11 dintre cele mai bune partide din istoria Campionatului European de Fotbal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

11 dintre cele mai bune partide din istoria Campionatului European de Fotbal

De aceea, daca ne uitam intr-un top al celor mai memorabile partide, din orice sport, vom gasi acolo infruntari internationale, daca se poate si cu miza mare, de genul finalelor. In fotbalul european, unde nu exista decat patru mari finale pe an (CL, EL, Supercupa Europei si Campionatul Mondial al Cluburilor), plus finalele de la nationale, o data la cativa ani, este normal ca in topuri sa intre si meciuri situate mai jos pe tablou.
De aceea ne-am uitat si la cele mai tari meciuri din istoria Campionatului European de Fotbal, pentru a ne pregati cum se cuvine pentru turneul care va incepe in mai putin de o luna. Si pentru a nu lua finalele la rand (mai ales cum ele nu sunt mereu si cele mai interesante), am inclus in top partide din toate fazele competitiei.

Rusia - Cehia, 3 - 3 , 1996

Povestile de succes incep, de multe ori, cu niste momente dramatice. Asa s-a intamplat si cu Cehia in 1996. Acestia au condus inca din startul meciului cu 2 la 0, dar in minutul 85 se facea deja 3 la 2 pentru adversari, lucru care insemna, destul de sigur, eliminarea cehilor. Acestia nu au renuntat insa asa usor si in minutul 88 au egalat, stabilind si rezultatul final. Nu doar ca desfasurarea a fost dramatica, dar si parcursul cehilor a fost unul de vis. Acestia au ajuns sa joace finala cu Germania (si ea provenita din aceeasi grupa), au condus chiar cu 1 - 0 la pauza, dar au pierdut dupa un gol de aur.

Franta - Iugoslavia, 4 - 5, 1960

Acesta a fost primul meci din istoria Campionatului European, editie la care, din calificari, au iesit doar patru echipe. Tara gazda era Franta si, chiar daca URSS, Cehoslovacia si Iugoslavia aveau echipe bune, gazdele erau favorite. Mai mult decat atat, in aceasta prima semifinala ei au condus cu 4 - 2. Fotbalul era insa altul pe atunci si accentul cadea pe atac. In patru minute, vecinii nostri au intors rezultatul si au mers in prima si singura lor finala de campionat mare. Din pacate pentru ei, au pierdut-o cu 2 - 1 (gol marcat in prelungiri) in fata sovieticilor, dar, chiar si asa, au oferit unul dintre cele mai spectaculoase meciuri din istorie.

Italia - Olanda, 0 - 0, 2000

Nu este nevoie de foarte multe goluri sau de reveniri spectaculoase pentru a face un meci memorabil, asa cum a dovedit-o Italia. Cu un om in minus si cu 2 penalty-uri acordate impotriva ei (unul aparat de Toldo si unul trimis de Kluivert in bara), Italienii au rezistat eroic impotriva uneia dintre tarile gazda si au ajuns la penalty-uri. Aici, Toldo a mai aparat de trei ori si si-a trimis echipa in finala. In acea zi, Olanda a batut sase lovituri de la 11 metri si a transformat doar una.
Franta - Portugalia, 3 - 2, 1984
Francezii erau gazde si au intalnit Portugalia in semifinala. In timpul regulamentar s-au marcat doua goluri, cate unul de fiecare parte. In cele 30 de minute de prelungiri ibericii au inscris primii, in minutul 98 si in minutul 114 francezii au egalat. Si cand totul parea mai mult decat clar si meciul se indrepta spre loviturile de departajare, Platini a inscris cu un minut inainte de final. Franta avea sa castige si trofeul, in fata Spaniei, cu 2 la 0.

Portugalia - Anglia, 2 - 2, 2004

Inca un meci in care a fost implicata echipa gazda, de aceasta data in fata vesnicii pierdante, Anglia. Aceasta avea un lot mai bun si Owen a inscris in minutul 3. Portughezii au egalat in minutul 83. In prelungiri au facut-o din nou, pentru ca englezii sa egaleze cu cinci minute inainte de final. La penalty-uri au fost executate cate sapte lovituri de fiecare echipa. Beckham a ratat primul, pentru ca Rui Costa sa o faca si el. Finalul i-a apartinut insa portarului Ricardo. Acesta a aparat o lovitura, pentru ca imediat dupa sa execute si sa califice echipa. A fost o seara de vis si o competitie buna, incheiata cu infrangerea in fata Greciei (un meci de legenda, dar urat).

Turcia - Cehia, 3 - 2, 2008

Turcia a facut un turneu grozav, cu foarte multe rasturnari de situatie. Au ajuns pana in semifinala, cand au fost scosi de Germania, tot la capatul unui meci superb. Cel mai bun a fost insa in ultima etapa din grupe, cand acestia au luptat cu cehii pentru calificare. Turcii au fost condusi aproape o ora si in minutul 75 adversarii lor aveau doua goluri avans. Dar in fotbal lucrurile nu sunt niciodata simple. Turcii au egalat in minutul 87, pentru ca, dupa inca doua minute, sa inscrie golul victoriei. Inainte de fluierul final au pierdut si portarul, ceea ce nu i-a impiedicat sa treaca de Croatia la penalty-uri. Asadar, performanta se scrie cu multa transpiratie, asa cum au aratat turcii.
Spania - Portugalia, 0 - 0, 2012
A fost un meci de lupta intre cele doua tari vecine si castig de cauza a avut campioana mondiala in acel moment. Cu toate acestea, victoria a venit abia la penalty-uri. Spania a jucat urat dupa standardele impuse tot de ei, dar meciul a fost stralucitor prin daruire, mai ales din partea portughezilor.
Iugoslavia - Slovenia, 3 - 3 si Iugoslavia - Spania, 3 - 4, 2000
Din nou, vecinii nostri sunt in prim plan. Ambele meciuri au fost disputate in grupe si in ambele au marcat de trei ori. Slovenia a condus cu 3 - 0 pentru a se vedea egalata in sase minute. Cu spaniolii a fost insa diferit. Iugoslavii conduceau cu 3 - 2 in minutul 90, dar ibericii avea nevoie de victorie pentru a se califica. In minutele 94 si 95 au marcat si au castigat. Cele doua echipe au mers impreuna mai departe.

Germania - Anglia, 1 - 1, 1996

Dupa ani si ani de asteptari, englezii erau gazde si aveau o sansa reala la trofeu, ajungand pana in semifinale. Cu toate acestea, aici au dat de Germania, care le-a oprit parcursul. Golurile de pe Wembley au fost marcate in primele 16 minute, pentru ca, pana la final, tabela sa ramana neschimbata, in ciuda multor ratari. La loviturile de departajare s-au executat cate sase de fiecare echipa si la ultima gazdele au ratat, oferindu-le germanilor sansa de a juca o finala pe care avea sa o si castige.
Danemarca - Germania, 2 - 0, 1992
Am spus ca nu vor fi doar finale pe lista, dar sfarsitul le apartine. Prima este finala de neuitat dintre Danemarca si Germania. Daca esti fan al fotbalului, stii deja povestea nordicilor, dar poate ca nu ai vazut meciul. Danemarca a trecut succesiv de Anglia, Franta, Suedia si Olanda la penalty-uri, pentru a invinge Germania clar, la capatul unui meci legendar. Este una dintre cele mai frumoase povesti din fotbal si, spre deosebire de greci, danezii chiar au jucat.

Franta - Italia, 2 - 1, 2000

Acesta este meciul care i-a facut pe multi sa devina fani ai fotbalului. Pentru francezi aceasta era sansa de a castiga si Euro, la doi ani dupa CM. Dupa ce au trecut in semifinale cu un gol de aur, au facut la fel si in fata Italiei, dupa ce au egalat in minutul 93. Partida dramatica a fost incheiata de Trezeguet, care asa a reusit sa intre in istorie.

Unde suntem noi

Din pacate, nu prea am facut partide memorabile in cele patru participari de pana acum. Pe de alta parte, ne asteptam la lucruri mai frumoase anul acesta, pentru ca vom fi in prim plan inca din primul meci. Este pentru prima oara cand Romania are sansa de a deschide o competitie atat de mare si avem oportunitatea de a face un meci de neuitat.

Tot din pacate, nu toata lumea il va putea vedea, cel putin nu inca. Cum nu este sigur daca vreo televiziune cu acoperire nationala va transmite meciul, mediul online ramane o solutie buna. Si unde se vede meciul Franta Romania Live online? Exista mai multe solutii daca vrei sa te uiti. In primul rand, poti apela la consolele live ale agentiilor de pariuri sau la site-urile mai putin legale, dar practice, care transmit meciuri live. Totusi, daca TVR sau Pro TV vor transmite meciurile noastre, atunci totul va deveni mai usor.
Daca iti plac si pariurile, nu trebuie sa ratezi cele mai bune oferte ale agentiilor de pariuri sportive licentiate din Romania, care te pot umple de bani inainte de Euro 2016!
Descarca si aplicatia de scoruri live pentru Euro 2016 care ofera pe langa scoruri si statistici, pronosticuri pentru toate partidele din aceasta vara!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro