Şuţeşti, locul de poveste al familiei princiare Şuţu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şuţeşti, locul de poveste al familiei princiare Şuţu

Actualul primar, Cristian Codreanu, are grijă, în cele mai mici detalii, ca viaţa şuţenilor să fie mai bună, de la o zi la alta. Piaţă agloalimentară, teren de sport, şcoală, biserică, dispensar, sunt realităţi pe care nimeni nu poate să le conteste.

Piaţă agroalimentară pentru 200 de producători

Până acum câţiva ani, una dintre marile probleme ale comunei o reprezenta vânzarea produselor agricole. Şuţenii, mulţi dintre ei crescători de animale, nu aveau o piaţă în care să-şi poată vinde produsele. Erau nevoiţi fie să meargă la Brăila, fie la târgurile din jur. Bani, timp, oboseală. Actualul primar a reuşit să construiască în centrul comunei o piaţă agroalimentară, pentru 200 de producători. Un spaţiu adecvat comerţului civilizat, acoperit, iluminat corespunzător şi cu beton pe jos. "A fost unul dintre primele obiective pe care le-am construit", ne-a mărturisit primarul Cristian Codreanu. "Mi-am respecat astfel una dintre promisiunile din campania electorală, obiectiv care satisface nevoile multor oameni din comună. Au acum posibilitatea unui comerţ civilizat, dar, mai ales, au un spaţiu în care să-şi vândă produsele".
Primarul Codreanu nu s-a limitat doar la piaţa agroalimentară în aer liber. A transformat o fostă centrală termică înr-un spaţiu modern pentru vânzarea produselor lactate, spaţiu dotat cu apă curentă şi toalete moderne.
În 2008, apa potabilă de la reţea era livrată doar două ore zilnic. Astăzi, peste 80% dintre locuinţe au apă potabilă non-stop. Acest lucru a fost posibil prin lucrările de reabilitare a staţiei de pompare şi asigurarea unui debit suficient.

Investiţii în şcoli şi grădiniţe

În ultimii ani, cele mai importante inevestiţii au fost realizate în şcolile şi grădiniţile din cele două sate: Şuţeşti şi Mihail Kogălniceanu. "Degeaba facem piaţă, teren de sport, parcuri şi asfaltăm, dacă nu investim în educaţie", ne-a spus primarul Codreanu. "Educaţia ar trebui să fie prioritatea fiecărui primar".
Şcoala din Şuţeşti a fost reabilitată termic, cu polistiren de zece centimetri, tâmplăria clasică a fost înlocuită cu tâmplărie cu geamuri termopan, iar astăzi, cei 450 de elevi au condiţii mult mai bune de învăţat. Şi grădiniţa a fost reabilitată, i-a fost schimbat acoperişul, au fost construite toalete moderne, cu apă curentă, iar cei peste 110 copii vin cu drag la grădiniţă. În plus, centrala termică le oferă căldură non stop.
Cele două microbuze şcolare asigurate de primărie fac ca transportul elevilor şi copiilor de grădiniţă să fie mult mai accesibil. La şcoala din Mihail Kogălniceanu primăria a construit un grup sanitar modern, dotat cu apă curentă, în interiorul şcolii, astfel încât copiii nu mai sunt nevoiţi să iasă iarna afară, în frig.

Centru Comunitar Educaţional

Cu fonduri europene, în centrul comunei se construieşte o clădire nouă, modernă. Costă 12,5 miliarde de lei vechi, din care 7,5 miliarde reprezintă contribuţia Guvernului Norvegiei. Va fi finalizat în curând, iar aici va funcţiona un after school şi un centru pentru activităţi complementare. În Centru vor lucra profesori şi asistenţi medicali, iar copiii vor avea un loc în care să înveţe după terminarea orelor de curs, vor fi supravegheaţi, iar asistentul medical va putea interveni dacă va fi cazul.

Siguranţa cetăţeanului

Este una dintre principalele preocupări ale primarului Cristian Codreanu. În ultimii ani a investit în reţeaua de iluminat public şi a montat peste 500 de lămpi, pe toate străzile comunei. La primărie a angajat cinci paznici comunali care veghează la liniştea şi ordinea publică. El însuşi merge seara în locurile pe care le ştie cu probleme pentru a vedea ce se întâmplă şi stă în permanenţă de vorbă cu oamenii despre problemele pe care aceştia le au cu cei certaţi cu legea.

Confortul cetăţeanului

Primarul Codreanu a construit un frumos parc în centrul comunei. Cu alei, arbori, flori şi arbuşti, parcul este dotat şi cu o scenă de spectacole pe care se afirmă atât cei talentaţi din comună, dar şi invitaţii speciali cu ocazia diverselor evenimente organizate în comună. Este un adevărat centru civic al comunei, locul în care oamenii se adună, vorbesc, socializează, pun la cale planuri de viitor. Tot la capitolul "confort" putem să consemnăm şi reabilitarea termică, inclusiv construcţia de acoperişuri noi la blocurile din centrul comunei.
În ceea ce priveşte drumurile, primarul Cristian Codrenu nu a stat cu măinile-n sân. A avut în vedere drumurile din ambele sate, Şuţeşti şi Mihail Kogălniceanu: a pietruit 27 de kilometri de drumuri, cu utilaje performante - autogreder şi cilindru compactor. A construit trotuare pe o lungime de 4 kilometri, dar şi o parcare de 50 de locuri în centrul comunei, şi o alta de 20 de locuri la şcoala din Şuţeşti. A turnat asfalt pe strada şcolii, dar şi pe strada Margaretelor, precum şi pe drumul care leagă Şuţeşti de Deduleşti.

Grijă faţă de banii comunei şi bugetul local

Sătul să tot dea bani pe la firmele de la judeţ, pentru deszăpeziri şi diverse lucrări prin comună, primarul Codreanu a decis că este mai bine să se gospodărească singur. De aceea, împreună cu consiliul local, a decis să cumpere utilaje cu care să facă treabă. Comuna are acum în proprietate un buldoexcavator, un tractor cu lamă şi remorcă, un plug de zăpadă, o lamă de zăpadă, o maşină de împrăştiat îngrăşăminte pe păşunile comunei (a împrăştiat până acum peste 350.000 de kilograme de îngrăşământ), o instalaţie de ierbicidat şi o maşină pentru pompieri.

20016 - 2020. Planuri de viitor

- Dispensar modern şi cabinet stomatologic, inclusiv cu construcţia a două garsoniere pentru patru medici;
- Asfaltarea drumurilor comunale, pentru care primarul a şi depus un proiect pentru 14 km;
- Construirea unei şcoli în satul Mihail Kogălniceanu şi a unei săli de festivităţi;
- Canalizare pentru circa 600 - 700 de locuinţe;
- Finalizarea lucrărilor de racordare la reţeaua de apă a tuturor familiilor;
- Preluarea Palatului Şuţu şi amenajarea unui Muzeu al Satului;
- Începerea demersurilor pentru introducerea de gaz metan în comună;
- Dotarea fiecărei gospodării cu pubelă de gunoi, cu program săptămânal de colectare a deşeurilor.

O biserică încărcată de istorie

Una dintre principalele preocupări a fost, fără îndoială, biserica din comună. Vestigiu arhitectonic, biserica în care îşi dorm somul de veci membrii familiei Şuţu a fost mereu în atenţia primarului şi a primăriei. A construit peste 70 de strane noi, a pietruit, a executat lucrări de pavoazare a aleilor, a îmbrăcat stâlpii în lemn. "Istoria ne obligă, memoria înaintaşilor ne obligă. Ne obligă şi să conservăm ceea ce avem, dar şi să transmitem generaţiilor viitoare moştenirea de are astăzi ne bucurăm", ne-a spus primarul Codreanu. Astăzi, este o adevărată bucurie să asculţi o slujbă în această biserică încărcată de istorie.

Marea realizare. Marele eşec. Marele pariu

"Este important să avem continuitate, să ducem la bun sfârşit proiectele pe care le-am început şi să demarăm altele noi. Viaţa oamenilor din comuna Şuţeşti va deveni din ce în ce mai bună, cel puţin în următorii patru ani. Avem proiecte depuse, proiecte gândite, scrise, continuăm să muncim"


Marea realizare: Respectul reciproc pe care ni-l purtăm. Simt că şuţenii mă respectă, şi le mulţumesc, iar eu, la rândul meu, le port un profund un respect, tuturor, inclusiv ţiganilor din comună, ţigani "de mătase", oameni implicaţi în viaţa comunei.

Marele eşec: Lipsa fondurilor pomise de Agenţia Fondului de Mediu pentru începerea lucrările de canalizare şi a staţiei de epurare.

Marele pariu: Construirea unei săli de sport, pentru elevi şi tineri, la şcoala din Şuţeşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro