Şomerii brăileni sunt transformaţi în constructori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şomerii brăileni sunt transformaţi în constructori

* asta în timp ce patronii brăileni disponibilizează constructori

Peste 60% din şomerii care vor fi incluşi într-un program de reconversie profesională în cursul anului 2010 vor fi pregătiţi pentru meserii din domeniul construcţiilor. Acest procent a fost avansat la şedinţa Comisiei de Dialog Social, de către directorul coordonator adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Simona Cârligea, care a prezentat informarea privind efectele crizei economico-financiare asupra pieţei muncii din judeţul Brăila şi gradul crescut de şomaj. La elaborarea planului judeţean de formare profesională pentru 2010, s-a ţinut cont, potrivit conducerii AJOFM, de structura şomajului înregistrat la nivelul judeţului pe grupe de vârstă şi studii, precum şi de particularităţile pieţei muncii locale. Faptul că sute de şomeri vor fi pregătiţi în construcţii ar trebui să indice o revigorare a acestui domeniu, ceea ce nu se reflectă şi în economia locală, după cum au remarcat reprezentanţii patronatelor, confruntaţi cu disponibilizările. "Dacă facem sute de constructori, înseamnă că începe să se construiască serios în Brăila, înseamnă că ştiţi ceva ce noi nu ştim. Eu am disponibilizat 60 de zidari", a spus Silviu Mangiurea, reprezentantul Patronatului Român.

Potrivit datelor AJOFM, prin planul de formare profesională pentru anul 2010 au fost programate 31 de cursuri pentru 700 de persoane, respectiv pentru 600 de şomeri şi 100 de persoane aflate în detenţie. Concret, în anul 2010 sunt prevăzute a se organiza programe de formare profesională pentru diferite domenii de activitate, dintre care ponderea o deţin construcţiile ( 60,6%), urmate de agricultură (18,7%), servicii (16%) şi industrie alimentară (4,7%). În construcţii, şomerii vor fi pregătiţi pentru ocupaţiile asfaltator, confecţioner tâmplărie aluminiu şi mase palstice, constructor drumuri şi poduri, dulgher, tâmplar, parchetar, fierar-betonist, montator prefabricate, lucrător în structuri pentru construcţii, lucrător-finisor în construcţii, tâmplar universal, zidar, pietrar, tencuitor, zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor. AJOFM motivează organizarea acestor cursuri prin faptul că "se pune accentul pe dezvoltarea într-un ritm susţinut a sistemului de infrastructură din România, inclusiv pentru oraşele mici şi mediul rural, în special prin asigurarea cu prioritate a sumelor necesare cofinanţării proiectelor de investiţii realizate din fonduri structurale. În domeniul serviciilor şi a industriei alimentare, şomerii vor fi pregătiţi pentru comunicarea în limba engleză, contabil, operator introducere-validare-prelucrare date, patiser, cursuri care sunt menite, în opinia conducerii AJOFM, să faciliteze accesul pe piaţa muncii a persoanelor absolvente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro