Ţeparul băncilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ţeparul băncilor

Fostul fondator şi preşedinte al Consiliului Local al Tinerilor (CLT), Dumitru Gîrbăcea, în vârstă de 35 de ani, consultant economic la SC GMT SRL, realizator TV - cunoscut mai ales printre adolescenţii şi tinerii Brăilei - a fost trimis, din nou în judecată, pentru două împrumuturi obţinute ilegal de la Banca Transilvania, în urmă cu doi ani. Cercetat pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, Gîrbăcea a reuşit să păcălească şi această bancă, prezentându-se drept om de afaceri şi folosind acte false. Prejudiciul pus pe seama învinuitului este de 67.290 lei. Culmea, unul din cele două împrumuturi contractate - în valoare de peste 47.000 de lei - era destinat, potrivit dosarului de creditare, "achiziţionării unei tipografii". În realitate, banii au fost folosiţi, conform declaraţiilor lui Gîrbăcea, pentru "finanţarea activităţilor sociale şi de voluntariat, pentru achiziţionarea de mărfuri şi pentru plata ratelor la bancă". La începutul acestui an, Dumitru Gîrbăcea a fost, de asemenea, dat pe mâna instanţei de judecată, pentru complicitate la o înşelăciune de 18.000 de lei, în dauna Citi Bank. Ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor - IPJ efectuau, în ianuarie a. c., verificări la unităţile bancare brăilene, aflând cu acest prilej că suspectul avea împrumuturi, în calitate de titular, la BRD, BCR şi Banca Românească. De remarcat faptul că majoritatea infracţiunilor au fost comise prin intermediul calculatorului, Gîrbăcea falsificând, cu multă uşurinţă, acte oficiale gen adeverinţă de salariu, carte de muncă sau bilanţ contabil. Încet dar sigur, întreaga activitate ilegală a fostului preşedinte CLT Brăila, Dumitru Gîrbăcea, iese la iveală.

A garantat un împrumut de 470 de milioane de lei cu o tipografie inexistentă

Potrivit dosarului penal instrumentat de Parchet, în anul 2000, Dumitru Gîrbăcea a înfiinţat SC "General Management Development" SRL, împreună cu trei cunoscuţi, Marinel Gomolea, Adrian Buican şi Iulian Lungu, sediul firmei fiind în Viziru I, acasă la fostul preşedinte CLT. În martie 2004, Gîrbăcea şi alţi doi asociaţi s-au retras din societate, singurul asociat şi administrator rămânând Gomolea. Doi ani mai târziu, prin procură, acesta l-a împuternicit pe învinuit să semneze pentru şi în numele societăţii, "oriunde trebuinţa o va cere". Aşa stând lucrurile, în aceeaşi zi - 9 martie 2006 - Dumitru Gîrbăcea a solicitat un credit de 20.000 de lei la Banca Transilvania SA, ataşând "bilanţul" falsificat al SC "General Management Development", ce figura depus la DGFP Brăila. Banii erau destinaţi, chipurile, "finanţării activităţii curente". În baza aceleiaşi procuri, o lună mai târziu, Gîrbăcea a solicitat un nou împrumut la Banca Transilvania, prin care solicita 47.290 lei, "pentru achiziţionarea unei tipografii". În dovedirea situaţiei economice a firmei pe care o reprezenta, învinuitul a depus un nou bilanţ contabil falsificat, ce purta ştampila DGFP. În plus, a întocmit în fals, pe calculator, o factură proformă în numele unei firme din Bucureşti, privind achiziţionarea unei tipografii de către firma brăileană. Actul falsificat a fost depus la bancă şi, la scurt timp, Dumitru Gîrbăcea a intrat în posesia celor 470 de milioane de lei. Pentru garantarea obligaţiilor asumate se constituiau în favoarea băncii garanţii - "gaj fără deposedare asupra bunului denumit tipografie", cu o valoare de piaţă de 47.290 lei, conform facturii proforme false ce fusese ataşată. Anchetatorii precizează că, pe 6 septembrie 2006, învinuitul a solicitat băncii prelungirea perioadei de rambursare a creditului obţinut în martie acelaşi an. Cu acest prilej, a prezentat ofiţerului de credite alte acte contabile (bilanţuri) false. Ulterior, DGFP Brăila avea să comunice anchetatorilor că SC "General Management Development" SRL nu are depuse la organul fiscal bilanţurile contabile şi raportări pentru anii 2005-2006. Cu alte cuvinte, Gîrbăcea a depus patru situaţii financiare falsificate la bancă, ca să poată pune mâna pe bani. Din septembrie 2007, învinuitul n-a mai achitat ratele la bancă, astfel că avea de plătit restanţe de circa 47.000 de lei. Banca Transilvania SA s-a constituit deja parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro