Teatrului Independent 2012. Regizorul piesei, Eugen Gyemant, a luat Premiul pentru cel mai bun regizor la Maratonul Teatrului Independent din 2012. Scenografia a fost realizată de Iza Târţan.
Spectacolul a prezentat trei poveşti scurte care se învârteau în jurul aceleiaşi probleme, modul în care se fac studii de masterat şi doctorat şi ipocrizia lumii intelectualilor care adesea sunt mai păcătoşi decât cei pe care comunitatea îi pune la zid în fiecare zi. Sunt probleme grave, iar faptul că au fost puse în discuţie de Woddy Allen le demonstrează universalitatea. Regizorul a preferat să păstreze denumiri de străzi, de exemplu, aşa cum erau în textul original, dar a adus touşi întâmplările în România prin expresii neaoşe, iar protagonista s-a declarat studentă la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj. În plus, s-a folost de multe clişee din viaţa noastră şi a reuşit astfel să implice spectatorii care, în pofida temelor grele, s-au distrat copios. Nu a fost un spectacol pentru cei care nu au citit beletristică în viaţa lor, care nu au deschis o carte de filozofie, pentru că toate trimiterile şi subtextul din replicile actorilor s-ar fi pierdut şi nu prea aveai de ce să mai râzi. Dar Brăila a reuşit să adune peste 100 de oameni care s-au distrat şi au răspuns gagurilor, efect sesizat şi de Dan Rădulescu, care la final a mulţumit publicului pentru căldura cu care i-a primit, mai ales că nici la Bucureşti nu li se întâmplă foarte des aşa ceva. Spectacolul a demonstrat că piesele cu limbaj dublu, cu subtext, încă mai pot avea succes la public şi că tânăra generaţie de actori nu are nevoie decât de o şansă pentru a se afirma. Această şansă a acordat-o directorul Teatrului "Maria Filotti", Lucian Sabados, regizorului Eugen Gyemant, pe care l-a invitat în stagiunea viitoare să monteze un spectacol la Brăila. Proiectul "TMF Independent" va continua şi peste vară, fiind planificate reprezentaţii lunare, posibil în acelaşi loc, curtea interioară a Bibliotecii Judeţene.
Producţia "Bullets over Lipscani" aparţine companiei particulare Godot Cafe din Bucureşti, iar reprezentaţia a fost organizată de Teatrul "Maria Filotti" împreună cu Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" şi Casa de cultură a municipiului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro