Ţigănia licitaţiilor pe bani europeni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ţigănia licitaţiilor pe bani europeni

* mărul discordiei: un contract de circa un milion de lei, pentru reabilitarea Liceului cu Program Sportiv * comisia de evaluare din cadrul Primăriei a acordat contractul Asocierii SC "Construct Active Media" SRL & SC "Pro Acva Instal" SRL * Puşcaşu a contestat, pe motiv că firma câştigătoare a sublicitat şi nu are utilajele necesare, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor i-a dat dreptate, solicitând reevaluarea ofertelor * după reevaluare, câştigătorul a rămas acelaşi

Banii europeni atraşi de Primăria Brăila pentru reabilitarea unor instituţii şcolare din municipiu încing spiritele firmelor de construcţii care încearcă să pună mâna pe aceste contracte. Pe lângă contestarea licitaţiilor - fenomen devenit aproape normal în ultima perioadă - se aduc acuzaţii grave, de corupţie şi favoritisme bazate pe legături de rudenie. De exemplu, patronul "Construct P&G" Brăila, Gheorghe Puşcaşu, în acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, că a intervenit pentru favorizarea unei firme concurente, la care ar lucra unul dintre finii săi. Firma lui Puşcaşu a licitat, pe 17 decembrie 2009, pentru contractul de reabilitare a Liceului cu Program Sportiv, lucrare ce are un buget maxim alocat de 1,68 milioane de lei noi - 98% fonduri europene, 2% bani de la bugetul local. La aceeaşi licitaţie s-au mai înscris trei concurenţi: "Concivia" SA, "Euro Building" SRL şi Asocierea SC "Construct Active Media" SRL & SC "Pro Acva Instal" SRL. Câştigătoare a fost desemnată Asocierea "Construct Active Media" & "Pro Acva Instal", care s-a angajat să facă lucrarea cu 890,3 mii lei, pe locul doi a ieşit "Construct P&G", cu o ofertă de 1,11 milioane lei, pe trei "Euro Building", cu 1,16 milioane lei, iar pe patru "Concivia", cu 1,28 milioane lei.
"Noi am contestat licitaţia pe mai multe considerente. În primul rând, din informaţiile pe care le deţinem, «Active Media» nu deţine utilajele necesare pentru desfăşurarea lucrării scoase la licitaţie. Un alt aspect este preţul mult prea mic pentru o astfel de lucrare. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) ne-a dat dreptate şi, printr-o decizie din 8 februarie 2010, a obligat Primăria să reanalizeze şi să reevalueze ofertele depuse, din punctul de vedere al modului în care acestea îndeplinesc cerinţele minime de calificare, stabilind oferta câştigătoare dintre ofertele admisibile. Adică nu cum au făcut prima dată, când au luat în considerare facturi pro forme, ca dovadă că «Active Media» deţine utilajele necesare. Inclusiv asupra preţului prea mic a atras atenţia CNSC. Comisia de evaluare din cadrul Primăriei a avut ca termen 15 zile pentru a soluţiona decizia CNSC. Exact în a 15-a zi, mi-au trimis o comunicare prin care mi s-a adus la cunoştinţă că, în urma reanalizării solicitate de CNSC, pe locul I au rămas tot «Active Media» şi «Pro Acva Instal». Cum e posibil aşa ceva?! Ori comisia de evaluare e incompetentă şi nu are ce căuta la o astfel de procedură, iar primarul, care a semnat actele, este la fel de incompetent, ori s-au făcut presiuni asupra lor. Din informaţiile pe care le am, câştigatoarea licitaţiei a fost stabilită de Gheorghe Bunea Stancu, care are un fin, un anume Nicolae, printre acţionarii de la «Active Media». Firma este a lui Serghei Felix, care mai are nişte discoteci prin oraş, deci vă daţi seama ce tangenţă există cu domeniul construcţiilor ", ne-a declarat Gheorghe Puşcaşu, patronul "Construct P&G". Acesta consideră că, dacă după deschiderea dosarului au fost adăugate acte care să dovedească faptul că "Active Media" chiar are în dotare utilajele solicitate de caietul de sarcini, s-a făcut o ilegalitate, iar membrii comisiei riscă să răspundă penal pentru asta. Pentru Puşcaşu, legătura dintre "Active Media" şi Bunea Stancu este cu atât mai evidentă cu cât, la o licitaţie similară, pentru reabilitarea Şcolii nr. 18, comisia de evaluare a stabilit câştigătoare firma "Concivia" - la care Stancu are interese - deşi aceasta s-a clasat pe locul doi, din punctul de vedere al ofertei de preţ. "«Active Media» a avut şi acolo un preţ mai bun, dar lucrarea i-a fost dată «Conciviei», pe considerentul că «Active Media» nu are dotarea necesară. Adică acolo s-a ţinut cont de asta, ca să câştige «Concivia», iar la Liceul cu Program Sportiv se poate lucra cu utilaje dovedite doar cu factură pro formă, ceea ce înseamnă, practic, nimic...", ne-a spus indignat Gheorghe Puşcaşu, adăugând că nu se lasă şi că a contestat din nou decizia comisiei de evaluare.

08puscas2"Ăsta reclamă pe toată lumea!"

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, neagă acuzaţiile lui Puşcaşu, spunând despre acesta că "are probleme cu capul şi reclamă aiurea pe toată lumea". "Habar n-am cine este «Active Media», iar chestia asta cu finul şi cu naşul nu are nicio legătură cu realitatea. Eu sunt împotriva unor astfel de aranjamente care nu conduc lucrurile într-o zonă bună, nici ca imagine, nici ca şi calitate a lucrării", ne-a declarat Stancu. Acesta spune că nu se ocupă de licitaţiile Primăriei. "N-am eu imixtiuni cu Primăria la licitaţii. Eu ştiu ce se întâmplă la noi, la CJ. Firma lui Puşcaşu s-a înscris pentru contractul cu Spitalul de Pneumopftiziologie. Dacă o să câştige, trebuie să fim foarte atenţi cu el, fiindcă are probleme cu calitatea lucrărilor. Vorbesc de construcţii, ce face pe partea de gaze şi instalaţii nu ştiu", a mai adăugat preşedintele Consiliului Judeţean.
La rândul lui, Serghei Felix ne-a declarat că nu este patronul firmei "Active Media", ci lucrează acolo ca şi angajat. Spusele sale sunt confirmate de datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, unde, ca administrator al acestei firme, figurează Mihăiţă Oancea, din Focşani, judeţul Vrancea. "Acuzaţiile aduse de Puşcaşu sunt eronate în totalitate. Eu sunt doar angajat al «Active Media», iar colegul Marian Nicolae nu are nicio legătură de rudenie cu Bunea Stancu. Probabil s-a făcut confuzie cu un alt Nicolae pe care îl cunoaşte Gheorghe Puşcaşu. În ceea ce priveşte licitaţia în cauză, nu fac niciun comentariu, până când nu vine o hotărâre definitivă a autorităţii contractante", ne-a spus Serghei.

Primăria regretă că lucrarea întârzie din cauza contestaţiilor

Din punctul de vedere al primarului Aurel Simionescu principalul inconvenient al situaţiei constă în faptul că se întârzie prea mult începerea lucrărilor, din cauza contestaţiilor. "Probabil că, în loc de 15 martie, o să începem pe 1 aprilie sau chiar mai târziu. Mie îmi pare rău că apar astfel de neclarităţi, în loc să facem treaba pentru care am atras banii europeni. În ceea ce mă priveşte, am cerut comisiei de evaluare a acestei licitaţii să analizeze foarte atent decizia CNSC. Dacă s-a decis menţinerea primei opţiuni, asta ţine în totalitate de comisia respectivă, care este suverană în astfel de hotărâri. Ca primar, eu le atrag întotdeauna atenţia constructorilor care câştigă licitaţiile că lucrările pe fonduri europene au un regim aparte. Aici nu merge să nu respecţi întocmai caietul de sarcini, atât ca termene de execuţie cât şi în ce priveşte materialele folosite şi calitatea lucrării. Orice aspect neconform poate cauza retragerea finanţării, ceea ce ne-ar pune într-o situaţie foarte dificilă. De aceea, le spun constructorilor că dacă se dovedesc neserioşi o să-i trec pe o listă a ruşinii, ca să-i ştie toată lumea la nivel naţional şi să se ferească de ei. Cât priveşte «Construct P&G», ei au câştigat deja o lucrare la un liceu din municipiu şi nu ne putem plânge că nu fac treabă de calitate. Acuzaţiile pe care le aduce Puşcaşu mi se par, totuşi, hazardate", ne-a declarat primarul Simionescu. Primarul a mai precizat că, în cazul Şcolii nr. 18, lucrările sunt mai complexe decât la LPS, acesta putând fi motivul pentru care comisia de evaluare a considerat că "Active Media" nu are dotarea necesară.
Comisia de evaluare a ofertelor pentru reabilitarea Liceului cu Program Sportiv a fost condusă de Romeo Toia, director în cadrul Primăriei. Acesta a calificat ca fiind "absolut nefondată" acuzaţia potrivit căreia a primit indicaţii de la Gheorghe Stancu pentru stabilirea câştigătorului. "În conformitatea cu decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, noi am reanalizat ofertele primite. Doi dintre ofertanţi s-au retras, rămânând în cursă doar «Active Media» şi «Construct P&G». Aşa cum ne-a cerut CNSC, am solicitat de la «Active Media» documente din care să reiasă că au la dispoziţie utilajele necesare, precum şi argumentaţia ofertei de preţ. Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2006, ne permit să luăm în considerare astfel de acte, adăugate la dosar ulterior desigilării plicului cu oferte. Am analizat cu foarte mare atenţie toate documentele şi am considerat că oferta depusă de «Active Media» şi «Pro Acva Instal» este viabilă şi rămâne cea mai bună", ne-a declarat Toia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro