200.000 de euro pentru Casa Alba | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

200.000 de euro pentru Casa Alba

Daca este sa ne gindim la monumentele sau reperele dupa care Braila poate fi recunoscuta usor, si care fac subiectul aproape tuturor albumelor de prezentare si a cartilor postale, ne gindim automat la Palatul Administrativ, la ceasul din centru, la Gradina Mare, la Faleza, Esplanada, Teatrul "Maria Filotti" si alte citeva astfel de repere. Fotografiata din toate unghiurile posibile, pe timp de zi sau de noapte, iarna sau vara, cladirea Palatului Administrativ este una dintre vedetele prezentarilor judetului si ale municipiului nostru. Putini stiu insa cit costa, anual, intretinerea cladirii sub forma de corabie, ce domina malul Dunarii. Nu mai departe de anul trecut, Prefectura, caci ea este proprietara cladirii, a achitat numai pentru serviciile de furnizare a energiei termice, a celei electrice si celei de apa - canal, aproape 216.000 de euro. Asta inseamna in jur de 690.000 de lei. Suma destul de importanta nu a fost insa platita in mod integral de Prefectura, ci a fost impartita cu toti "chiriasii" din cladire. In afara de cei trei consumatori mari gazduiti in cladire, adica Prefectura, Consiliul Judetean si Consiliul Municipal, imobilul mai adaposteste Oficiul pentru probleme speciale, Inspectoratul concurentei, Agentia de dezvoltare S-E, ANL, Cabinetul senatorial al parlamentarului PSD Aurel Simionescu, cabinetul senatorial al parlamentarului PLD Dan Sabau, Rompres, Agentia Nationala de Prognoza, Serviciul pentru Transmisiuni Speciale si Bufetul. Asa cum ne-a explicat subprefectul Mircea Fudulaiche, cheltuielile sint impartite in functie de spatiul ocupat de fiecare, de numarul de oameni din serviciul fiecarei institutii, de cantitatea de echipament pe care o foloseste fiecare.

Fiecare "chirias" acopera un procent bine stabilit din cheltuielile totale

Astfel, din totalul cheltuielilor, la capitolul energie termica, Prefectura acopera in jur de 25%, CJ aproape 35%, CLM aproximativ 25%, iar restul institutiilor impart 10,25% din cheltuieli. La capitolul energie electrica, Prefectura acopera putin peste 13% din cheltuieli, CJ in jur de 24%, CLM - cel mai mare consumator de energie electrica - peste 50%, iar restul de aproape 11% revine restului ocupantilor. In ceea ce priveste serviciile de apa - canal, Prefectura achita peste 12% din costuri, CJ aproape 30%, CLM aproximativ 48%, iar restul ocupantilor platesc 9,85% din factura.
De altfel, din totalul suprafetei Palatului Administrativ, Prefectura ocupa 1.131 de mp, CJ 1.324, CLM 1.967, iar restul institutiilor mai sus enumerate 307 mp. In acest context, anul trecut, din totalul de aproape 690.000 de lei, putin peste 360.000 lei s-au dus la plata energiei termice, aproape 280.000 lei la cea a energiei electrice, iar restul de aproximativ 50.000 de lei la apa - canal. Dintre cei trei mari consumatori, CLM a avut cel mai mult de plata, aproape 145.000 de lei in total, locul urmator fiind ocupat de CJ cu aproximativ 124.000 de lei, Prefectura achitind numai in jur de 89.600 de lei. Restul celor gazduiti in Palatul Administrativ si-au impartit intre ei cheltuieli in valoare de circa 332.000 lei.

Iarna nu-i ca vara

Pentru ca brailenii sa isi faca o idee cit mai buna despre cit se cheltuie in general cu acest imobil, dam exemplu costul cheltuielilor pe luna ianuarie a anului in curs, luna in care centrala termica a fost solicitata la greu si luna iulie, in care aerul conditionat a fost la mare cautare. Astfel, in ianuarie, Prefectura a platit aproape 16.500 lei pentru energie termica, CJ aproape 20.000 de lei, CLM in jur de 14.000 lei, iar restul beneficiarilor de spatiu circa 40.000 de lei. Pentru energie electrica, in aceeasi luna, Prefectura a platit aproape 3.000 de lei, CJ aproximativ 5.300 lei, iar CLM, pentru ca a sustinut si instalatia de Craciun cu care a fost imbracata cladirea, 11.000 de lei, restul utilizatorilor de spatiu achitind in jur de 19.000 de lei. La apa - canal, Prefectura a platit 320 de lei, CJ aproximativ 740 de lei iar CLM 1.200 lei, ceilalti locatari impartind inca 2.200 de lei. In luna iulie a acestui an, energie termica nu s-a platit, in schimb, la energie electrica Prefectura a achitat aproape 3.000 de lei, CJ in jur de 5.200 lei, CLM aproximativ 11.000 de lei, iar restul institutiilor 20.000 de lei. La apa - canal, Prefectura a platit aproape 210 lei, CJ 500 de lei, CLM in jur de 800 de lei, iar restul beneficiarilor de spatiu aproximativ 1.500 de lei. Dupa cum se observa, desi costurile la energie electrica si apa - canal nu prea difera vara fata de iarna, cheltuielile pentru energia termica fac toata diferenta, factura platita iarna fiind cu aproape 100.000 lei mai substantiala decit cea de pe timp de vara. Banii pentru plata facturilor sint prevazuti de la un an la altul in bugetul fiecareia dintre aceste institutii, neexistind astfel posibilitatea ca vreunul sa ramina dator la plata curentului, a apei sau a energiei termice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro