Vin alegerile generale și, evident, încep să curgă promisiunile electorale. Nimic nou, de altfel – așa se întâmplă în fiecare an electoral. Doar că, de data aceasta, spre deosebire de alegerile parlamentare din 2016, PNL a învățat ceva de la PSD: să îmbrace promisiunile în ceva coerent, cu date și cifre concrete și cu termene clare, asumate.
Pentru că, în urmă cu 4 ani, dacă PSD a avut ceva în plus în fața celorlalți concurenți politici, a fost faimosul „Program de guvernare”. Da, conținea atât de multe promisiuni și atât de multe minciuni gogonate, încât toată lumea a vorbit despre el. De bine sau de rău. Doar că, în mintea majorității alegătorilor PSD, cifrele alea au sunat magic. N-a mai stat nimeni să analizeze dacă sunt și realizabile. A contat mai mult creșterea de pensii și salarii la stat. De fapt, PSD a îmbrăcat niște promisiuni împănate cu un ghem de minciuni într-o poleială frumoasă, care să ia ochii, intitulat pompos „Program de guvernare”. Evident, s-au realizat prea puține din toate acele promisiuni, iar exemplul celor 8 spitale regionale este grăitor în acest sens. Sau al sutelor de kilometri de autostradă pe care trebuia să ne plimbăm deja. Dar PSD n-a avut niciodată vreo tresărire în a te minți frumos, în față - mai ales de la „epoca” Ponta încoace. Nici remușcări. Doar explicații – gen „n-am fost lăsați”, „s-a opus Statul paralel” sau „n-am guvernat decât 3 din cei 4 ani în care am fi putut face toate alea”.
Prin urmare, PSD are și acum un „program de guvernare” – cu aceleași autostrăzi, aceleași creșteri de pensii și salarii. Cât despre spitalele regionale, se vorbește despre ele de parcă ar exista deja și mai trebuie doar continuat să se investească în ele.
Dar de data aceasta, are și PNL propriul program de guvernare, în linii mari construit pe aceleași promisiuni ca și PSD. Cam aceleași autostrăzi și drumuri expres finalizate, noi majorări de pensii și salarii – însă ceva mai mici decât ale PSD -, tot niște spitale regionale, dar numai alea 3, care chiar s-ar putea face din fonduri UE. Programul liberalilor este aproape la fel de greu spre imposibil de a fi respectat ca și cel al PSD, are același ambalaj poleiat, dar măcar există! S-ar putea spune că pare copiat de la PSD, dacă n-ar fi spus tocmai Victor Ponta asta.
Alianța USR-Plus are și ea unul, dar axat mai mult pe idei și principii, ca și acum 4 ani de altfel. Toate cele 3 programe se găsesc în formă integrală pe internet – la o simplă căutare pe Google. În afară de a constitui, în general, lectură științifico-fantastică, citirea acestora ar face bine oricărui alegător. Nu doar pentru a se lasă convins de unul dintre programele de guvernare, cât mai ales pentru a verifica, peste 4 ani, dacă și câte dintre promisiunile incluse în acestea au și fost onorate. Cine face asta cu siguranță va ști măcar data viitoare cu cine să voteze.