«Lada de zestre» - o expoziţie nonconformistă despre tradiţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Lada de zestre» - o expoziţie nonconformistă despre tradiţie

Expoziţia de artă contemporană, tradiţii şi obiceiuri "Lada de zestere" s-a bucurat, vineri, de un real succes. Brăilenii care au călcat pragul clădirii expoziţionale de pe Ana Aslan, nr. 27-29 au putut servi un pahar de vin roşu şi admira câteva elemente "rupte" din tradiţia românească, remodelate şi transpuse într-un mod inedit. Pe lângă mai multe ii, rochii şi haine inspirate din portul tradiţional românesc, un război de ţesut pus în funcţiune, un mini atelier de ţesătorie, cei prezenţi s-au putut delecta şi cu 32 de fotografii realizate de 15 fotografi din Brăila, Galaţi, Bucureşti şi Timişoara. Operele acestora au fost expuse pe suporturi în formă de cub, sprijinite pe picioare din metal cu terminaţii uşor inegale, astfel că la cea mai uşoară atingere lucrările se balansau, trimiţând imediat spectatorii cu gândul la stuful din Delta Dunării, ce se mişcă continuu sub adierea vântului. Trebuie punctat că toate lucrările au fost axate pe surprinderea unor momente din viaţa satului brăilean, peisaje, episoade din serbările satului, detalii portretistice, instantanee sau interioare de locuinţe tradiţionale - teme abordate într-un stil modern şi novator. Pe lângă "capturile" binecunoscutului fotograf timişorean Sorin Onişor, care a poposit câteva zile în judeţul nostru, la invitaţia organizatorilor expoziţiei, pentru a surprinde momente unice din viaţa oamenilor ce trăiesc în satele brăilene, participanţii au mai putut admira lucrările fotografilor: Bogdan Tache, Daniel Kiţu, Maria Bondoc, Iuliana Dediu, Cornel Gingăraşu, Laurenţiu Iordache, Viorel Neagu, Liviu Dediu, Ion Aurel, Gabriel Stoica, Alexandru Paraschiv şi Florin Manolescu Demetriade. De asemenea, Nicu Mircea, fotoreporterul cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", a avut expusă o fotografie extrem de interesantă, iar Sorin Vidis a propus un foto-documentar dedicat sportului nostru naţional - oina, sport ce îşi are originea strâns legată de judeţul Brăila.

O "călătorie" prin sine, spre uliţa satului românesc

Cu siguranţă, surpriza evenimentului a reprezentat-o instalaţia artistică realizată de Leonard Zărnescu (printre altele, absolvent al Liceului "Hariclea Darclée", în prezent designer grafic pentru Lisseau). Abordând tema tradiţiilor, acesta a creat un spaţiu simbolic dedicat meditaţiei. Un cub negru, al cărui exterior a fost marcat de două simboluri extrem de interesante. Pe o latură a cubului a fost montat un ceas ce se învârtea în sens invers, având drept rol principal deconectarea privitorilor de spaţiul real. Pe latura opusă, construcţia a fost dotată cu o uşă prin care vizitatorii erau invitaţi înăuntru pentru a-şi continua călătoria. Odată intraţi în interiorul cubului, brăilenii erau întâmpinaţi de o lumină difuză, o oglindă special amenajată, astfel încât să dea senzaţia unui tunel infinit, decorat cu elemente strâns legate de rural precum: ţesătura, ceramica, pământul sau paiele. Toate acestea s-au bucurat şi de o coloană sonoră bine aleasă, în special muzică tradiţională românească veche, interpretări ale unor artişti desăvârşiţi precum Surorile Osoianu sau binecunoscutul interpret Grigore Leşe. "Am auzit de eveniment, dar nu mă aşteptam să capete o aşa amploare", ne-a declarat o brăileancă ce admira fotografiile expuse într-una dintre cele patru încăperi în care a fost amenajată expoziţia. La rândul său, prezent la eveniment, profesorul Viorel Mortu s-a arătat încântat de modul în care s-a desfăşurat expoziţia. "Când am semnat documentul prin care proiectul a fost adjudecat, mi-am şi imaginat ce ar putea să iasă din tema aceasta, dar recunosc, n-am bănuit că pot reieşi efecte atât de spectaculoase. «Lada de zestre» este o temă care ar trebui să ne preocupe mai mult într-o lume globalizată, improvizată, care este doar serie. O lume în care poţi cumpăra acelaşi produs la Hong Kong, Bucureşti, New York, în Scandinavia sau la Brăila. În această lume uniformizată, până la absurd aproape, a cultiva astfel de teme înseamnă a-ţi regăsi liniştea în ceea ce se cheamă identitate. A şti cine eşti înseamnă a avea lada ta de zestre", a declarat Viorel Mortu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila. Dintre autorităţile locale, la expoziţie şi-au mai făcut apariţia primarul Aurel Simionescu şi viceprimarul Doiniţa Ciocan.
Proiectul "Lada de zestre" a fost implementat de Asociaţia "Cooltura" şi finanţat de CJ Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro