«Impro Show» - cum pot să înveţe elevii distrându-se | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Impro Show» - cum pot să înveţe elevii distrându-se

Spectacolele de improvizaţie au încântat zeci de elevi care au participat la reprezentaţiile interactive de joi şi vineri, din sala Studio a Teatrului "Maria Filotti". Actorul Dragoş Muscalu, cel care a coordonat cele patru reprezentaţii, două în fiecare zi, a reuşit să determine tinerii şi copiii să reacţioneze, să intre în jocul improvizatorilor şi să se distreze împreună cu aceştia. "Din cele 30 de jocuri repetate în perioada 2011 - 2014 am ales câteva, pentru a le arăta copiilor şi cadrelor didactice importanţa şi frumuseţea improvizaţiei. La fiecare reprezentaţie am avut poveste, discurs şi probă muzicală, la fiecare spectacol fiind însă altceva. Am fost impresionat de cum au reacţionat elevii, în special cei mici au o libertate pe care elevii mai mari şi-au pierdut-o, ei se manifestă mai liber", este de părere actorul Dragoş Muscalu. El este cunoscut publicului brăilean pentru cele două spectacole de la Teatrul "Maria Filotti": "Olimpiada de improvizaţie" şi "Domnului profesor, cu dragoste".
La fiecare spectacol Dragoş Muscalu făcea o scurtă introducere, în care prezenta avantajele educaţionale ale sistemului nonformal şi ale improvizaţiei în mod special, chiar provoca profesorii să fie spontani şi să improvizeze. Apoi realiza un scurt antrenament cu publicul şi invita în scenă improvizatorii, cinci elevi de liceu care au participat la "Olimpiada de improvizaţie": Leonard Dodan, Iris Bondoc, Gabriela Harabagiu, Cosmin Ciubotaru şi Alex Mircioi. Alături de ei au fost membrii trupei "Out of signal": Silviu Paraschiv, Alex Muşat şi Ionuţ Drăghici, toţi membri şi în cea mai cunoscută trupă rock din Brăila, "Addiction", şi elevi la Liceul de Arte "H. Darclee". Cu ajutorul lor, dar fără regizori, decoruri sau scenarişti, cei cinci au creat scene, discursuri, povestiri, cântece şi poezii compuse pe loc, plecând doar de la sugestiile venite din public. La unul dintre aceste spectacole a fost prezentă şi profesoara Adriana Tudor, cadru didactic care apreciază foarte mult metodele interactive şi care de trei, patru ani vine constant la spectacolele de improvizaţie teatrală. "Cred că aceste metode non-formale le-am putea folosi cu succes la clasă, pentru că aşa elevul se poate elibera de stres, de emoţii, poate să înveţe mai uşor. Eu am un opţional literatură-teatru-film, în care explic elevilor legătura dintre arte şi acolo cred că se poate folosi foarte bine. Mai întâi profesorii ar trebui să încerce metodele la opţionale, nu neapărat la literatură, la orice discipline, chiar şi la dirigenţie. Huiduielile, aplauzele, chirăielile sunt forme de eliberare pentru elevi, faptul că ei pot spune liber ce gândesc, pot comunica mai uşor cu profesorul este mare lucru mai ales acum, când comunicarea între profesori şi elevi ridică atâtea probleme. Am remarcat mereu că cei mici sunt mai lipsiţi de inhibiţii, reacţionează mai bine la provocări. Eu am încercat puţin câte puţin să introduc acest sistem mai liber la orele mele. De exemplu, le permit copiilor să vorbească stând în bancă, pentru că atunci când se ridică în picioare creşte imediat nivelul de stres", crede profesoara Adriana Tudor de la Liceul Pedagogic.
"Impro Show" a fost produs de Asociaţia "Cooltura" Brăila, în parteneriat cu Primăria Brăila şi Teatrul "Maria Filotti" şi face parte dintr-o acţiune mai amplă de educaţie non-formală, "Descoperă-te în joacă".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro