• prin decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, din 27 ianuarie, probele biologice care atestă prezența drogurilor în organism nu mai sunt suficiente pentru o condamnare în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive • ar trebui să se stabilească nivelul de consum, pentru a se vedea dacă șoferul era sau nu în stare să conducă
Decizie controversată la Înalta Curte, la începutul acestei săptămâni, cu privire la conducătorii auto prinși sub influența unor substanțe interzise. S-a decis că șoferii drogați pot fi condamnați doar dacă se demonstrează că este afectată capacitatea de a conduce. Probele biologice care atestă prezenta drogurilor în organism nu mai sunt suficiente pentru o condamnare în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), după cum se arată în presa centrală. Astfel, în aceste condiții, anchetatorii vor trebui să de demonstreze și cât de mult a fost afectat șoferul de consumul de droguri, la fel cum se stabilește în cazul consumului de alcool.
ÎCCJ a decis că: ”în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei”.
Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Potrivit avocatului Adrian Cuculis, citat de euronews.ro, Înalta Curte s-a pronunțat într-un dosar de mare interes național și a stabilit ca, în cazul consumurilor de droguri urmat de șofat, nu reprezintă în mod AUTOMAT fapta de conducere sub influența substanțelor interzise, ci este necesar ca, în baza unei expertize, să se constate afectarea aptitudinii de a conduce.
În direct la Euronews, fostul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, și-a declarat indignarea pe marginea acestui subiect, chiar dacă manifestă toleranță zero față de conducerea autoturismului sub influența unor droguri. Aceasta a spus că avem, la momentul acesta, în România, mii de substanțe interzise, psihotrope, ceea ce presupune crearea de mii de limite legale pentru aceste substanțe, iar asta ar însemna îngreunarea clară a procedurilor și a proceselor. ”Nu este exclus, evident (n.r.: să vedem dosare clasate, în urma acestei decizii), însă eu vă spun opinia mea. Infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, prevăzută de 336, aliniatul 23, din Codul Penal, eu cred că este suficient să se constate prezența în probele biologice a substanței, indiferent de concentrația acesteia, influența asupra capacității de a conduce fiind prezumată”, a spus sursa citată.
Șoferii drogați, pericol la volan
La nivelul județului Brăila, precum și în întreaga țară, au fost accidente produse de șoferi care s-au dovedit a fi sub influența unor substanțe interzise, dovadă că aceștia reprezintă un pericol în trafic.
O altă problemă este însă legată de eficiența aparatelor drugtest, despre care am mai relatat în alte ediții ale cotidianului, în sensul că în cazul multor conducători auto testul era pozitiv la drugtest, dar după analiza probelor de sânge rezultatul era zero.
Într-o situație din primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii au arătat că dintr-un total de 563 de testări făcute în trafic, 99 au ieșit pozitive la drugtest, însă 53 au fost infirmate de IML Iași, adică nu s-au regăsit substanțe psihoactive în sânge și urină, doar 7 fiind confirmate și de analize.
Un caz concludent a fost cel al șoferului Braicar, care a fost la un pas de a-și pierde locul de muncă, după ce aparatul drugtest l-a indicat ca fiind drogat.
Reamintim că, pe 5 octombrie 2022, Dorin Serea, conducătorul auto în vârstă de 52 de ani, conducea un autobuz “Braicar” pe traseul 10, când a fost oprit de un echipaj al Biroului Rutier și testat cu aparatul alcotest, apoi și cu cel drugtest, ultimul indicând prezența a trei substanțe psihoactive. Ulterior, în urma analizelor de laborator, IML Iași a transmis că șoferul nu consumase substanțe interzise.
Un alt caz a fost al unui tânăr brăilean care a rămas fără permis, după ce aparatul Drugstest l-a ”scos” drogat, iar el a trebuit să scoată din buzunar 1.500 lei pentru a plăti probele de sânge care au demonstrat că nu consumase droguri.