Început de an școlar în liniște și siguranță, cu recomandări ale polițiștilor și jandarmilor pentru elevi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Început de an școlar în liniște și siguranță, cu recomandări ale polițiștilor și jandarmilor pentru elevi

• în anul școlar 2024-2025, la nivelul județului Brăila funcționează un număr de 239 de unități de învățământ preuniversitar, iar în contextul începerii noului an școlar, polițiștii au verificat microbuzele de transport școlar și au acționat în trafic pentru  evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere * în prima zi de școală a fost asigurată prezența a 81 de polițiști la festivități, cu mesaje pentru elevi și profesori * jandarmii au fost și ei în zona școlilor, iar elevii au fost sfătuiți să manifeste respect reciproc în relațiile cu părinții, colegii, cadrele didactice și cetățenii • dacă sunt victime ale unor fapte antisociale, ei trebuie să ceară ajutorul părinților, profesorilor, autorităților, care îi pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor • părinții sunt sfătuiți să își supravegheze copiii

 

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a luat măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță. Potrivit polițiștilor, în județul Braila, în anul scolar 2024-2025, funcționează un număr de 239 de unități de învățământ preuniversitar.

În contextul începerii anului școlar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost organizate 239 de acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar.
Cu această ocazie, au fost emise 13 informări adresate instituțiilor cu atribuții specifice privind siguranța școlară, cu referire la modul de asigurare a protecției unităților de învățământ. ”În domeniul rutier au fost desfășurate 202 activități, fiind organizate 42 de acțiuni pentru verificarea și identificarea deficiențelor de semnalizare rutieră în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, ocazie cu care au fost identificate mai multe nereguli. În toate situațiile, s-a procedat la informarea administratorului drumului public în vederea remedierii acestora”, au transmis polițiștii.
De asemenea, au fost verificate 84 de autovehicule destinate efectuării transportului școlar. Au fost constatate nereguli, cum ar fi lipsa asigurării RCA, lipsa ITP sau probleme tehnice. Cu această ocazie, au fost instruiți 76 de conducători ai acestor tipuri de autovehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului elevilor.

Începând din data de 9 septembrie, polițiștii rutieri au demarat verificările atât în trafic a microbuzelor școlare pentru a se asigura că deficiențele constatate au fost remediate. S-a acționat în trafic, în prima zi de școală, pentru  evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere.

La data de 9 septembrie, a fost asigurată prezența a 81 de polițiști la festivitățile dedicate deschiderii noului an școlar fiind adresat un mesaj copiilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la preocuparea constantă pentru siguranța acestora.
Polițiștii vor acționa pentru ca școala să fie un spațiu sigur, dedicat studiului și performanței educaționale.

 

Sfaturi ale jandarmilor pentru reducerea victimizării în rândul elevilor

Jandarmii brăileni au fost prezenți la festivitățile de începere a anului școlar 2024-2025, în scopul consolidării sentimentului de siguranță și încredere al elevilor în autoritățile publice. ”Activitățile de informare desfășurate de jandarmii brăileni și sfaturile utile menite a spori gradul de siguranță și a reduce riscul victimizării în rândul elevilor fac parte dintr-un parteneriat creat între oamenii legii, părinți, copii și cadrele didactice, care va continua pe tot parcursul noului an școlar”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Brăila.
Oamenii legii recomandă tinerilor să fie prudenți în relațiile cu persoanele necunoscute, să nu accepte daruri din partea lor sau orice invitație propusă. Ei nu trebuie  să lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant.

Pe de altă parte, jandarmii îi sfătuiesc pe elevi să manifeste respect reciproc în relațiile cu părinții, colegii, cadrele didactice și cetățenii. Dacă sunt victime ale unor fapte antisociale, ei trebuie să ceară ajutorul familiei, profesorilor, autorităților, care îi pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor.

 

Anturajul copiilor, în atenția părinților

Părinții sunt și ei sfătuiți de jandarmi să păstreze permanent legătura cu cadrele didactice și să fie vigilenți cu privire la anturajul copiilor. Aceștia trebuie să sfătuiască copiii să nu intre în discuții cu persoane necunoscute și să nu accepte invitația de a se urca în mașina unui necunoscut sau să-l însoțească în diferite locații. Părinții să se preocupe de modul în care copiii își petrec timpul liber și să îi implice în activități extrașcolare care să le dezvolte un comportament prosocial: activități sportive, voluntariat etc., astfel încât să se evite intrarea copiilor sau adolescenților în anturaje nepotrivite și desfășurarea de activități la limita legii. ”Să încurajeze copiii în abordarea unui comportament responsabil, atât în viața reală cât și în cea virtuală, evitând să ofere persoanelor «întâlnite» pe internet, informații personale despre ei sau familia lor (nume, adresa, școala la care învață, program zilnic, fotografii etc.). Atunci când observă o schimbare negativă în comportamentul copilului, să îl încurajeze să-și exprime sentimentele și să colaboreze pentru a găsi soluții împreună. Reamintim tuturor că siguranța copiilor este responsabilitatea noastră, iar implicarea părinților în educația acestora este esențială pentru atingerea rezultatelor dorite de către noi toți, în vederea prevenirii și combaterii oricărei situații care ar putea duce la scăderea gradului de siguranță a minorilor”, sunt mesajele transmise de reprezentanții Jandarmeriei Brăila.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila se angajează să fie un partener de încredere al comunității, asigurându-se că școala rămâne un spațiu dedicat educației și dezvoltării personale. Jandarmii doresc tuturor un an școlar plin de succes și realizări!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro