«La grande magia» - o poveste stranie la limita dintre real şi imaginar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«La grande magia» - o poveste stranie la limita dintre real şi imaginar

Vineri, 27 iunie, pe scena Casei Tineretului se va juca în avanpremieră spectacolul Teatrului "Maria Filotti", "La grande magia", un text de Eduardo Filippo tradus de Horia Gârbea şi montat de regizorul Radu Nichifor. Aşa cum ne-a obişnuit, Radu Nichifor ne oferă din nou un text sensibil, despre dragoste, o dragoste care se consumă la limita dintre realitate şi iluzie. Este o tragi-comedie a cărei acţiune se petrece la începutul secolului XX. "Textul îl am de mai mult timp în sertar. Este mai metaforic, deşi eu nu am căutat un text filosofic, dar este o poveste scrisă de un autor care face tot timpul cu ochiul la public, cred că va fi un spectacol agreabil. În prim plan sunt două roluri masculine, soţul, Calogero di Spelta, şi magicianul, Otto Marvuglia, ambele la fel de importante. Magicianul este interpretat de Valentin Terente, un actor care merita o şansă de mult timp, o partitură care să-i scoată în evidenţă straniul, farmecul, delicateţea. În rolul soţului este un actor invitat de la Galaţi, Lucian Pânzaru, de care m-am îndrăgostit artistic iremediabil şi pe o perioadă, cred, lungă de timp. Este o chimie specială între aceşti oameni şi pe ei se sprijină întreg spectacolul. Celelalte roluri au mai mică întindere, ele sunt importante pentru că sugerează lumea din spatele celor două personaje principale. Spectacolul este ferit de trucuri teatrale, este aseptic, epurat de fumuri, lumini, efecte. Este o poveste umană interesantă", a explicat regizorul Radu Nichifor. Incitantă este şi alegerea scenografei Vioara Bara de a aşterne pe scenă un strat generos de sare, regizorul apreciind că este deja o tonă şi chiar ar mai fi nevoie pentru a acoperi tot spaţiul de joc. După părerea sa, sarea este un element cumva între concret şi real care poate sugera foarte bine ciclicitatea unor momente din spectacol.
Alături de cei doi protagonişti deja amintiţi, în această piesă vor mai juca: Narcisa Novac, Elena Andron, Radu Horghidan, Dan Moldoveanu, Iulia Vasilescu, Adrian Ştefan, Costică Burlacu, Marius Exarhu, Monica Ivaşcu, Alexandru Marin, Emilia Mocanu, Wanessa Radu, Cătălina Nedelea, Flori Popa, Corina Borş, Ionel Spălatu. Consilier pentru momentele de magie a fost Andrei Teaşcă de la Teatrul de Magie Bucureşti. Spectacolul va avea două pauze de cinci minute şi va dura puţin peste două ore.
"«La grande magia» este o altă poveste frumoasă ce pleacă dintr-o farsă care are o dimensiune umană foarte gravă. Este un text emblematic cu valoare de fabulă. Dimensiunea ei excede unei simple întâmplări de viaţă, are chiar conotaţii filosofice. Aduce în discuţie cât de expuşi suntem noi obtuzităţii, egoismului celorlalţi, care, ca să-şi rezolve ei o problemă, te lovesc pe tine şi-ţi schimbă complet viaţa. Se vorbeşte despre răutate umană, incomunicabilitate", a precizat directorul Teatrului "Maria Filotti", Lucian Sabados.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro