Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului

Se ştie că regele Irod este cel care a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan era întemniţat în castelul de la Maherus. Îl mustrase pe Irod pentru traiul nelegiuit cu Irodiada, soţia fratelui său. Turbând de furie, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi le făcuse pe plac oaspeţilor (îndeosebi lui Irod) să ceară capul Botezătorului drept răsplată.

Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul i-ar fi fost îngropat alături de cap, Irod le-a dat ucenicilor doar trupul, care a fost îngropat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada chiar în curtea sa.

Potrivit tradiţiei, Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capul Sfântului Ioan şi l-a îngropat la Ierusalim, pe Muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului Cap. După un timp, un om bogat a crezut în Hristos şi, lepădând lumea, s-a făcut monah, luându-şi numele de Inochentie. El s-a sălăşluit chiar în locul unde era îngropat Capul Sfântului Ioan. Vrând să-şi facă o chilie, acesta a săpat şi a descoperit vasul de pământ în care se afla Capul, ce prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al Sfântului Ioan. El a cinstit cu evlavie moaştele, apoi le-a îngropat la loc.

În vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, prin alţi doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar, iar în anul 453 Episcopul Uranie al Emesei l-a aşezat în biserica cetăţii. Este socotită a doua aflare a cinstitului cap. În timpul conflictului iconoclast, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus apoi la Constantinopol de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Este cea de-a treia şi cea din urmă aflare a Capului. În timpul cruciadelor, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa (1204), aşezându-l în biserica din Amiens, unde se află şi azi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro