acest an, a scos din monitorizare postprivatizare peste 2.000 de contracte, incheiate pentru societati comerciale din diferite domenii de activitate. Potrivit datelor prezentate de autoritate, printre acestea se numara 25 societati din Braila, printre care "Amandina", "Capsunica", mai multe subunitati ale "Alimentara", "Gladiola", "Montin", "Pomul Verde", "Conif", "Codin", SC "Concivia", "Servagromec", "Autogara" si SC "Tremula" SA. In cazul societatilor cu profil de activitate in domeniul comert cu amanuntul, contractele de privatizare au fost semnate in anii 1997 si 1998 cu societati locale de tip SRL (societate cu raspundere limitata), in timp ce pentru "Concivia" contractele de vinzare in doua etape a pachetului majoritar de actiuni au fost semnate cu AVAS in 2000 - pentru un pachet de 69,98% din capitalul social cumparat de "Bursagrirom", iar ultimul - pentru un pachet rezidual de 1,546% cumparat de acelasi investitor - in 2004. Pentru SC "Tremula", contractul de privatizare a fost incheiat in anul 1999, tranzactia vizind un pachet majoritar de actiuni de 70% din valoarea capitalului social la acea vreme, cumparator fiind PAS (Asociatia salariatilor) din SC "Tremula".
Cel mai vechi contract scos din monitorizare este cel incheiat in urma cu aproape 11 ani, mai precis in anul 1995, cu asociatia salariatilor din "Servagromec", pachetul de actiuni care a trecut la acea vreme in sectorul privat prin vinzare reprezentind 70% din capitalul social al firmei brailene.
"Scoaterea fiecarui contract din monitorizare postprivatizare s-a facut in urma unei analize finale a acestuia, in conditiile in care au fost respectate in totalitate clauzele asumate de catre cumparator si i s-a comunicat descarcarea de obligatii", se arata in comunicatul de presa al AVAS. Majoritatea contractelor de privatizare pentru care s-a incetat monitorizarea postprivatizare sint din perioada 1997 - 2000 (294 de contracte); din perioada 1994 - 1996 au fost inchise 27 de contracte, iar din perioada 2001-2004, 33 de contracte.
In cadrul procesului de monitorizare postprivatizare, reprezentantii AVAS au urmarit modul in care au fost respectate obligatiile asumate de catre cumparatori prin contract. Principalele tipuri de clauze monitorizate sint: realizarea angajamentelor privind investitiile tehnologice, investitiile pentru protectia mediului, precum si garantarea acestora, respectarea obligatiilor privind vinzarea restrictionata a activelor si terenurilor societatilor, imobilizarea (gajarea) actiunilor cumparate de la AVAS in favoarea vinzatorului, pina la incheierea obligatiilor contractuale de catre cumparatori, clauze specifice privind asigurarea protectiei sociale, pastrarea obiectului principal de activitate, realizarea cifrei de afaceri minime impuse, pastrarea numarului de salariati, pastrarea arhivei si a marcilor companiei.